Deser z PRL-u działa zbawiennie na jelita. W kilka minut przygotujesz w domu
To nieco zapomniana dziś przekąska, a szkoda, bo nie ma wiele kalorii i może pomoc w przypadku problemów trawiennych. Kisiel w wersji, która dostępna jest w sklepie, przygotujesz bardzo szybko, jedynie zalewając wrzątkiem. Jednak znacznie zdrowszy będzie kisiel przygotowany samodzielnie. Masz ochotę na ciepły i słodki kisiel, jaki znasz z dzieciństwa, ale zastanawiasz się, czy warto po niego sięgać? Zobacz, jak kisiel wpływa na organizm i jakie wartości odżywcze możemy z niego czerpać.
Kisiel może być bardzo zdrową przekąską w zależności od składników, które zostały użyte podczas gotowania. Podstawą każdego kisielu jest mąka ziemniaczana, źródło witaminy C i B6, a także cennych minerałów jak fosfor, wapń, magnez sód czy potas. W mące ziemniaczanej znajdziemy przede wszystkim węglowodany, które stanowią ponad 80 proc. całego składu.
100 g samego kisielu dostarczy nam ok. 17 g węglowodanów i co najwyżej śladowe ilości białek i tłuszczów. O tym, czy kisiel jest zdrowy, decydują przede wszystkim dodatki, które się w nim znajdą. Nikomu nie trzeba tłumaczyć, jak bogate w przeróżne substancje odżywcze są owoce, czyli najczęstsze urozmaicenie kisielu. W ten sposób możemy włączyć do diety właściwie dowolne witaminy, minerały i antyoksydanty.
Nie bez powodu dieta bogata w owoce to jedno z pierwszych zaleceń każdego dietetyka i lekarza, a wyciągi z poszczególnych gatunków znajdziemy w lekach, suplementach i kosmetykach.
Jeżeli najdzie cię ochota na kisiel, możesz wybrać między sklepowym kisielem instant z torebki lub przyrządzanym samodzielnie. Instynkt podpowiada, że zdrowsza wersja to ta ugotowana w domu i tak jest w rzeczywistości. Przygotowując kisiel samodzielnie, masz pełną kontrolę nad tym, co i w jakiej ilości trafi do kubeczka.
Kisiel w torebce, który można kupić w każdym sklepie spożywczym, oprócz skrobi ziemniaczanej i ekstraktu z owoców zawiera, zawiera zwykle także mnóstwo cukru, przeciwutleniaczy, regulatorów kwasowości i barwników.
Często na torebkach kisielu instant znajdziesz informacje o wysokiej zawartości witaminy C. Kwas askorbinowy to najbardziej popularna witamina w przyrodzie i dostarczamy ją do organizmu w wielu produktach, a często także suplementujemy. Producenci kisielu wybierają witaminę C przede wszystkim dlatego, że jest to najłatwiejsze i najtańsze.
Tymczasem kisiel może być doskonałym sposobem na przyswojenie mnóstwa innych, trudniejszych do znalezienia w standardowej diecie składników odżywczych. Przygotowując tę przekąskę w domu, możesz dodać chociażby witaminę K z truskawek czy brzoskwiń, albo selen i błonnik - wystarczy dodać do mieszanki otręby pszenne czy pokruszone pistacje. W domowej wersji kisielu masz pełną kontrolę nad zawartością cukru, którego możesz dodać mniej lub po prostu zastąpić ksylitolem albo słodzikiem spożywczym.
Kisiel uchodzi za niskokaloryczny, głównie ze względu na swój krótki skład. W rzeczywistości kisiel faktycznie ma mało kalorii, ale nie tak mało, jak uważa wielu z nas. Jedna szklanka, czyli ok. 250 g kisielu, to 170 kcal, czyli tyle co pół pączka.
Kisiel w diecie pełni jednak inne zadania niż tylko dostarczanie niewielkiej ilości kalorii. Substancje śluzowe, które odpowiadają za konsystencję przekąski, mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy człowieka. Jakie korzyści dla żołądka i jelit niesie regularne spożywanie kisielu?
Kisiel to idealny deser po obfitym posiłku, jest lekkostrawny i nie obciąży dodatkowo narządów zaangażowanych w trawienie. To też idealny wybór dla osób po operacji lub ciężkiej chorobie, która wymaga od nich lekkiej diety. Za wyjątkowo korzystne działanie kisielu na układ pokarmowy odpowiada mąka ziemniaczana. Skrobia stanowi świetną osłonę i wzmocnienie dla naturalnej śluzówki. Z tego powodu kisiel na zaparcia czy na wymioty to dobry pomysł.
Żelowatą przekąskę warto też spożywać po zatruciu pokarmowym, szczególnie jeżeli układ pokarmowy został dodatkowo obciążony biegunką czy wymiotami. Kisiel złagodzi objawy pieczenia i bólu, a także przyspieszy regenerację i gojenie ran. Warto włączyć go do diety także przy wrzodach żołądka czy dwunastnicy.
Czytaj również: Pij na czczo każdego dnia. Poprawisz metabolizm i pokonasz zaparcia
Najprostszy przepis na domowy kisiel to tylko cztery składniki:
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 4 szklanki wody,
- 5 łyżek cukru,
- 3 garści owoców (np. malin lub pokrojonych truskawek).
Przygotowanie:
- Owoce myjemy i odkładamy na bok.
- W jednej szklance wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną.
- Gotujemy pozostałe trzy szklanki wody.
- Wrzucamy do garnka owoce, gdy tylko woda zacznie wrzeć.
- Po 20 sekundach wlewamy rozpuszczoną skrobię i gotujemy, cały czas mieszając.
- Kisiel zgęstnieje po ok. 2 minutach. Gotową przekąskę podajemy w szklankach, kubkach lub miseczkach.
Maliny i truskawki z powodzeniem można zastąpić jakimikolwiek innymi owocami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyrzucić także cukier, którego do kisielu potrzebujemy niestety sporo. Ksylitol, stewia, erytrytol i inne słodziki spożywcze sprawdzą się równie dobrze.
Warto również eksperymentować z innymi składnikami jak chociażby imbir, który wykazuje działanie przeciwwirusowe i wspomaga układ odpornościowy. Aby wzbogacić aromat domowego kisielu, możesz też wykorzystać inne przyprawy, a nawet kropelkę ekstraktu z wanilii, pomarańczy lub wody różanej.
CZYTAJ TAKŻE:
Najlepszy dla kości, stawów i włosów. Niepozorny deser źródłem kolagenu
Sprawdzony przepis na kisiel z siemienia lnianego
Zdrowszy od cukru, mniej kaloryczny od miodu. Odmładza i wspiera narządy