Reklama

Co lekarz poradzi ci przy anemii. Co jeść, a czego unikać?

Anemia to stan, w którym dochodzi do spadku stężenia hemoglobiny lub krwinek czerwonych w organizmie. Objawia się osłabieniem odporności, ziemistą, bladą cerą i wykwitami na paznokciach. Najczęstszą jej przyczyną jest niedobór żelaza, który można uzupełnić przy pomocy właściwej suplementacji i odpowiedniej diety. Ważne są również inne zdrowe nawyki, które wesprą regenerację organizmu. Jak powinna wyglądać dieta i styl życia u osób z anemią? Wyjaśniamy.

Anemia - kiedy potrzebne jest leczenie farmakologiczne?

Leczenie anemii polega na uzupełnianiu niedoboru żelaza w organizmie, jednak to, jakie kroki zostaną podjęte, zależy w głównej mierze od jego przyczyny. Przykładowo, jeżeli są nią przewlekłe krwawienia spowodowane np. wrzodami żołądka, w pierwszej kolejności trzeba skupić się na ich wyleczeniu. 

W leczeniu anemii wykorzystuje się też preparaty zawierające żelazo, które pozwalają uzupełnić braki tego pierwiastka w organizmie. Niektóre dostępne na rynku produkty zawierają także kwas foliowy, który dodatkowo wesprze produkcję krwinek czerwonych w szpiku kostnym. Czasem, przy bardzo nasilonej anemii konieczne jest zastosowanie zastrzyków zawierających żelazo lub przetoczenie krwi.

Reklama

Anemia - dieta to podstawa

Dieta osób z anemią jest niezwykle ważna - pomoże uzupełnić niedobory żelaza w organizmie i będzie dobrym wsparciem leczenia farmakologicznego. Obok produktów bogatych w ten pierwiastek, powinna składać się także z artykułów będących źródłami białka, zdrowych tłuszczy i błonnika.

Anemicy powinni też pilnować regularności spożywania posiłków. Jeść trzeba zawsze o tych samych porach, mniej więcej 3-4 godziny. Ważne jest również picie minimum dwóch litrów płynów dziennie, które pozwolą odpowiednio nawodnić organizm.

Co jeść przy anemii? Źródła żelaza hemowego i niehemowego

Przy stwierdzonej anemii trzeba wzbogacić swoją dietę przede wszystkim o produkty zawierające duże ilości żelaza. Bogatym źródłem tego pierwiastka jest m.in. wątróbka, czerwone mięso, ryby i jaja, które zawierają najlepiej przyswajalne żelazo hemowe, czyli to pochodzenia zwierzęcego. 

Pierwiastek ten można znaleźć również w produktach roślinnych, m.in. w fasoli, soczewicy, ciecierzycy, pomidorach, burakach czy ziemniakach. Są to jednak źródła żelaza niehemowego, które niestety gorzej się wchłania w przewodzie pokarmowym.

Anemia - co jest niezbędne oprócz żelaza

Nie można także zapominać o dostarczaniu innych witamin i minerałów uczestniczących w procesie tworzenia krwinek czerwonych, takich jak: 

  • witamina B6, którą można znaleźć w rybach, wątróbce, mięsie, produktach pełnoziarnistych, kapuście, fasolce szparagowej, kalafiorze, bananach, orzechach i soi,
  • witamina B12, której źródłem są mięso, ryby, jaja, mleko i przetwory mleczne, kakao, orzechy, płatki owsiane, zielone warzywa i kasza gryczana,
  • miedź, obecną wątróbce, owocach morza, nasionach, orzechach i gorzkiej czekoladzie (minimum 70-85 proc. kakao),
  • kobalt, zawarty w mięsie, mleku, zielonych warzywach, kukurydzy i zbożach,
  • kwas foliowy, którego źródłem są zielone warzywa, owoce, orzechy, fasola, jaja, mięso, owoce morza i produkty pełnoziarniste.

Do diety warto włączyć również produkty zawierające duże ilości witaminy C, która wspomaga wchłanianie żelaza w jelicie. Bogatym jej źródłem jest wiele popularnych warzyw i owoców, m.in. papryka, cytrusy (pomarańcz, grejpfrut, cytryna), natka pietruszki, kiwi, brokuły, brukselki czy pomidory.

Czego lepiej unikać przy anemii?

Osoby z anemią powinny przede wszystkim unikać produktów, które mogą ograniczyć wchłanianie żelaza w jelicie. Są to m.in. niektóre warzywa, na przykład szpinak czy rabarbar, zawierające kwas szczawiowy, który po połączeniu z jonami żelaza tworzy trudno absorbowalne związki. 

Podobny efekt dają fityniany zawarte w produktach razowych z pełnego przemiału. Ważne jest również to, aby w trakcie posiłków nie popijać kęsów herbatą lub kawą - one także zawierają substancje, które mogą ograniczyć wchłanianie tego pierwiastka w przewodzie pokarmowym.

Dodatkowo warto zadbać o to, aby dieta przy anemii była także zdrowa. Zaleca się więc ograniczenie produktów tłustych, wysoce przetworzonych i bogatych w cukry proste. Smażenie na głębokim tłuszczu można zamienić na gotowanie na wodzie, parze, pieczenie w piekarniku bez oleju czy grillowanie.

Anemia a aktywność fizyczna

Osoby z anemią - o ile lekarz nie zalecił inaczej - nie powinny całkowicie rezygnować z codziennego ruchu. Niestety, często jest tak, że przewlekłe osłabienie i zmęczenie utrudniają wykonywanie codziennych czynności, nie wspominając nawet o jakichkolwiek treningach. Warto więc postawić na łagodne i mało obciążające aktywności, na przykład spacery czy pływanie. 

Aby ćwiczenia były bezpieczne, trzeba słuchać swojego organizmu i robić regularne przerwy zawsze wtedy, kiedy zajdzie taka potrzeba. Nie można się też przemęczać, a po każdym wysiłku fizycznym należy przeznaczać odpowiednio dużo czasu na regenerację.

Anemia a palenie papierosów

Palenie papierosów może przyczyniać się do rozwoju anemii na wiele różnorodnych sposobów. Narażenie na dym tytoniowy m.in. ogranicza wchłanianie witaminy B12 i kwasu foliowego, a także obniża produkcję krwinek w szpiku kostnym. Jednak we krwi palaczy wzrasta jednocześnie stężenie tlenku węgla, który nieodwracalnie łączy się z hemoglobiną zawartą w krwinkach czerwonych.

Hemoglobina, do której przyłączył się tlenek węgla, nie może już pełnić swojej funkcji, czyli transportować tlenu. Z tego powodu szpik kostny osób palących, w ramach rekompensaty zaczyna wytwarzać większą ilość krwinek czerwonych, aby zwiększyć utlenowanie tkanek. To wszystko sprawia, że palacze często mają wyższą ich liczbę, co maskuje obecność czasem mocno nasilonej anemii. Warto więc w jak największym stopniu ograniczyć palenie papierosów, a najlepiej całkowicie z niego zrezygnować.

CZYTAJ TAKŻE:

Domowa nalewka z owoców sezonowych. Zbije gorączkę, zapobiegnie anemii i mażdżycy 

Owoce czarnego bzu. Na odporność, anemię i nie tylko

 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: anemia | szpinak a żelazo | żelazo w produktach

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL