Dekstroza - co to za cukier, który jest tak popularny wśród sportowców?
Dekstroza to substancja, która pozwala na osiągnięcie większej masy mięśniowej, co wpływa na jej popularność wśród osób interesujących się sportem. Ma także inne zastosowania, dlatego warto się jej przyjrzeć bliżej.
Dekstroza to cukier prosty, który bardzo szybko się przyswaja. Jest to korzystne działanie dla osób, które potrzebują dodatkowej dawki energii podczas wysiłku lub po nim.
Dzięki przyjęciu odpowiedniej ilości tego cukru, insulina zaczyna transport aminokwasów i kreatyny, która pozwala na osiągnięcie większej masy mięśniowej.
Dawkowanie dekstrozy pozwala na nasilenie działania kreatyny, a aby osiągnąć ten cel trzeba przyjmować około dwóch łyżek po treningu, rozpuszczonych w wodzie.
Zwykle łączy się ją z kreatyną, dzięki czemu ta substancja może mieć silniejszy wpływ na komórki. Sportowcy używają tej legalnej metody treningu także w połączeniu z preparatami białkowymi. Trening z kreatyną pozwala na uzyskanie trwałych efektów, natomiast jej działanie nie utrzymuje się zbyt długo.
Wszystkie cukry proste działają na zwiększone wydzielanie insuliny. W przypadku dekstrozy należy uważać, by nie przyjmować jej zbyt dużo. Unikajmy jej także wtedy, gdy pragniemy schudnąć na siłowni.
Po przyjęciu dekstrozy organizm nie spala tłuszczu, gdyż dostaje gotową odżywkę w formie cukrów prostych. Jeśli przyjmujemy ją zbyt często, zacznie odkładać się w formie tkanki tłuszczowej, dlatego zamiast zbudować harmonijną sylwetkę, zaczynamy tyć.
W czasie intensywnego treningu nam to nie grozi, dlatego warto wzmocnić skuteczność jego działań za pomocą przyjmowania stosunkowo bezpiecznego preparatu, jakim jest dekstroza. Powinno go unikać osoby chore na cukrzycę, gdyż w ich przypadku wydzielanie insuliny jest nieprawidłowe.