Odchudza, uspokaja, chroni przed demencją. 12 właściwości herbaty imbirowej
Herbata z imbirem kojarzy się głównie z walką z przeziębieniem. Niesłusznie - bo korzeń imbiru ma więcej korzyści, niż się mogłoby się wydawać. Ta przyprawa ma korzystny wpływ na cały organizm i może pomóc na wiele przykrych dolegliwości. Wrzuć więc do herbaty plaster imbiru zamiast cytryny. Naturalnie wesprze funkcje mózgu i pomoże schudnąć. Przeczytaj artykuł, by poznać dwanaście powodów, by pić herbatę imbirową.
Imbir to przyprawa słynąca nie tylko z walorów smakowych, ale i prozdrowotnych. Znane jest jego pozytywne działanie przeciwbólowe, antynowotworowe czy łagodzące mdłości. Imbir jest ceniony przede wszystkim w medycynie chińskiej, tybetańskiej czy ajurwedyjskiej. Za jego niezwykły aromat i lecznicze właściwości odpowiada gingerol.
Jest to główny składnik aktywny, nadający imbirowi charakterystyczny smak i aromat. Gingerol posiada również szereg właściwości zdrowotnych, co sprawia, że imbir jest stosowany zarówno w kuchni, jak i w medycynie tradycyjnej. Obiecujące są także badania na temat wpływu gingerolu na komórki nowotworowe.
Możemy wymienić co najmniej 12 powodów, by pić herbatę imbirową.
Herbata imbirowa pomoże stracić na wadze na kilka sposobów. Po pierwsze, przyspiesza spalanie tłuszczów, po drugie - pomoaga obniżyć poziom cukru we krwi, przez co po wypiciu takiej herbaty dłużej będziesz syta. W związku z tym ilość przyjmowanych kalorii się zmniejszy, a ty łatwiej będziesz mogła pozbyć się niechcianych kilogramów.
Herbata imbirowa od tysiącleci jest stosowana przy problemach żołądkowych. Jeśli boli cię brzuch, masz poranne mdłości lub nawet chorobę lokomocyjną, pomoże ci kubek tego ciepłego naparu. W przypadku choroby lokomocyjnej dobrze jest wziąć ze sobą herbatę w termos i wypić przed jazdą czy lotem.
Herbata imbirowa równie dobrze wpływa na procesy trawienne, przyspiesza produkcję soków trawiennych i perystaltykę jelit, wspiera też wątrobę. Pijąc ją unikniesz bólów brzucha, zaparć i wzdęć. Ponadto imbir zapobiegnie odbijaniu się po posiłkach. Może też poprawić apetyt.
Imbir ma działanie przeciwzapalne, a więc herbata pomoże w przypadku reumatoidalnego zapalenia stawów i podobnych zapaleniach. Zmniejszy również opuchliznę obolałych mięśni i stawów. Imbir wykazuje działanie przeciwbólowe.
Wyciąg lub napar z imbiru może poprawić krążenie krwi, zapobiec gorączce, dreszczom i nadmiernemu poceniu się. Imbir zawiera aktywne składniki, takie jak aminokwasy i minerały, które przyspieszają przepływ krwi. Dodatkowo imbir utrzymuje serce w dobrej kondycji - może nawet uchronić od chorób układu krążenia, obniża ciśnienie, sprzyja redukcji cholesterolu, zapobiega miażdżycy, gdyż zmniejsza tkankę tłuszczową gromadzącą się wokół tętnic.
W przypadku ataku astmy warto sięgnąć po herbatę imbirową. Pomoże ona rozrzedzić wydzielinę płucną i pozbyć się jej z płuc, w wyniku czego oddychanie stanie się łatwiejsze.
By czerpać korzyści z imbiru, można go również stosować zewnętrznie. Jeśli cierpisz na bóle menstruacyjne, połóż na brzuchu gorący ręcznik nasączony naparem z imbiru. To rozluźni mięśnie i zmniejszy ból.
Zapach imbiru działa kojąco na nerwy. Wypicie kubka herbaty imbirowej uspokoi, złagodzi skutki stresu i poprawi humor.
Imbir zawiera antyoksydanty, które wspomogą system odpornościowy. Wypicie kubka herbaty imbirowej dziennie pomoże zachować ogólne zdrowie, jest wskazane zwłaszcza w sezonie infekcyjnym.
Herbata imbirowa przedłuża żywotność i sprawność komórek mózgowych. Jeśli włączysz do swojej diety imbir, a cytrynę w herbacie zamienisz na plasterek świeżego imbiru, możesz naturalnie wesprzeć funkcje mózgu, poprawić pamięć i koncentrację, a zatem uchronić się od chorób neurodegeneracyjnych takich jak demencja czy choroba Alzheimera.
Udowodniono, że herbata imbirowa poprawia płodność u mężczyzn, bo zwiększa jakość nasienia. Dodatkowo, jeśli spożywa się taką herbatę codziennie, może pomóc w zaburzeniach erekcji. Oprócz tego imbir działa jako afrodyzjak.
Imbir jest zalecany w diecie antynowotworowej, a dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów, może pomóc ustrzec się przed rozwojem komórek rakowych. Kolejne badania naukowe udowadniają, że pochodne imbiru w postaci ekstraktu gingerolu lub izolowanych związków wykazują działanie antyproliferacyjne, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Najczęściej wymienianymi chorobami nowotorowymi w kontekście właściwości imbiru są tzw. raki kobiecie - rak piesi i rak jajników. To najprawdopodobniej najlepszy powód, dla którego warto pić herbatę imbirową.
Na imbir trzeba również uważać. Jak każda substancja spożyta w nadmiarze może wywołać niepożądane skutki m.in. biegunkę, zgagę czy bóle brzucha. Lekarze zwracają również uwagę na to, że imbir wchodzi w interakcję z niektórymi lekami. Na liście m.in. leki przeciwzakrzepowe i hipoglikemiczne.
Imbir rozrzedza krew, obniża cukier, reguluje ciśnienie, dlatego nie powinno stosować się go z lekami, które działają tak samo. Jeśli przyjmujesz leki na stałe, najlepiej to, czy możesz przy nich jeść imbir, skonsultuj z lekarzem prowadzącym.
Źródła:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30009484/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34418196/
CZYTAJ TAKŻE:
Tymi dodatkami "podkręcisz" kawę. Nie tylko jej smak, ale i właściwości
Jedz nie tylko w święta. Obniża cholesterol, pomaga na zaparcia
Najbardziej pożądane warzywo 2023 roku. Fioletowa bulwa lub proszek skrywają moc antyoksydantów