Produkty, które najkrócej zalegają w żołądku i jelitach. Organizm strawi je w kilka godzin
Dieta lekkostrawna to nie tylko kleiki i rozgotowane warzywa. Można spełniać jej zasady i nadal jeść smacznie. Dieta lekkostrawna z założenia odciąża przewód pokarmowy oraz łagodzi nieprzyjemne dolegliwości, które mogą wynikać z jego strony, np. refluks, nadkwasotę, niestrawność. Nie jest jednak polecana każdemu. Sprawdź, jakie jest jej przeznaczenie oraz podstawowe zasady i zobacz, co jeść na diecie lekkostawnej.
Dieta lekkostrawna wbrew pozorom nie należy do diet rygorystycznych. Przez to, że produkty, które wyklucza, mogą być prosto zamienione, przejście na nią jest prostsze, niż może się wydawać. Dieta lekkostrawna nie musi być nudna i mdła. Można ją urozmaicić i sprawić, że będzie pyszna i ciekawa. Warto ją stosować - to najłagodniejsza dieta dla jelit i żołądka. Poczujesz się lekko już po kilku dniach takiego jedzenia.
Wybierając dietę lekkostrawną, należy pamiętać o tym, że jej celem jest odciążenie przewodu pokarmowego oraz innych narządów, łagodzenie dolegliwości, których przyczyną jest przewód pokarmowy oraz poprawa stanu zdrowia.
Z tego powodu dieta lekkostrawna polecana jest jako rodzaj diety leczniczej. Najczęściej korzystają z niej osoby po operacjach oraz seniorzy. Lekarze zalecają jej stosowanie także w przypadku:
- chorób żołądka i jelit, takich jak zapalenie błony śluzowej jelit, nieżyt żołądka, czy choroba Leśniowskiego-Crohna,
- refluksu żołądkowo-przełykowego,
- nowotworów przewodu pokarmowego,
- okresów rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych,
- chorób infekcyjnych, podczas których występuje gorączka,
- chorób przyzębia.
Dieta lekkostrawna nie jest polecana każdemu. Jeśli nic ci nie doskwiera, nie masz powodu, aby na nią przechodzić.
Podstawową zasadą, według której układa się diety lekkostrawne, jest wykluczenie produktów bogatych w błonnik pokarmowy, nasączonych tłuszczem lub mających właściwości wzdymające. Ich pozbycie się z jadłospisu nie może jednak oznaczać, że dostarczamy organizmowi mniej składników odżywczych, czy mniejsza ilość energii. Dieta lekkostrawna oznacza także ograniczenie produktów smażonych, wędzonych, mocno przyprawionych oraz marynowanych.
Wiele elementów, które eliminowane są w diecie lekkostrawnej, jest koniecznych dla zdrowia człowieka. Z tego powodu należy znaleźć ich inne źródło. To oznacza, że zamiast rezygnować z warzyw w surowej formie lub produktów zbożowych z pełnego ziarna, należy je zamienić. Warzywa powinny być ugotowane lub młode, owoce - dojrzałe, a pieczywo - graham lub białe.
Jednym z kluczowych elementów diety jest także to, w jaki sposób spożywamy posiłki. Powinny być niewielkie, ale spożywane ok. 4-5 razy w ciągu dnia. Należy także pamiętać o przyjmowaniu odpowiedniej ilości płynów.
Potrawy powinny być przygotowane poprzez gotowanie w wodzie, na parze, duszenie lub pieczenie w rękawie albo zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Bezwzględnie należy unikać potraw smażonych oraz grillowanych.
Produkty, które spełniają zalecenia diety lekkostrawnej to:
- produkty zbożowe — jasne pieczywo, drobne kasze, jak manna, czy kuskus, biały ryż oraz jasne makarony
- jaja — ugotowane na miękko, w formie jajecznicy lub omleta,
- nabiał — mleko oraz produkty fermentacji takie, jak zsiadłe mleko, kefir, jogurt naturalny,
- chude mięso i ryby — Kurczak, wołowina, królik, cielęcina, flądra, dorsz, pstrąg, czy sandacz,
- tłuszcze — masło, oleje roślinne podawane na zimno,
- warzywa — gotowane, przetarte lub upieczone, w formie surowej sałata, pomidor bez skórki, marchew,
- owoce — dojrzałe, pozbawione skórek oraz pestek,
- napoje — woda, soki, kompoty oraz herbaty ziołowe.
Produkty, których należy unikać na diecie lekkostrawnej to:
- Pieczywo pełnoziarniste, razowe, żytnie
- Grube kasze — pęczak, kasza gryczana, jaglana, brązowy ryż
- Wieprzowina, tłusta wołowina, dziczyzna, łosoś
- Tłuszcze, używane do smażenia,
- Rośliny strączkowe, cebula, czosnek, kapusta
- Kwaśne, niedojrzałe owoce,
- Napoje gazowane, alkohol, czarna herbata, kawa
Dieta lekkostrawna nie wyklucza z naszej diety cukru. To oznacza, że śmiało możemy sięgać po słodycze, jeśli spełniają one określone zasady. Na pewno warto odrzucić tłuste desery, które składają się z dużych ilości czekolady, ciężkich kremów i tłustych spodów. Można za to sięgać po przetwory owocowe — kompoty, galaretki, dżemy. Lekkostrawny jest także biszkopt oraz bita śmietana. Przygotowanie prostego deseru z ich użyciem może zadowolić nasze zachcianki. Należy jednak pamiętać, że każdy produkt w zbyt dużej ilości może przyczynić się do przykrych dolegliwości.
Wariant I
Śniadanie: bułka pszenna z twarożkiem i pomidorem bez skórki
Drugie śniadanie: pieczone jabłko
Obiad: pierś z kurczaka pieczona z warzywami, purée z ziemniaków
Podwieczorek: jogurt naturalny
Kolacja: dowolna zupa krem
Wariant II
Śniadanie: 2 jajka na miękko, białe pieczywo, sałata, pomidor bez skórki
Drugie śniadanie: twarożek z jogurtem naturalnym i miodem
Obiad: pstrąg gotowany na parze z ziemniakami i marchewką
Podwieczorek: Nektarynki lub brzoskwinie bez skórki
Kolacja: Sałatka z kaszy kuskus i gotowanych warzyw
CZYTAJ TAKŻE:
Dieta łagodząca refluks. Tych produktów nie wolno jeść ani pić?
Remedium na problemy z układem pokarmowym. Bez problemu zrobisz go w domu
Apel lekarza: nigdy nie popełniaj tych błędów podczas gotowania rosołu
Jeśli już smażyć, to na jakim tłuszczu? Sprawdź, na co zwrócić uwagę