Działają lepiej niż suplementy. Regenerują stawy i zmniejszają ból
Suplementy na wzmocnienie czy regenerację stawów są najchętniej kupowanymi preparatami w naszym kraju. Nic dziwnego, że producenci prześcigają się w opracowywaniu coraz skuteczniejszych formuł i receptur. Oferują działający cuda kwas hialuronowy w proszku, ziołowe tabletki regenerujące chrząstki, a nawet żele do smarowania z kolagenem. Tymczasem większość z tych preparatów nie jest w żaden sposób przebadana pod kątem skuteczności działania. Coraz więcej lekarzy i naukowców ostrzega, że substancje bioaktywne znajdujące się w suplementach wchłaniają się do organizmu dużo gorzej niż składniki znajdujące się w pożywieniu. Zamiast wydawać mnóstwo pieniędzy na preparaty z apteki, lepiej zainwestować je w zdrową żywność. Sprawdź, co jeść, żeby poprawić kondycję stawów.
Zanim zaczniemy przyjmować suplementy czy leki na bolące stawy, powinniśmy się udać do ortopedy i wykonać podstawowe badania. Przyczyny bólu stawów mogą być różne w zależności od wieku, płci i prowadzonego stylu życia.
Ból stawów u osób młodych i aktywnych fizycznie
Na ból stawów skarży się coraz więcej młodych i aktywnych fizycznie osób. W ich przypadku ból może być spowodowany przeforsowaniem, nieumiejętnym rozgrzewaniem się przed ćwiczeniami czy brakiem rozciągania na zakończenie treningu. Bardzo często ból stawów wiąże się z osłabieniem lub spięciem mięśni. Zamiast przyjmowania tabletek, lepiej zwrócić się o pomoc do fizjoterapeuty, który dobierze odpowiednie ćwiczenia.
Ból stawów u osób starszych i o niskiej aktywności fizycznej
U osób starszych częstą przyczyną bólu stawów są zmiany zwyrodnieniowe. Z wiekiem pogarsza się metabolizm i przyswajanie substancji odżywczych, tkanka chrzęstna produkuje się i regeneruje dużo wolniej. Łatwiej też o stany zapalne stawów i kości oraz choroby reumatyczne, niestety ich diagnostyka i leczenie jest skomplikowanym procesem. Ból stawów może być również efektem nadwagi i otyłości. W tym wypadku dieta ma kluczowe znaczenie i powinna być dobrana przy wsparciu lekarza i dietetyka.
Zamiast sięgać po niesprawdzone suplementy, lepiej postawić na dietę wzmacniającą kości i stawy. Natura wyposażyła nas w mechanizmy, dzięki którym najwięcej substancji bioaktywnych (w tym np. kolagenu) jest rozkładanych w jelitach, a następnie syntetyzowanych w stawach.
Dla mocnych kości i stawów niezbędne są produkty bogate w białko. Najzdrowsze dla całego organizmu będzie chude mięso drobiowe, nasiona roślin strączkowych, a także tłuste ryby morskie (łosoś, sardynki, makrela, tuńczyk) zawierające dodatkowo najwięcej łatwo przyswajalnej witaminy D3 (chroni przed osteoporozą, redukuje stany zapalne w organizmie). Do diety warto też włączyć jajka i przetwory mleczne.
Nasza dieta powinna opierać się na produktach o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych. Opóźniają one procesy starzenia się całego organizmu i mają zbawienny wpływ na stawy. Zalicza się do nich kwasy omega-3 i omega-6, których duże ilości znajdziemy w tłustych rybach, ale też w orzechach, nasionach słonecznika, oliwie z oliwek, oleju słonecznikowym czy lnianym.
Prawdziwą bombą antyoksydacyjną są także warzywa i owoce. Szczególnie polecane na problemy ze stawami są ogórki, marchew, kapusta, por, buraki i selery oraz wszelkie cytrusy, a także wiśnie, jagody, jeżyny i truskawki. Duże ilości witaminy C zwiększają bowiem wchłanianie kolagenu do organizmu. Z kolei witamina A i E spowalniają jego rozpad. Do diety warto też na stałe włączyć brokuły. Znajdujące się w nich substancje spowalniają niszczenie chrząstki stawowej.
W pierwszej kolejności nie biegną do apteki. Sekret żelaznej odporności
Kolagen jest niezbędny w produkcji chrząstki stawowej, odpowiada za elastyczność i wytrzymałość stawów i ścięgien. Kolagen to białko zwierzęce, jego największe ilości znajdziemy w mięsie, podrobach i rybach. Najwięcej kolagenu na 100 g produktu znajdziemy w ścięgnie wołowym, udku kurczaka (ze skórką), schabie wieprzowym i żeberkach wołowych. Kolagen w mniejszych ilościach występuje też w rosole z kości, żelatynie, jajkach i kurzych łapkach. Niestety produkty te zawierają też niezdrowe tłuszcze przyczyniające się do powstawania cholesterolu i miażdżycy. Ze względu na wysoką kaloryczność powinny ich unikać osoby z nadwagą i otyłością.
Przy dokuczliwym bólu stawów warto stosować przyprawy o silnym działaniu przeciwzapalnym. Pomogą nie tylko zmniejszyć ból, ale też zredukować obrzęki. Zalicza się do nich czosnek, cebulę, kurkumę, goździki, imbir, majeranek, cząber, chrzan i bazylię.
Przy chorobach stawów unikać należy produktów wyskoprzetworzonych, ponieważ odpowiadają one za stany zapalne w organizmie. Zalicza się do nich wszelkie fast foody, słodycze czy słone przekąski. Ograniczyć powinno się tłuste mięso, jasne pieczywo, a także alkohol i mocną kawę oraz herbatę (osłabiają przyswajanie witamin i minerałów).
Specjaliści zalecają produkty wspierające stawy przede wszystkim osobom starszym oraz zmagającym się z chorobami przewlekłymi. Chorzy na cukrzycę czy cierpiący na schorzenia układu krążenia, układu pokarmowego czy trawiennego będą mieli problem z dostarczeniem do organizmu niezbędnych składników odżywczych. Trzeba jednak pamiętać, że o leczeniu powinien decydować lekarz, a zamiast suplementów diety zdecydowanie lepiej wybierać produkty lecznicze, których skład i działanie jest naukowo potwierdzone. Ortopedzi podkreślają też, że bez względu na wiek i choroby współistniejące kluczowa jest fizjoterapia. Odpowiednie ćwiczenia i ruch stymulują produkcję mazi i chrząstki stawowej, pomagają też utrzymać prawidłową masę ciała.
Źródła:
Suplementy diety w ortopedii. Medycyna Praktyczna. Serwis "Dieta i ruch"
Jarosz M., Praktyczny podręcznik dietetyki, Instytut Żywności i Żywienia, 2010
CZYTAJ TAKŻE:
Ból stawów to przypadłość nie tylko seniorów. Alarmujące są te objawy
Najgorszy okres dla chorujących na stawy. Wzmagają się bóle i obrzęki
Te choroby "odzywają się" i nasilają jesienią. Zwróć uwagę na stawy i skórę