Zdrowsza od pietruszki. Jedz na trawienie, wahania cukru i "zły" cholesterol
Zawiera wiele cennych składników, które z korzyścią działają na organizm człowieka. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i olejków, które zbijają cukier, poprawiają trawienie i dbają o doskonałe zdrowie skóry. Kolendra, choć ma charakterystyczny aromat i smak, z powodzeniem nadaje się do wielu dań oraz sosów, nadając potrawie wyrazistość. Dlaczego warto używać kolendry w kuchni i jak wpływa ona na zdrowie?
Kolendra to roślina należąca do rodziny selerowatych. Uprawiana jest nie tylko w celach spożywczych, ale także do wykorzystania w ziołolecznictwie czy na użytek pszczół.
Wyróżnia ją charakterystyczny cytrynowo-pikantny smak i intensywny aromat.
Kolendra zawiera duże ilości cennych składników, które mają wpływ na organizm człowieka. Zawarte w niej olejki eteryczne wykazują działanie antyseptyczne, działają przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie.
W kolendrze znajdziemy liczne przeciwutleniacze, które hamują proces starzenia oraz zmniejszają ryzyko występowania wielu chorób.
W kolendrze, mimo że jest przyprawą, znajduje się również błonnik, który odpowiada za regulację trawienia
Kolendra zawiera duże ilości witamin. Znajdziemy w niej przede wszystkim witaminę K, która odpowiada za procesy krzepnięcia krwi, witaminę A, która wspiera zdrowy wzrok oraz witaminę C odpowiadającej za pracę układu odpornościowego. W roślinie tej znajdują się także ważne dla organizmu pierwiastki: żelazo, potas, wapń, miedź, magnez oraz mangan.
Kolendra przede wszystkim zalecana jest osobom, które mają problemy z trawieniem: cierpią na wzdęcia, niestrawność, uczucie pełności po posiłku. Kolendra przyspiesza trawienie, wspiera wydzielanie enzymów trawiennych oraz działa rozkurczowo.
Po przyprawę tą chętnie powinni sięgać cukrzycy oraz osoby z insulinoopornością. Kolendra reguluje gospodarkę cukrową w organizmie, zapobiega nagłym skokom glikemii dlatego powinna znaleźć ona swoje stałe miejsce w diecie osób, które mają podwyższony cukier.
Kolendra jest również nieoceniona, jeśli chodzi o naturalne obniżanie poziomu “złego" cholesterolu. Osoby zagrożone hipercholesterolemią oraz cierpiące na miażdżycę powinny przekonać się do kolendry i używać jej do dań.
Warto również wiedzieć, że kolendra ma również wpływ na układ nerwowy - ma działanie neuroprotekcyjne, czyli chroni komórki nerwowe przed ich ewentualnym uszkodzeniem.
Po tę przyprawę powinny sięgać również osoby, które zmagają się z chorobami skóry, takimi jak trądzik czy atopowe zapalenie skóry. Jej właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne ograniczają zmiany skórne, hamują jej stan zapalny i wspierają leczenie.
Intensywny smak i zapach kolendry sprawiają, że przyprawa ta nie będzie pasowała do każdego dania, jednak warto stosować ją w zupach oraz sałatkach o pikantnych dodatkach. Dobrze sprawdzi się w daniach z rybą czy mięsem, ale będzie też nieocenionym dodatkiem do dań kuchni azjatyckiej - curry, ramen czy sajgonki to potrawy, do których kolendra pasuje doskonale.
Z kolendry powinny zrezygnować przede wszystkim osoby, które mają na tę roślinę alergię - wysypka czy kichanie po spożyciu przyprawy świadczą o tym, że nie powinna ona być stosowana w kuchni.
Niewskazane jest spożywanie kolendry w dużych ilościach przez osoby z chorą wątrobą oraz osoby, które na stałe przyjmują leki przeciwzakrzepowe (z uwagi na witaminę K w kolendrze).
CZYTAJ TAKŻE:
Najzdrowsze warzywa na świecie. Są kopalnią witamin, przeciwutleniaczy, świetnym źródłem żelaza
Dostarczy białka, wesprze odchudzanie, jelita i kości. Ale czy każdy może jeść fasolkę szparagową?
Gwiazda wśród owoców. Działa przeciwzapalnie, pomaga na wysoki cholesterol