Pij przy cukrzycy, insulinooporności i na diecie. Naturalnie zbija cukier

Produkt polecany osobom z podwyższonym poziomem cukru, stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą typu 2, ale też osobom odchudzającym się? Morwa biała. Znajdziemy ją w składzie wielu preparatów, a także pod postacią herbaty czy soku. Sprawdzimy dziś działanie tego ostatniego. Jakie właściwości ma sok z liści morwy białej? Jak go przyjmować, o jakiej porze? Wyjaśniamy.

Morwa biała - co to takiego?

Morwa biała (Morus alba L.) to drzewo liściaste pochodzące z południowo-wschodniej Azji, jednak, choć Azja jest "rodzinnym domem" morwy, z powodzeniem jest ona uprawiana w wielu regionach świata. Bywa rośliną ozdobną, bywa uprawiana dla owoców, ale, przede wszystkim, od wieków znajduje zastosowanie w przemyśle zielarskim, farmaceutycznym i w medycynie. Cenne związki bioaktywne znajdują się zarówno w jej liściach i owocach, jak i nasionach czy korze.

Liście morwy białej - co zawierają?

Najczęściej wykorzystywaną częścią morwy białej, gdy chodzi o czerpanie z jej zdrowotnych właściwości, są liście. Stanowią one cenne źródło substancji odżywczych oraz leczniczych. W liściu morwy zidentyfikowano m.in. flawonoidy, w tym kwercetynę, kemferol i astragalinę, kwas chlorogenowy, kwas askorbinowy oraz znaczne ilości makro- i mikroelementów, np. żelaza, cynku, wapnia, fosforu i magnezu.

Reklama

Właściwości liści morwy białej

Tak duża różnorodność związków o zróżnicowanej budowie chemicznej sprawia, że morwa biała jest rośliną o wielokierunkowej aktywności biologicznej. Wykazuje m.in. właściwości przeciwutleniające (ze względu na zawartość takich substancji jak kwas askorbinowy, flawonoidy i antocyjany), przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Słynie jednak zwłaszcza z tego, jak wpływa na poziom cukru we krwi.

Substancje zawarte w liściach morwy białej (m.in. moranolina oraz kwercetyna) wspomagają utrzymanie zrównoważonego metabolizmu węglowodanów i zachowanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Hamują aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów złożonych do cukrów prostych i zmniejszają ich wchłanianie po posiłku.

Morwę białą docenią osoby chcące schudnąć, a to dlatego, że pomaga ona uniknąć nagłych skoków glukozy i wynikających z nich napadów głodu.

Morwa biała może być wykorzystywana jako surowiec wspomagający utrzymanie prawidłowego poziomu cukru w cukrzycy typu 2, ale też w przypadku insulinooporności, a także w chorobach metabolicznych oraz otyłości.

Dzięki obecności związków flawonoidowych wpływa również korzystnie na profil lipidowy (obniża poziom "złego" cholesterolu i podnosi poziom tego "dobrego") i ciśnienie tętnicze krwi.

Sok z liści morwy białej - działanie

Na rynku dostępnych jest wiele preparatów z morwy białej. Spotkamy się zarówno z tabletkami na bazie wyciągów i ekstraktów z liści morwy, z herbatami z liści morwy, jak i sokami. Ze względu na  działanie hipoglikemiczne produkty z morwy są polecane diabetykom i osobom z rozpoznanym stanem przedcukrzycowym. My dziś przyjrzymy się sokowi z liści morwy białej.

Sok z liści morwy białej to zwykle woda i ekstrakt z morwy białej, czasem wzbogacany jest dodatkowo witaminą C. Posiada niski indeks glikemiczny.

Sok z liści morwy białej wykazuje silną aktywność przeciwutleniającą, wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, wspomaga układ odpornościowy, zmniejsza zmęczenie, w naturalny sposób wspomaga też procesy odchudzania. Wprowadzony do diety korzystnie wpłynie na pracę organizmu i będzie stanowić istotną rolę w profilaktyce oraz wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych.

Sok z liści morwy białej - dawkowanie

Zaleca się przyjmowanie soku z liści morwy białej w dawce 25 ml, dwa razy dziennie i pół godziny przed posiłkiem. Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia dziennej porcji.

Sok z morwy, dla lepszych wrażeń smakowych, można rozcieńczyć np. wodą.

Sok z morwy białej - przeciwwskazania

Przyjmowanie soku z morwy białej warto skonsultować z lekarzem. Przede wszystkim powinny zrobić to kobiety w ciąży, karmiące piersią, a także dzieci i osoby przyjmujące leki z powodu rozpoznanej cukrzycy.

Nie należy spożywać soku w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.

CZYTAJ TAKŻE: 

Zielarka mówi, które napary naprawdę działają, a na jakie uważać. "To potężna siła"

Co zrobić, żeby czosnek faktycznie zadziałał? Umyka nam ważny szczegół

Napój z gotowanej cebuli ma moc dobrych właściwości. Efekty zaskakują

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL