Naturalny sposób na problemy trawienne i wspomaganie odchudzania. Zrobisz w domu ze śliwek

Sezon na śliwki to idealny moment, by spróbować domowego octu śliwkowego. Ten naturalny produkt wspiera metabolizm, poprawia trawienie i wzmacnia odporność. To jednak nie wszystkie właściwości octu śliwkowego, dlatego warto mieć go w swojej kuchni. Przepis jest niezwykle prosty.

Dlaczego warto sięgać po śliwki?

Śliwki to owoce niezwykle zdrowe i bogate w witaminy oraz minerały:

  • Witamina A - korzystna dla wzroku,
  • Witaminy z grupy B - wspierają pracę mózgu i układu nerwowego,
  • Witamina C - wzmacnia odporność,
  • Witamina E - ważna dla zdrowej skóry,
  • Witamina K - wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi.

Są także źródłem potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Dzięki temu mają działanie antyoksydacyjne, wspierają serce, układ pokarmowy i odpornościowy oraz pomagają w ochronie organizmu przed stresem oksydacyjnym.

Reklama

Domowy ocet śliwkowy - korzyści dla zdrowia

Śliwki to nie tylko składnik dżemów, powideł czy kompotów. Można z nich przygotować ocet, który polecany jest osobom z problemami trawiennymi, zaparciami i wzdęciami. Tym, którzy chcą wspomóc metabolizm i odchudzanie. Osobom, które dbają o wątrobę i nerki, czy chcą wzmocnić odporność i poprawić samopoczucie.

Właściwości zdrowotne octu śliwkowego: 

  • Wspomaga trawienie. Ocet śliwkowy może poprawiać perystaltykę jelit, łagodzić zaparcia i wspierać procesy trawienne. Dzięki kwasom organicznym wspomaga wydzielanie soków żołądkowych.
  • Pomaga w odchudzaniu. Regularne spożywanie rozcieńczonego octu może przyspieszać metabolizm i pomagać w kontroli apetytu, co wspiera redukcję masy ciała.
  • Wzmacnia odporność. Śliwki są źródłem witaminy C i antyoksydantów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Ocet śliwkowy może więc wspierać układ odpornościowy.
  • Wspiera pracę wątroby i nerek. Dzięki obecności kwasów organicznych i minerałów, ocet śliwkowy pomaga w oczyszczaniu organizmu i wspiera funkcjonowanie wątroby oraz nerek.
  • Działa antyoksydacyjnie. Śliwki są bogate w antyoksydanty, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i wspomagają profilaktykę chorób przewlekłych.
  • Poprawia samopoczucie i energię. Regularne stosowanie może wspomagać metabolizm energetyczny i poprawiać witalność.
  • Może działać korzystnie na skórę. Ocet śliwkowy używany zewnętrznie, np. jako tonik do twarzy, może poprawiać kondycję skóry, działać lekko ściągająco i odświeżająco.

Jak przygotować domowy ocet śliwkowy?

Aby przygotować w domu ocet śliwkowy potrzebujesz kilku składników: 

  • 0,5 kg śliwek,
  • 75 g cukru,
  • ciepła woda,
  • opcjonalnie goździki lub cynamon.

A następnie zabieramy się za przygotowanie: 

  1. Śliwki drylujemy, rozgniatamy i wkładamy do wyparzonego słoika.
  2. Dodajemy cukier i zalewamy ciepłą wodą tak, aby wystawała ok. 2 cm ponad owoce.
  3. Słoik przykrywamy gazą, zabezpieczamy gumką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni.
  4. Po kilku dniach przefiltrowany płyn przekładamy do czystych słoiczków, przykrywamy gazą i odstawiamy na 1-2 miesiące w ciepłe miejsce.
  5. Na koniec przecedzamy ocet i przelewamy do butelek.

Jak stosować ocet śliwkowy?

Najbezpieczniejszy sposób to rozcieńczenie 1-2 łyżek octu w szklance wody.  Można stosować 1-2 razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem. Pamiętaj, by nie pić nierozcieńczonego octu, gdyż może podrażniać żołądek i szkliwo zębów. Jeśli nie chcesz w takiej formie wprowadzić octu do diety, możesz np. potraktować go jako dodatek do sałatek, sosów, marynat i deserów.

Przeciwwskazania

Ocet śliwkowy, choć uznawany jest za zdrowy, nie jest odpowiedni dla każdego. Osoby z wrzodami żołądka, dwunastnicy lub refluksem powinny unikać nierozcieńczonego octu, ponieważ kwasy mogą podrażniać błonę śluzową. Nadmiar kwasów może obciążać nerki, dlatego osoby z przewlekłą niewydolnością nerek powinny skonsultować spożycie octu ze śliwek z lekarzem.

Choć ocet może pomagać w regulacji poziomu cukru we krwi, osoby przyjmujące leki na cukrzycę powinny stosować go ostrożnie i pod kontrolą lekarza.  Uważać powinni też alergicy, choć rzadko, ale mogą wystąpić reakcje alergiczne na śliwki lub dodatki w occie (np. cynamon, goździki). Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny skonsultować stosowanie octu z lekarzem.

Czytaj także: 

Nie tylko na odchudzanie. Poznaj trzy zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Na anemię, spadek nastroju i odporności. Zjedz cztery dziennie zamiast słodyczy

Najzdrowsze kompoty na lato. Oczyszczają z toksyn, ułatwiają zasypianie, a nawet sycą

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: ocet | śliwki | trawienie | odchudzanie | lepsze trawienie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL