Działa rozkurczowo, wspiera odporność, pomaga dbać o urodę. Liście malin zaparz jak herbatę
Maliny wykorzystywane są na wiele różnych sposobów i bardzo dobrze, bo to źródło cennych dla zdrowia składników, w tym witaminy C i E, witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu czy żelaza. Na samych owocach jednak nie poprzestawajmy. Liście malin mają wyższą zawartość kwasu askorbinowego niż owoce. Są także źródłem witamin z grupy B, witaminy E, wapnia, potasu, magnezu, cynku, fosforu oraz żelaza. Zbierz też liście malin i przyrządź z nich domowy napar. Kto szczególnie powinien spróbować domowej herbaty z liści malin i dlaczego? Wyjaśniamy.
Wiele osób wprost uwielbia maliny. Z tego powodu są jednymi z najchętniej sadzonych krzewów owocowych. Można je uprawiać zarówno na większej powierzchni, jak i w przydomowym ogrodzie. To bardzo wdzięczne owoce - w niektórych przypadkach maliny można zbierać już w czerwcu, a sezon może trwać do pierwszych przymrozków. Mają niepowtarzalny smak i aromat, są zdrowe, niskokaloryczne i mogą być wykorzystywane na wiele różnych sposobów. Ale owoce to jedno. Mało kto wie, że z liści malin też można zrobić użytek. Nie chodzi tylko o dodanie ich do nalewki. Można sporządzić z nich prozdrowotny napar.
Liście malin mają wyższą zawartość kwasu askorbinowego niż owoce. Są także źródłem witamin z grupy B, witaminy E, wapnia, potasu, magnezu, cynku, fosforu oraz żelaza. Znajdziemy w nich również polifenole takie jak garbniki i flawonoidy o charakterze antyoksydacyjnym, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Ponadto liście malin zawierają niewielkie ilości kwasu elagowego, który, według niektórych badań, może być ważnym składnikiem w prewencji chorób nowotworowych. Zauważa się też, że kwas elagowy może pomóc chronić wątrobę.
Herbatę z liści czerwonej maliny pija się od wieków. Była ona przedstawiana jako niosąca wiele korzyści głównie dla kobiet, jako środek stymulujący laktację, a u kobiet w ciąży mający za zadanie wywołać skurcze i przyspieszyć poród. Uważa się, że poprawia przepływ krwi do macicy i wzmacnia jej włókna mięśniowe, a także, że zapobiega nadmiernemu krwawieniu poporodowemu. Jak się jednak podkreśla, potrzebne są dalsze badania nad herbatą z malin, gdyż te dostępne nie są jednoznaczne. Jeśli jesteś w ciąży lub karmisz piersią i chcesz spożywać herbatę z liści malin, skonsultuj się z lekarzem.
Z jeszcze pewnych względów herbata z liści malin polecana jest kobietom. Wskazuje się, że spożywanie tego naparu może łagodzić niektóre dolegliwości związane z cyklem menstruacyjnym, m.in. bolesne skurcze. Dostarcza też żelaza, którego może brakować przy obfitych krwawieniach. Pomaga także w leczeniu porannych mdłości i wymiotów.
To oczywiście dopiero początek długiej listy zalet naparu z liści malin. Działa:
- napotnie,
- przeciwgorączkowo (sprawdzi się więc w chorobie),
- przeciwbakteryjnie,
- przeciwzapalnie,
- ściągająco,
- moczopędnie.
Dzięki dużej zawartości witaminy C wpływa korzystnie na układ odpornościowy. Wspomaga też pracę układu pokarmowego. Wiele osób po herbatę z liści malin sięga w przypadku biegunki. Sprawdzi się ona również w stanach zapalnych jamy ustnej i gardła. Napar z liści malin wskazuje się też jako ten, który wspomaga odchudzanie.
Wystudzony napar z liści malin można stosować również zewnętrznie. Zmniejszy objawy chorób skóry, a także przyspieszy gojenie oparzeń. W przypadku ciemnych włosów mających tendencję do przetłuszczania można używać płukanki z liści malin.
Liście malin można kupić w sklepie zielarskim lub herbaciarni. Można jednak również uzbierać je samodzielnie - zarówno wiosną, latem, jak i jesienią, a następnie wysuszyć. Pamiętać należy jednak, że do zbierania nadają się tylko młode i zdrowe liście (bez plamek i przebarwień).
Jak przygotować napar z liści malin?
Łyżeczkę suszonych liści malin zalej wrzątkiem, a następnie parz pod przykryciem przez ok. 15 minut. Możesz do smaku dodać odrobinę soku malinowego. Liście malin nadają się także jako dodatek do ulubionych herbat.
CZYTAJ TAKŻE:
Ukoi nerwy i uspokoi żołądek. Tak działa roślina zwana Zielem Ducha Świętego