Sekret zdrowia i długowieczności Japończyków. Jedzą to na śniadanie
Ten japoński przysmak jest z wielu powodów wyjątkowy. Do natto podchodzi się sceptycznie, nie zachęca bowiem konsystencją ani zapachem, ale jego spożywanie może przynieść wiele korzyści. Na przykład mocniejsze kości, zdrowsze serce i lepszą odporność. Mówi się, że to jemu Japończycy zawdzięczają zdrowie i długie życie. Czym właściwie jest natto? Jaki ma mieć wpływ na zdrowie? Wyjaśniamy.
Natto to japoński specjał ze sfermentowanych przez Bacillus subtilis var. natto ziaren soi. Charakteryzuje się śluzowatą, lepką konsystencją, która nie przemawia do zbyt wielu Europejczyków, tymczasem wysoka lepkość śluzu stanowi najważniejsze kryterium dobrego natto. Ten wyjątkowy przysmak cechuje się także intensywnym zapachem, który może kojarzyć się z zapachem długodojrzewającego sera, jednak wiele zależy od rodzaju natto. Smak też może być różny. Najczęstsze skojarzenia to smak orzechowy, maślany, serowy. W niektórych przypadkach natto może mieć nawet smak zbliżony do czerwonego mięsa.
Choć opis natto może nie zachęcać do spróbowania, należy zaznaczyć, że uznaje się je za wyjątkowo zdrowe. Plasuje się ono wysoko wśród najzdrowszych przysmaków na świecie. Z tego powodu rośnie popularność natto poza Azją.
W Japonii natto jada się głównie na śniadanie, z rożnymi dodatkami, np. musztardą karashi, sosem sojowym i cebulą negi. Niektórzy mieszają natto z surowym jajkiem. Sfermentowaną soję łączy się też z ryżem, rybą, warzywami czy wodorostami. Może ona być elementem dania obiadowego, składnikiem wielu innych dań, a także przekąską.
Natto jest bogate w białko, witaminy i minerały, dostarcza też sporej ilości błonnika. Jest źródłem m.in. żelaza, manganu, magnezu, wapnia, potasu, cynku czy witaminy K i witaminy C. Proces fermentacji, któremu ulegają ziarna soi, jak podkreślają eksperci, zmniejsza zawartość substancji antyodżywczych, a zwiększa zawartość korzystnych związków roślinnych i pomaga organizmowi wchłonąć cenne składniki.
Najbardziej aktywnym składnikiem natto, a zaraz składnikiem odpowiedzialnym za wiele korzystnych skutków dla zdrowia, przede wszystkim dla układu krążenia, jest enzym zwany nattokinazą (NK).
Choć konsystencja natto, jak i zapach może nie robią dobrego pierwszego wrażenia, ze względu na zawartość ważnych dla organizmu składników, jak i idące za nimi właściwości, warto dać mu szansę - przekonują dietetycy.
Jakie korzyści płyną ze spożywania natto?
Natto jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy K2. Zawiera jej nawet 100 razy więcej niż ser. Witamina ta odgrywa dużą rolę w prewencji chorób układu krążenia, osteoporozy, przewlekłej choroby nerek i niektórych nowotworów.
Wspomniany wyżej enzym nattokinaza ma z kolei silne działanie fibrynolityczne i przeciwzakrzepowe. Przypisuje mu się również właściwości przeciwnadciśnieniowe, przeciwmiażdżycowe, obniżające poziom lipidów i neuroprotekcyjne. Wskazuje się, że to także dzięki niemu natto nie powoduje dyskomfortu żołądkowo-jelitowego jak inne formy soi. Eksperci podkreślają, że japoński przysmak to świetny wybór dla serca. Może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu, obniżenia ciśnienia i znacznie zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Natto cechuje się także bogatą zawartością probiotyków, które mają pozytywny wpływ na naszą odporność poprzez wspomaganie układu immunologicznego i utrzymanie zdrowej mikroflory jelitowej. Probiotyki wpływają też korzystnie na proces trawienia.
Natto jest bogate w kilka składników, które są ważne dla zdrowia kości. Jedno z badań opublikowanych w 2020 roku w "Journal of Nutrition" powiązało spożywanie natto z mniejszym ryzykiem złamań osteoporotycznych u Japonek po menopauzie. Inne wykazało pozytywny wpływ na gęstość mineralną kości.
Wysokie spożycie natto zostało powiązane z dłuższą średnią trwania życia japońskiej populacji i mniejszą częstością występowania chorób przewlekłych. Badania pokazują, że w grupie osób stosujących dietę bogatą w natto wyraźnie niższy jest m.in. wskaźnik zgonów z powodu chorób serca.
Spożywanie soi i produktów z niej otrzymywanych jest bardzo popularne w krajach azjatyckich, ale coraz częściej sięga się po nie również w innych częściach świata, m.in. ze względu na to, że obfitują one w cenne składniki odżywcze i stanowią doskonały zamiennik mięsa. Pomimo licznych kontrowersji, które wzbudza soja, przyjmuje się, że posiada ona szereg właściwości prozdrowotnych i, w odpowiedniej ilości, może być wartościowym składnikiem diety. Kupując produkty sojowe, należy zwrócić przede wszystkim uwagę, czy nie zawierają soi modyfikowanej genetycznie. Najlepiej, by soja pochodziła z upraw ekologicznych.
Wskazuje się, że osoby przyjmujące leki, m.in. rozrzedzające krew, lub mające problemy z tarczycą powinny skonsultować się z lekarzem przed włączeniem natto do swojej diety. Natto nie jest odpowiednie także dla osób uczulonych na soję.
Źródła:
https://draxe.com/nutrition/natto/
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-nattokinase
CZYTAJ TAKŻE:
Herbata stulatków z niebieskich stref. Przygotujesz z trzech składników
Lekarka wskazuje osoby, którym może zaszkodzić rosół. Zaostrza objawy
Dodawaj do herbaty zamiast cytryny. Zwalczysz bakterie, wspomożesz serce, ochronisz wątrobę