Pij przy cukrzycy, insulinooporności i na diecie. Naturalnie zbija cukier
Produkt polecany osobom z podwyższonym poziomem cukru, stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą typu 2, ale też osobom odchudzającym się? Morwa biała. Znajdziemy ją w składzie wielu preparatów, a także pod postacią herbaty czy soku. Sprawdzimy dziś działanie tego ostatniego. Jakie właściwości ma sok z liści morwy białej? Jak go przyjmować, o jakiej porze? Wyjaśniamy.
Morwa biała (Morus alba L.) to drzewo liściaste pochodzące z południowo-wschodniej Azji, jednak, choć Azja jest "rodzinnym domem" morwy, z powodzeniem jest ona uprawiana w wielu regionach świata. Bywa rośliną ozdobną, bywa uprawiana dla owoców, ale, przede wszystkim, od wieków znajduje zastosowanie w przemyśle zielarskim, farmaceutycznym i w medycynie. Cenne związki bioaktywne znajdują się zarówno w jej liściach i owocach, jak i nasionach czy korze.
Najczęściej wykorzystywaną częścią morwy białej, gdy chodzi o czerpanie z jej zdrowotnych właściwości, są liście. Stanowią one cenne źródło substancji odżywczych oraz leczniczych. W liściu morwy zidentyfikowano m.in. flawonoidy, w tym kwercetynę, kemferol i astragalinę, kwas chlorogenowy, kwas askorbinowy oraz znaczne ilości makro- i mikroelementów, np. żelaza, cynku, wapnia, fosforu i magnezu.
Tak duża różnorodność związków o zróżnicowanej budowie chemicznej sprawia, że morwa biała jest rośliną o wielokierunkowej aktywności biologicznej. Wykazuje m.in. właściwości przeciwutleniające (ze względu na zawartość takich substancji jak kwas askorbinowy, flawonoidy i antocyjany), przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Słynie jednak zwłaszcza z tego, jak wpływa na poziom cukru we krwi.
Substancje zawarte w liściach morwy białej (m.in. moranolina oraz kwercetyna) wspomagają utrzymanie zrównoważonego metabolizmu węglowodanów i zachowanie prawidłowego stężenia glukozy we krwi. Hamują aktywność enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów złożonych do cukrów prostych i zmniejszają ich wchłanianie po posiłku.
Morwę białą docenią osoby chcące schudnąć, a to dlatego, że pomaga ona uniknąć nagłych skoków glukozy i wynikających z nich napadów głodu.
Morwa biała może być wykorzystywana jako surowiec wspomagający utrzymanie prawidłowego poziomu cukru w cukrzycy typu 2, ale też w przypadku insulinooporności, a także w chorobach metabolicznych oraz otyłości.
Dzięki obecności związków flawonoidowych wpływa również korzystnie na profil lipidowy (obniża poziom "złego" cholesterolu i podnosi poziom tego "dobrego") i ciśnienie tętnicze krwi.
Na rynku dostępnych jest wiele preparatów z morwy białej. Spotkamy się zarówno z tabletkami na bazie wyciągów i ekstraktów z liści morwy, z herbatami z liści morwy, jak i sokami. Ze względu na działanie hipoglikemiczne produkty z morwy są polecane diabetykom i osobom z rozpoznanym stanem przedcukrzycowym. My dziś przyjrzymy się sokowi z liści morwy białej.
Sok z liści morwy białej to zwykle woda i ekstrakt z morwy białej, czasem wzbogacany jest dodatkowo witaminą C. Posiada niski indeks glikemiczny.
Sok z liści morwy białej wykazuje silną aktywność przeciwutleniającą, wpływa na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, wspomaga układ odpornościowy, zmniejsza zmęczenie, w naturalny sposób wspomaga też procesy odchudzania. Wprowadzony do diety korzystnie wpłynie na pracę organizmu i będzie stanowić istotną rolę w profilaktyce oraz wspomaganiu leczenia chorób cywilizacyjnych.
Zaleca się przyjmowanie soku z liści morwy białej w dawce 25 ml, dwa razy dziennie i pół godziny przed posiłkiem. Nie należy przekraczać zalecanej do spożycia dziennej porcji.
Sok z morwy, dla lepszych wrażeń smakowych, można rozcieńczyć np. wodą.
Przyjmowanie soku z morwy białej warto skonsultować z lekarzem. Przede wszystkim powinny zrobić to kobiety w ciąży, karmiące piersią, a także dzieci i osoby przyjmujące leki z powodu rozpoznanej cukrzycy.
Nie należy spożywać soku w przypadku nadwrażliwości na którykolwiek ze składników.
CZYTAJ TAKŻE:
Zielarka mówi, które napary naprawdę działają, a na jakie uważać. "To potężna siła"
Co zrobić, żeby czosnek faktycznie zadziałał? Umyka nam ważny szczegół
Napój z gotowanej cebuli ma moc dobrych właściwości. Efekty zaskakują