Dr Wolnicka: Talerz Zdrowego Żywienia gwarantuje długie lata życia w zdrowiu

Prawidłowo skomponowany talerz obiadowy to w połowie warzywa, w jednej czwartej białko, i w jednej czwartej pełnoziarniste węglowodany
Prawidłowo skomponowany talerz obiadowy to w połowie warzywa, w jednej czwartej białko, i w jednej czwartej pełnoziarniste węglowodany123RF/PICSEL
Połowę tego, co jemy powinny stanowić warzywa i owoce, 1/4 - produkty będące źródłem białka i 1/4 - produkty zbożowe pełnoziarniste. Według Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy dziennie zjadać minimum 400 gramów warzyw i owoców (więcej warzyw niż owoców!), ale z wyłączaniem ziemniaków. One się w to nie wliczają.
Talerz Zdrowego Żywienia wraz z zaleceniami opracowany przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej /źródło: ncez.pzh.gov.pl
Talerz Zdrowego Żywienia wraz z zaleceniami opracowany przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej /źródło: ncez.pzh.gov.plINTERIA.PL/materiały prasowe
Polacy jedzą niecały kilogram nasion strączkowych rocznie - połowa z nas je fasolę lub groch rzadziej niż raz w miesiącu. Spożywamy ich mało, a szkoda, bo to jest świetne źródło pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, błonnika, kwasu foliowego - które dają szereg korzyści dla zdrowia.

Zobacz również:

    Tradycyjne danie kuchni polskiej? To nie musi być kotlet z ziemniakami!
    Tradycyjne danie kuchni polskiej? To nie musi być kotlet z ziemniakami!123RF/PICSEL
    Nam jako społeczeństwu nie chodzi już więc o to, by żyć długo, bo to już osiągnęliśmy. Walczymy o to, żeby przeżyć długo w zdrowiu i dobrej kondycji, a nie w chorobie.
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.