Znane i mniej znane właściwości lecznicze żurawiny

Izabela Rzepecka-Sarota

Żurawina zaliczana jest do superfoods. Ma liczne właściwości lecznicze
Żurawina zaliczana jest do superfoods. Ma liczne właściwości lecznicze123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Żurawina - suszona, w sokach czy tabletkach
  2. Żurawina - która postać najzdrowsza?
  3. Żurawina - właściwości zdrowotne

Żurawina - suszona, w sokach czy tabletkach

Zobacz również:

    Zobacz również:

    Żurawina - która postać najzdrowsza?

    Żurawina - właściwości zdrowotne

    • stosowana jest w terapii infekcji dróg moczowych - to powszechnie znana właściwość tego owocu. Podobno już rdzenni Amerykanie stosowali żurawinę w leczeniu chorób pęcherza moczowego i nerek, podczas gdy pierwsi osadnicy z Anglii mieli stosować ją m.in. w przypadku dolegliwości żołądkowych czy szkorbutu. Ale jeśli chodzi o infekcje pęcherza moczowego - za sprawą tego owocu zmniejsza się ilość bakterii w moczu, zmniejsza się też ich przyczepność do ścian nabłonka pęcherza moczowego. Co więcej, żurawina może chronić przed ponownym pojawieniem się zakażenia. W profilaktyce infekcji dróg moczowych zastosowanie znajduje przede wszystkim sok z żurawiny;
    • ma działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne;
    • wspomaga odporność;
    • może zapobiegać kamicy nerkowej i wspomagać rozpuszczanie kamieni nerkowych (za sprawą cytrynianów, które przeciwdziałają powstawaniu złogów szczawianowo-wapniowych);
    • jest dobra dla jelit - kształtuje i wspomaga zdrowie flory bakteryjnej jelit, jak wykazały badania, szczególnie u osób, których dieta opiera się na produktach pochodzenia zwierzęcego;
    • zapobiega wrzodom żołądka - owoc ten powstrzymuje osadzanie się bakterii Helicobacter pylori w śluzówce żołądka;
    • poprawia funkcje wątroby;
    • zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych - ze względu na obecność polifenoli. Powstrzymuje tworzenie się zakrzepów oraz rozszerza naczynia krwionośne. Zapobiega miażdżycy;
    • obniża ciśnienie tętnicze krwi;
    • zmniejsza stężenie złego cholesterolu oraz podwyższa poziom dobrego cholesterolu (HDL);
    • chroni przed stresem oksydacyjnym;
    • zwiększa elastyczność stawów;
    • pomaga kontrolować szkodliwe kwasy w jamie ustnej - zmniejsza ich ilość i zapobiega przywieraniu do zębów. Przeciwdziała próchnicy czy chorobom dziąseł;
    • wpływa na poprawę wzroku;
    • zawiera związki zwane proantocyjanidynami, które mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka, ale potrzebne są dalsze badania.
    W procesie suszenia żurawiny zawartość witamin i składników mineralnych zmniejsza się
    W procesie suszenia żurawiny zawartość witamin i składników mineralnych zmniejsza się123RF/PICSEL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.