Bez nich nie ma świątecznego barszczu. Kto nie może jeść buraków?
Bez buraków nie ma świątecznego barszczu. Nie ma też wielu sałatek, a nawet śledzi (śledzie pod pierzynką z buraczkami to jedna z częstszych propozycji na świątecznym stole). Buraki są bardzo zdrowe i dobrze po nie sięgać nie tylko od święta, ale, jak się okazuje, nie dla każdego będą dobrą opcją. Kto powinien unikać buraków? Sprawdźmy.
Burak to roślina okopowa jednoroczna lub dwuletnia zaliczana do rodziny komosowatych lub szarłatowatych. Jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w Polsce. I jednym z najzdrowszych. Świadomość na temat właściwości zdrowotnych buraków w ostatnich latach znacznie wzrosła, dlatego pod różnymi postaciami (surówki i sałatki, sok itp.) coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Badania wykazały, że codzienne spożywanie buraka może chronić przed licznymi problemami zdrowotnymi.
Buraki są powszechnie dostępne przez cały rok. Są zdrowe, smaczne, tanie, na wyciągnięcie ręki, dlatego warto uwzględnić je w codziennej diecie. Ale uwaga - nie wszyscy mogą jeść buraki bez obaw. O tym poniżej.
Jeśli szukasz czegoś, co ma mało kalorii, ale jest bogate w składniki odżywcze, sięgnij po buraka.
Buraki zawierają wiele cennych dla naszego zdrowia witamin i składników mineralnych. Należą do nich m.in. witamina C, witaminy z grupy B, a także żelazo, wapń czy potas. Charakteryzują się też wysoką zawartością barwników o właściwościach przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych i przeciwnowotworowych.
Do buraków przylgnęła łatka dobrego źródła żelaza. Jak jest naprawdę?
Zawartość żelaza w 100 g buraków wynosi 1,7 mg, a w soku z buraków ok. 1 mg. Żelazo występuje w burakach w formie niehemowej, czyli znacznie gorzej przyswajalnej niż żelazo hemowe, które obecne jest w produktach zwierzęcych. Szacuje się, że przyswajalność żelaza z buraków wynosi zaledwie 2-5 proc. Na niską przyswajalność wypływa również stosunkowo duża zawartość kwasu szczawiowego, a także błonnika pokarmowego.
"Jeśli założymy, że przyswajalność żelaza z buraków i soku z buraków nie przekracza 5 proc., a norma na żelazo dla kobiety w wieku reprodukcyjnym wynosi 18 mg, do pokrycia zapotrzebowania organizmu na ten składnik żelazo musielibyśmy zjeść codziennie 21 kg buraków lub wypić 26 l soku z buraków, co jest niewykonalne" - zauważają eksperci Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
Buraki są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które skutecznie neutralizują wolne rodniki. Spożywanie pokarmów bogatych w przeciwutleniacze obniża stres oksydacyjny i zmniejsza ryzyko wielu chorób, m.in. chorób serca i nowotworów.
Badania pokazują, że buraki i sok z buraków obniżają ciśnienie krwi już po kilku godzinach od spożycia. Dowiedziono również, że sok poprawia wydolność fizyczną organizmu oraz jego wytrzymałość (bywa nawet nazywany "naturalnym dopingiem"). Zakwas z buraka jest z kolei dobrym lekiem na kaca (uzupełnia niedobór witamin i składników mineralnych w organizmie oraz korzystnie wpływa na proces jego detoksykacji).
Buraki są bogate również w błonnik, a błonnik wspomaga wzrost populacji bakterii w jelitach i stymuluje produkcję korzystnych metabolitów. Bakterie jelitowe odgrywają ważną rolę m.in. w stymulacji układu odpornościowego. Ze względu na wysoką zawartość błonnika buraki wpłyną też pozytywnie na regulację perystaltyki jelit. Stanowią też jeden z ważniejszych produktów, które wspomagają pracę wątroby.
Dla kobiet planujących ciążę lub kobiet w ciąży stanowią cenne źródło kwasu foliowego, który wspiera prawidłowy rozwój płodu.
Buraki nie są jednak tak samo dobre dla wszystkich. Pewne osoby powinny ich unikać.
Buraki, w porównaniu z innymi warzywami, dostarczają znacznych ilości sacharozy - 6,5 g /100 g produktu (sacharoza jest dwucukrem, składa się z cząsteczki glukozy oraz cząsteczki fruktozy). To ważna informacja m.in. dla osób chorych na cukrzycę.
Buraki to także spora dawka szczawianów, których nadmiar przyczynia się do powstawania kamicy nerkowej. Osoby mające problemy z nerkami i układem moczowym powinny ich unikać.
Jak wspomnieliśmy wyżej, picie soku z buraków wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Osoby z niskim ciśnieniem powinny do niego podchodzić ostrożniej i rozsądniej.
CZYTAJ TAKŻE:
Najbardziej pożądane warzywo 2023 roku. Fioletowa bulwa lub proszek skrywają moc antyoksydantów
Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg
Osiem popularnych produktów zakazanych w dnie moczanowej. Nasilają objawy