Ma więcej białka niż jogurt naturalny, a to nie skyr. Jedz z myślą o zdrowiu jelit i sylwetce
Znajduje się na półce obok jogurtu naturalnego i skyru. Jest dobrym źródłem białka, składników mineralnych i witamin z grupy B. Jego zalety docenią osoby, które chcą schudnąć, a także ci, którzy prowadzą aktywny tryb życia lub, po prostu - chcą wprowadzić/utrzymać zdrowe nawyki żywieniowe. Co wyróżnia jogurt grecki spośród innych tego typu produktów? Co zawiera? Dlaczego warto go jeść? Odpowiadamy.
Jogurt grecki to gęsty, kremowy jogurt o cierpkim smaku, który powstaje na skutek fermentacji mleka krowiego (w tradycyjnych recepturach owczego) pożytecznymi kulturami bakterii. Bakterie zawarte w jogurcie greckim to Lactobacillus bulgaricus oraz Streptococcus thermophilus (mogą być również stosowane szczepy Bifidobacterium i Lactobacillus acidophilus; są one odpowiedzialne za kwaśny smak jogurtu, jak i jego zdrowotne właściwości). Oryginalnego charakteru nadaje mu proces odsączania serwatki - wpływa na jego konsystencję, smak, jak i zawartość składników odżywczych.
Jogurt grecki jest powszechnie spożywany m.in. na Bałkanach. W sklepach można go dostać w wersji naturalnej, jak i w wersjach owocowych. Jednak nie tylko z takimi opcjami się spotkamy.
Na sklepowych półkach znajdziemy jogurt grecki, jak i jogurt typu greckiego czy jogurt w stylu greckim. Różnice w nazewnictwie mogą wynikać z powodu greckich roszczeń do nazwy (Grecy stoją na stanowisku, że używanie nazwy "jogurt grecki", gdy produkt nie został wyprodukowany w Grecji, wprowadza konsumenta w błąd), ale i odmiennego sposobu produkcji (zamiast odcedzenia serwatki dodawane są białka mleka i substancje zagęszczające).
Woda stanowi większość masy jogurtu greckiego, zwykle ok. 80-85 proc. Produkt charakteryzuje się przede wszystkim większą zawartością białka. W 100 g jogurtu greckiego można znaleźć nawet do 10 g białka. Proces produkcyjny wpływa na to, że zawartość tłuszczu w jogurcie greckim jest większa w porównaniu do jogurtu naturalnego (wynosi nawet do 10 proc. w 100g), ale w sklepach można kupić także jogurt grecki beztłuszczowy lub z obniżoną zawartością tłuszczu, które cechują się niższą kalorycznością.
Gdy myślimy o jogurtach w ogóle, myślimy przede wszystkim o tym, że dostarczają wapnia. Ale nie tylko. Jogurt grecki to dobre źródło witamin z grupy B, przede wszystkim witaminy B2 i B12, źródło fosforu i selenu, a także potasu, cynku i magnezu.
Indeks glikemiczny jogurtu greckiego jest niski.
Jogurt grecki to nie to samo co jogurt naturalny. Różnica widoczna jest już w konsystencji - typowy jogurt naturalny jest bardziej płynny, z kolei jogurt grecki jest gęsty i kremowy.
Poza tym jogurt grecki bądź typu greckiego cechuje się zwykle wyższą zawartością tłuszczu i białka, na co wpływ ma proces produkcyjny. Zwykle, bo są odstępstwa od reguły, dlatego warto być uważnym konsumentem i sprawdzać etykiety. Na sklepowych półkach możemy znaleźć jogurty naturalne o podobnej zawartości białka, jak i jogurty greckie bądź typu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu lub odtłuszczone.
Częste spożywanie jogurtu greckiego może przynieść nam wiele korzyści zdrowotnych.
Jogurt grecki zawiera większą ilość białka w porównaniu do tradycyjnego jogurtu. To ważne dla osób ćwiczących, prowadzących aktywny tryb życia i osób, które chcą zgubić kilka kilogramów. Białko wspiera regenerację i budowę mięśni, a także pomaga w utrzymaniu uczucia sytości i tym samym w redukcji ilości kalorii w diecie.
Jogurt grecki zawiera korzystne bakterie probiotyczne, które wspierają zdrową florę bakteryjną jelit, poprawiają trawienie i wzmacniają układ odpornościowy (pewną rolę, jeśli chodzi o wsparcie układu odpornościowego, odgrywają też witaminy i minerały). W badaniach spożycie fermentowanych produktów mlecznych, w tym jogurtu greckiego, powiązano z mniejszym ryzykiem chorób przewlekłych, m.in. chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2.
Jako dobre źródło wapnia, fosforu i białka jogurt grecki wspomaga zdrowie kości. Z kolei jako dobre źródło witamin z grupy B wpływa pozytywnie na pracę układu nerwowego.
Pamiętaj, że dla zdrowia lepszym wyborem będzie jogurt grecki o najprostszym składzie, bez dodatku cukru i sztucznych składników.
Większość osób bez przeszkód może spożywać jogurt grecki. Można jednak wskazać dwa przypadki, w których warto się wstrzymać. Pierwszy to silna nietolerancja laktozy. Należy w tym miejscu zaznaczyć, że jogurt grecki jest źródłem dużo mniejszych ilości laktozy w porównaniu do np. mleka, dlatego większość osób z nietolerancją laktozy może spożywać umiarkowane jego ilości (choć zawsze warto zapytać o to wcześniej lekarza). Drugą grupę stanowią osoby z alergią na białka krowiego - w tym przypadku jogurtu greckiego nie powinno się spożywać.
Jogurt grecki można spożywać na różne sposoby. Na przykład jako deser lub przekąskę - bez dodatków lub z dodatkiem miodu, świeżych owoców albo orzechów. Z musli, owocami i orzechami będzie świetny na śniadanie. Sprawdzi się jako składnik sosów, dipów lub jako dodatek do warzyw i mięsa. Bez niego nie ma sosu tzatziki, którym tak chętnie zajadamy się podczas wakacji.
Jogurt grecki może też stanowić zamiennik kwaśnej śmietany (np. w zupach) lub majonezu (np. w sałatkach).
CZYTAJ TAKŻE:
Pij zamiast zwykłej kawy. Wspomaga trawienie, pobudza, jest źródłem magnezu
Śródziemnomorski przepis na długie życie. Jeden typ produktów jedz częściej