Jesteś typem powietrza, ognia czy ziemi? Na czym polega dieta ajurwedyjska
Dieta ajurwedyjska zakłada dobór produktów żywnościowych do typu konstrukcyjnego czyli dashy, jaką każdy z nas reprezentuje. Inne produkty sprzyjają osobom w typie powietrza, inne są dobre dla natury ognia, a inne dla typu ziemi i wody. Dieta opiera się przede wszystkim na daniach wegetariańskich, zaleca jedzenie sporo strączków i dużo aromatycznych przypraw, ale nie wyklucza całkowicie mięsa. Zgodnie z jej zasadą żołądek w jeden trzeciej powinno wypełniać jedzenie, w jednej trzeciej płyn, a w jednej trzeciej - zawsze powinien pozostawać pusty. Na czym polega dieta ajurwedyjska?
Dieta ajurwedyjska wywodzi się z tradycyjnej medycyny Indii. Jej historia ma ponad 5000 lat. Dieta zakłada holistyczne podejście do człowieka i najlepiej opisać ją jako naukę o życiu lub wiedzę o życiu. Oznacza to, że dieta ajurwedyjska nie jest szybkim sposobem na zrzucenie kilku kilogramów nadwagi ani też dietą na 2-3 miesiące. Nie zakłada też istnienia jednej uniwersalnej diety odpowiedniej dla wszystkich - gdyż każdy człowiek jest inny i powinien być traktowany indywidualnie.
Dieta według zasad ajurwedy to systemowy sposób odżywienia, który poprawiać ma samopoczucie oraz stan zdrowia. Stosowana regularnie może być dla niektórych osób sposobem na lepsze samopoczucie i zdrowie. Może pomagać radzić sobie ze stresem, obniżyć ciśnienie, wyregulować metabolizm.
Dieta ajurwedyjska zakłada odrębny jadłospis dla innych typów konstrukcyjnych. W tym celu konieczne jest więc określenie doszy, czyli jednego z trzech typów, z którym każdy już się rodzi. W każdej doszy obecne są energie powstałe z połączenia poszczególnych żywiołów (ajurweda wyróżnia ich pięć: powietrze, wiatr, wodę, ogień i ziemię). Są to: vata (łączą powietrze i wiatr), pitta (to ogień z domieszką wody) i kapha (to ziemia i woda).
Jak określić swój typ doszy? W tym przypadku warto kierować się skojarzeniami ze swoją naturą i temperamentem. Powietrze cechuje lekkość i ruch, ogień - duża żywiołowość, a ziemię - spokój.
W przypadku diety ajurwedyjskiej, jadłospis zależy od typu doszy. Najprostsza i najłatwiejsza do zapamiętania zasada, mówi o tym, że powinno się spożywać produkty podobne do swojego charakteru, czyli np. pikantne lub łagodne. Poza tym, można wyszczególnić oczywiście pewne ogólne założenia.
Przede wszystkim należy spożywać posiłki wyłącznie wtedy, gdy jest się głodnym. Trzeba zachować przy tym jednak regularność i jeść co 3-6 godzin.
Produkty wykorzystywane do przygotowywania posiłków powinny być jak najlepszej jakości. Zaleca się unikać nie tylko produktów przetworzonych, ale także i kwaśnych i sfermentowanych.
Niewskazane jest również objadanie się. Zgodnie z zasadami diety, żołądek powinien być w 1/3 wypełniony pokarmem stałym, w kolejnej 1/3 płynnym, a w pozostałej 1/3 pozostawać pusty.
Osoby o typie vata są ciekawe świata, ekspresyjne i kreatywne. To pewni siebie ekstrawertycy, którzy nie boją się podejmować szybkich decyzji. Zaleca się, aby tego typu osoby spożywały ciepłe dania, o dużej zawartości wody i zdrowych tłuszczów. Dla vata kiepskim wyborem będą surowe warzywa, owoce oraz zimne potrawy.
Produkty zalecane dla typu vata:
- gotowane lub duszone warzywa, zwłaszcza buraki, bataty, cebula, marchew, fasolka szparagowa;
- zboża, zwłaszcza owies, pszenica, jęczmień, ryż;
- rośliny strączkowe, czyli groch, soja, fasola;
- niewielkie ilości białego mięsa i ryb;
- produkty mleczne, przede wszystkim mleko, jogurt, ser, masło;
- przyprawy, np. imbir, kardamon, czarny pieprz, bazylia, tymianek.
Typ łączący ogień i wodę - pitta charakteryzuje się ambicją, inteligencją i dużą dyscypliną. Zdarza się jednak, że takie osoby zbyt krytycznie oceniają innych i bywają niemiłe. Zgodnie z dietą ajurwedyjska, zaleca się, aby typ pitta spożywał cieple (lecz nie gorące) lub chłodne potrawy.
Produkty zalecane dla typu pitta:
- surowe lub gotowane na parze warzywa, zwłaszcza kapusta, kalafior, brukselka, marchew;
- dojrzałe owoce, np. banany, mango, melony, gruszki;
- zboża, zwłaszcza jęczmień, owies, ryż, pszenica;
- nasiona roślin strączkowych;
- niewielkie ilości białego mięsa;
- przyprawy, np. mięta, kolendra, koperek, cynamon, kmin rzymski.
Osoby o typie ziemi z domieszką wody - kapha są spokojne, opiekuńcze, lojalne oraz empatyczne. Zaleca im się lekkostrawne i niskotłuszczowe posiłki zbudowane na warzywach.
Produkty zalecane dla typu kapha:
- dowolne warzywa;
- dojrzałe jabłka, gruszki, borówki, granaty oraz suszone figi lub śliwki;
- dowolne warzywa strączkowe;
- niskotłuszczowe mleko krowie lub kozie;
- niewielkie ilości tłuszczów roślinnych;
- niewielkie ilości chudego mięsa;
- dowolne przyprawy.