Jak olej rzepakowy wpływa na zdrowie? Poznaj jego właściwości
Nie tylko ma dziesięć razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa z oliwek i nadaje się do smażenia, ale także posiada szereg innych właściwości, które czynią go jednym z najbardziej wartościowych tłuszczów powszechnie dostępnych w sklepach. Jednak, pomimo licznych właściwości zdrowotnych, nadal nie jest należycie doceniany w polskich domach. Dlaczego warto więc po niego sięgać regularnie i jakie jeszcze korzyści dla zdrowia może przynieść?
Olej rzepakowy jest niezrównanym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3[1] i omega-6. Zawiera aż dziesięć razy więcej kwasów omega-3 niż oliwa. Ponadto olej ten ma idealną proporcję omega-6 do omega-3 w oleju rzepakowym wynosi 2:1 - dzięki temu może mieć wpływ na zachowanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi[2].
Już zaledwie dwie łyżki tego oleju pokrywają dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na kwasy ALA z rodziny omega-3. To ważna informacja, gdyż ze względu na niskie spożycie ryb w naszej diecie, możemy mieć ich niedobory.
Warto również dodać, że olej rzepakowy ma najmniej spośród popularnych olejów roślinnych nasyconych kwasów tłuszczowych, które powinniśmy przyjmować w niewielkich ilościach. Podczas gdy w oleju rzepakowym stanowią one 7 proc.[3], oliwa ma ich aż 15 proc. zawartości.
Tłoczony z rzepaku olej nie tylko dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, ale także jest bogatym źródłem witamin, szczególnie witaminy E i K.[4]
Witamina E, znana również jako silny przeciwutleniacz, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, tymczasem witamina K bierze udział w procesie krzepnięcia krwi oraz utrzymaniu dobrego stanu kości.
Olej rzepakowy nie tylko może pomóc w zadbaniu o zdrowie. To także tłuszcz o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni: zarówno rafinowany, jak i tłoczony na zimno. Jego neutralny smak i zapach sprawiają, że może być używany na surowo, jako dodatek do sałatek czy sosów - nie zmienia smaku potrawy. Ponadto dzięki wysokiemu punktowi dymienia (240 stopni Celsjusza) jest bezpieczny do smażenia nawet w wysokich temperaturach.
Badania zawarte w artykule "Przemiany termooksydatywnej wybranych olejów oliwkowych i oleju rzepakowego zachodzące w czasie ogrzewania i smażenia" opublikowanym w czasopiśmie "Tłuszcze Jadalne" wykazały, że
Zatem w przypadku oleju rzepakowego im go więcej, tym proces smażenia jest bezpieczniejszy.
Olej rzepakowy zdecydowanie wyróżnia się pod względem swoich właściwości zdrowotnych i kulinarnych. Jego właściwości odżywcze oraz wszechstronność w kuchni czynią go niezastąpionym elementem zdrowej diety. W dodatku rzepak uprawia się w Polsce. Z pewnością każdy z nas kojarzy malowniczy krajobraz Polskiej wsi - pola obrośnięte żółtymi kwiatami. To właśnie rzepak. Dlatego kupując go, wspieramy lokalne rolnictwo, a rodzima produkcja oznacza krótszą drogę z pola do stołu, zatem jest również korzystna dla środowiska. Nie wahajmy się sięgać po ten wyjątkowy tłuszcz roślinny.
#Fundusze Promocji
Materiał na zamówienie Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8960439/
[2] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30381009/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746113/
[4] https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/canola-oil