Znane i mniej znane właściwości lecznicze żurawiny
Żurawina przeważnie gości na naszych stołach w okresie świątecznym, stanowiąc i tak tylko dodatek do dań. Znając wszystkie jej właściwości, na pewno sięgalibyśmy po nią częściej. Żurawina stanowi m.in. wsparcie w infekcjach związanych z funkcjonowaniem układu moczowego. Wzmacnia też odporność, zapobiega wrzodom żołądka i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Poznaj korzyści płynące z jedzenia żurawiny.
Żurawina, krewna borówki (pod względem botanicznym należąca do rodziny wrzosowatych), ze względu na swój cierpki, kwaśny smak, rzadko jest spożywana na surowo. Na sklepowych półkach występuje pod postacią soków (zwykle słodzonych, często też mieszanych z innymi sokami owocowymi), herbat czy konfitur. Bezsprzecznie największą popularnością wśród konsumentów cieszą się jednak suszone owoce tej rośliny. Ale warto wiedzieć, że żurawina występuje też w mniej oczywistej formie - w tabletkach czy kapsułkach.
Żurawina zaliczana jest do superfoods - produktów o wysokiej zawartości składników odżywczych i właściwościach korzystnych dla organizmu. Czym się wyróżnia?
W żurawinie znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C, K, E, a poza tym potas, sód, cynk, żelazo, wapń, magnez i fosfor. Żurawina to także dobre źródło błonnika. Jej składnikiem są też flawonoidy, które pełnią funkcję przeciwutleniaczy.
Największą zawartość substancji odżywczych mają świeże owoce. Jednak spożywanie żurawiny w takiej postaci, ze względu na jej cierpki smak, jest utrudnione. W procesie suszenia owocu zawartość witamin i składników mineralnych z kolei zmniejsza się. Zanim zdecydujesz się na żurawinę suszoną, sprawdź, czy nie zawiera dużych ilości cukru.
Warto mieć w domowej spiżarni sok z żurawiny - na rynku dostępne są też takie bez dodatku cukru. Można go zrobić również samemu, do czego zachęcamy.
Musisz wiedzieć, że żurawina:
- stosowana jest w terapii infekcji dróg moczowych - to powszechnie znana właściwość tego owocu. Podobno już rdzenni Amerykanie stosowali żurawinę w leczeniu chorób pęcherza moczowego i nerek, podczas gdy pierwsi osadnicy z Anglii mieli stosować ją m.in. w przypadku dolegliwości żołądkowych czy szkorbutu. Ale jeśli chodzi o infekcje pęcherza moczowego - za sprawą tego owocu zmniejsza się ilość bakterii w moczu, zmniejsza się też ich przyczepność do ścian nabłonka pęcherza moczowego. Co więcej, żurawina może chronić przed ponownym pojawieniem się zakażenia. W profilaktyce infekcji dróg moczowych zastosowanie znajduje przede wszystkim sok z żurawiny;
- ma działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne;
- wspomaga odporność;
- może zapobiegać kamicy nerkowej i wspomagać rozpuszczanie kamieni nerkowych (za sprawą cytrynianów, które przeciwdziałają powstawaniu złogów szczawianowo-wapniowych);
- jest dobra dla jelit - kształtuje i wspomaga zdrowie flory bakteryjnej jelit, jak wykazały badania, szczególnie u osób, których dieta opiera się na produktach pochodzenia zwierzęcego;
- zapobiega wrzodom żołądka - owoc ten powstrzymuje osadzanie się bakterii Helicobacter pylori w śluzówce żołądka;
- poprawia funkcje wątroby;
- zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych - ze względu na obecność polifenoli. Powstrzymuje tworzenie się zakrzepów oraz rozszerza naczynia krwionośne. Zapobiega miażdżycy;
- obniża ciśnienie tętnicze krwi;
- zmniejsza stężenie złego cholesterolu oraz podwyższa poziom dobrego cholesterolu (HDL);
- chroni przed stresem oksydacyjnym;
- zwiększa elastyczność stawów;
- pomaga kontrolować szkodliwe kwasy w jamie ustnej - zmniejsza ich ilość i zapobiega przywieraniu do zębów. Przeciwdziała próchnicy czy chorobom dziąseł;
- wpływa na poprawę wzroku;
- zawiera związki zwane proantocyjanidynami, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, ale potrzebne są dalsze badania.
Po żurawinę nie powinny sięgać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe zawierające warfarynę. Uważni powinni być też ci, u których zdiagnozowano kamienie nerkowe - w tym wypadku należy skonsultować się z lekarzem.
Czytaj także: