Najzdrowszy zamiennik chipsów ze sklepu. Zaskakują smakiem i właściwościami

Przeciętny Polak zjada rocznie prawie 2 kg chipsów. W tych ze sklepu zawartość tłuszczów sięga nawet 35 procent. Do tego dochodzi wiele innych czynników, które plasują chipsy na czołowych miejscach w rankingach najbardziej niezdrowych przekąsek. To też jeden z podstawowych produktów, których musimy sobie odmówić na diecie. Czy istnieje zdrowy zamiennik chipsów dla fanów chrupania? Tak! Poniżej znajdziesz przepis na chipsy warzywne z piekarnika.

Jakie chipsy można jeść na diecie?

Jeśli chodzi o chipsy z półki sklepowej - najlepiej na diecie nie jeść żadnych. Zwykłe chipsy zawierają mnóstwo tłuszczów (w tym tłuszcze trans), przez co są ciężkostrawne i kaloryczne, a w dodatku zwykle są obficie posypane substancjami wzmacniającymi smak. Ostatnia wymieniona przywara nie jest w diecie bez znaczenia.

Im więcej wzmacniaczy smaku, tym wyższy próg reakcji naszych kubków smakowych. Częste jedzenie chipsów sprawia, że przestajemy czuć delikatniejsze smaki, np. potraw gotowanych na parze. Przez to dietetyczne potrawy po prostu mniej nam smakują.

Reklama

Czytaj także: "Wzmacniacze" smaku, które mogą być groźne dla zdrowia. Lepiej je omijać

Jeżeli już przewidujemy tzw. cheat days, a mamy wyjątkową słabość do chipsów, wybierzmy te z najkrótszym składem. Na półkach sklepowych można znaleźć sporo takich produktów. Wraz ze wzrostem świadomości żywieniowej Polaków producenci muszą przystosowywać się do coraz wyższych wymagań konsumentów. 

Czy jest jeszcze jakiś sposób na włączenie chipsów do diety? Jak najbardziej, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować chipsy samodzielnie. Wybierając warzywa dobrej jakości i odpowiedni sposób przygotowania, z niezdrowej przekąski możemy uczynić bogaty w składniki odżywcze element codziennej diety.

Czy chipsy warzywne są zdrowe?

Chipsy warzywne, które kupimy w sklepie, zwykle znajdują się na stoisku ze zdrową żywnością. Sama specyfika produktu wymusza na producencie przyłożenie się do produkcji i jej zdrowotnych efektów. Lepszej jakości olej, wyższa jakość warzyw, pieczenie zamiast smażenia, to tylko niektóre argumenty za mniejszą szkodliwością chipsów warzywnych. Nawet tych ze sklepu.

Jeszcze zdrowsze chipsy możemy przygotować samodzielnie. To bardzo proste, a przy oszczędnym piekarniku także całkiem opłacalne. Przygotowując domowe chipsy, mamy kontrolę nad każdym składnikiem, który trafi do naszych ust. Do tego mamy pełną dowolność w wyborze przypraw. Możemy wybrać swoje ulubione i upiec chipsy o unikalnym smaku, takim, jaki zawsze chcieliśmy znaleźć w sklepie. Pozostaje jeszcze pytanie, z czego możemy zrobić domowe chipsy. Tutaj też mamy ogromne pole do popisu.

Z jakich warzyw można zrobić chipsy?

Chipsy to nie tylko ziemniaki, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, żeby w domu skorzystać właśnie z nich. Równie dobrze możemy eksperymentować. 

Co, oprócz ziemniaków, nadaje się na chipsy? Właściwie wszystko, co możemy pokroić w plastry. Buraki, bataty, cukinia, a nawet marchew czy pietruszka - wszystkie te warzywa idealnie sprawdzą się jako pieczona przekąska.

Jeśli do tej pory seler kojarzył ci się głównie z ciągnącą zieleniną w rosole, możesz zmienić o nim zdanie. Twarda część selera również nadaje się do wypieku chipsów. A to wciąż nie najbardziej zaskakująca z propozycji. Domowe chipsy możesz zrobić nawet z jarmużu!

Warzywne chipsy z piekarnika - sprawdzone przepisy

Teoria byłaby niczym bez pokazania, jak zastosować ją w praktyce, dlatego poniżej wyjaśniamy, jak zrobić domowe chipsy. Znajdziesz tu najważniejsze zasady, kilka sztuczek i przepis na idealne warzywne chipsy z piekarnika.

  • Przyłóż się do krojenia. Zasada jest jedna - im cieńsze plastry, tym lepiej. Ważne jest, żeby wszystkie miały podobną grubość, wtedy wszystkie będą równo upieczone. Jeśli mamy możliwość, warto posłużyć się tarką do krojenia w plastry.
  • Pamiętaj o suszeniu. Nieważne, jakie warzywa planujesz zmienić w chrupiącą przekąskę. Właśnie po to, aby nadać jej chrupkość, cienkie plastry poddaj suszeniu.
  • Bądź cierpliwy. Zarówno w przypadku suszenia, jak i po pieczeniu. Jeżeli chipsy nie wyszły tak chrupkie, jak powinny, dobrze jest zostawić je w wyłączonym piekarniku do całkowitego wyschnięcia. Lepiej poczekać trochę dłużej, niż zepsuć sobie radość z chrupania.

Sklepowe chipsy są tak tłuste przede wszystkim dlatego, że są smażone. W domu możemy usmażyć je w wysokiej jakości oleju, jednak zawsze mniej kaloryczną przekąską będą warzywne chipsy przygotowane w piekarniku i właśnie taką metodę powinniśmy wybrać, szukając zdrowej alternatywy. Poniżej znajdziesz przepis na domowe chipsy z buraka.

  1. Dokładnie wyszoruj buraki pod zimną wodą. Odetnij liście i ogonek, a buraka pokrój w plastry o grubości ok. 1-2 mm.
  2. Osusz plastry ręcznikiem papierowym.
  3. Umieść plastry w misce i dodaj przyprawy. W najprostszym wydaniu mogą to być świeżo zmielone pieprz i sól. 
  4. Wyłóż blachę papierem i rozłóż chipsy, pozostawiając do wyschnięcia. Uważaj, żeby chipsy nie stykały się ze sobą, a na pewno nie układaj więcej niż jednej warstwy.
  5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  6. Piecz chipsy 15-20 minut, obserwując tempo brązowienia. Chipsy z buraka łatwo przeciągnąć, dlatego konieczna jest wzmożona kontrola.

CZYTAJ TAKŻE: 

Zdrowsze od zwykłych ziemniaków. Są doskonałe dla serca, jelit i oczu

Jedząc chipsy, pracujesz na lęki i depresję. Zaskakujące wyniki badań

Trafiła do szpitala po zjedzeniu chipsów. Film ma prawie 11 mln wyświetleń


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL