Naturalny sposób na problemy trawienne i wspomaganie odchudzania. Zrobisz w domu ze śliwek
Sezon na śliwki to idealny moment, by spróbować domowego octu śliwkowego. Ten naturalny produkt wspiera metabolizm, poprawia trawienie i wzmacnia odporność. To jednak nie wszystkie właściwości octu śliwkowego, dlatego warto mieć go w swojej kuchni. Przepis jest niezwykle prosty.
Śliwki to owoce niezwykle zdrowe i bogate w witaminy oraz minerały:
- Witamina A - korzystna dla wzroku,
- Witaminy z grupy B - wspierają pracę mózgu i układu nerwowego,
- Witamina C - wzmacnia odporność,
- Witamina E - ważna dla zdrowej skóry,
- Witamina K - wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi.
Są także źródłem potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Dzięki temu mają działanie antyoksydacyjne, wspierają serce, układ pokarmowy i odpornościowy oraz pomagają w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym.
Śliwki to nie tylko składnik dżemów, powideł czy kompotów. Można z nich przygotować ocet, który polecany jest osobom z problemami trawiennymi, zaparciami i wzdęciami. Tym, którzy chcą wspomóc metabolizm i odchudzanie. Osobom, które dbają o wątrobę i nerki, czy chcą wzmocnić odporność i poprawić samopoczucie.
- Wspomaga trawienie. Ocet śliwkowy może poprawiać perystaltykę jelit, łagodzić zaparcia i wspierać procesy trawienne. Dzięki kwasom organicznym wspomaga wydzielanie soków żołądkowych.
- Pomaga w odchudzaniu. Regularne spożywanie rozcieńczonego octu może przyspieszać metabolizm i pomagać w kontroli apetytu, co wspiera redukcję masy ciała.
- Wzmacnia odporność. Śliwki są źródłem witaminy C i antyoksydantów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Ocet śliwkowy może więc wspierać układ odpornościowy.
- Wspiera pracę wątroby i nerek. Dzięki obecności kwasów organicznych i minerałów, ocet śliwkowy pomaga w oczyszczaniu organizmu i wspiera funkcjonowanie wątroby oraz nerek.
- Działa antyoksydacyjnie. Śliwki są bogate w antyoksydanty, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i wspomagają profilaktykę chorób przewlekłych.
- Poprawia samopoczucie i energię. Regularne stosowanie może wspomagać metabolizm energetyczny i poprawiać witalność.
- Może działać korzystnie na skórę. Ocet śliwkowy używany zewnętrznie, np. jako tonik do twarzy, może poprawiać kondycję skóry, działać lekko ściągająco i odświeżająco.
Aby przygotować w domu ocet śliwkowy potrzebujesz kilku składników:
- 0,5 kg śliwek,
- 75 g cukru,
- ciepła woda,
- opcjonalnie goździki lub cynamon.
A następnie zabieramy się za przygotowanie:
- Śliwki drylujemy, rozgniatamy i wkładamy do wyparzonego słoika.
- Dodajemy cukier i zalewamy ciepłą wodą tak, aby wystawała ok. 2 cm ponad owoce.
- Słoik przykrywamy gazą, zabezpieczamy gumką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni.
- Po kilku dniach przefiltrowany płyn przekładamy do czystych słoiczków, przykrywamy gazą i odstawiamy na 1-2 miesiące w ciepłe miejsce.
- Na koniec przecedzamy ocet i przelewamy do butelek.
Najbezpieczniejszy sposób to rozcieńczenie 1-2 łyżek octu w szklance wody. Można stosować 1-2 razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem. Pamiętaj, by nie pić nierozcieńczonego octu, gdyż może podrażniać żołądek i szkliwo zębów. Jeśli nie chcesz w takiej formie wprowadzić octu do diety, możesz np. potraktować go jako dodatek do sałatek, sosów, marynat i deserów.
Ocet śliwkowy, choć uznawany jest za zdrowy, nie jest odpowiedni dla każdego. Osoby z wrzodami żołądka, dwunastnicy lub refluksem powinny unikać nierozcieńczonego octu, ponieważ kwasy mogą podrażniać błonę śluzową. Nadmiar kwasów może obciążać nerki, dlatego osoby z przewlekłą niewydolnością nerek powinny skonsultować spożycie octu ze śliwek z lekarzem.
Choć ocet może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi, osoby przyjmujące leki na cukrzycę powinny stosować go ostrożnie i pod kontrolą lekarza. Uważać powinni też alergicy, choć rzadko, ale mogą wystąpić reakcje alergiczne na śliwki lub dodatki w occie (np. cynamon, goździki). Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować stosowanie octu z lekarzem.
Czytaj także:
Nie tylko na odchudzanie. Poznaj trzy zdrowotne właściwości octu jabłkowego
Na anemię, spadek nastroju i odporności. Zjedz cztery dziennie zamiast słodyczy
Najzdrowsze kompoty na lato. Oczyszczają z toksyn, ułatwiają zasypianie, a nawet sycą