Stawia na nogi w chorobie, leczy niedobory i wspiera jelita. Pij na czczo
Sok z kapusty kiszonej to domowy probiotyk i ratunek w pierwszych objawach infekcji. Mnogość znajdujących się w nim prozdrowotnych związków sprawia, że warto włączyć go do jadłospisu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Kiedy konkretnie pić sok z kiszonej kapusty, czy specyfik oczyszcza jelita i jakie są przeciwwskazania? Wyjaśniamy.
Sok z kapusty kiszonej znany jest w Polsce od lat i doceniany nie tylko przez entuzjastów zdrowej diety. Zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych, które mogą pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu. Co znajduje się w soku z kapusty kiszonej? Są to między innymi:
- witamina C;
- witamina E;
- witamina K;
- witaminy z grupy B;
- potas;
- magnez;
- sód;
- polifenole;
- karotenoidy;
- probiotyki.
Zawartość cennych związków, w tym witamin i minerałów, sprawia, że picie soku z kiszonej kapusty może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Witamina C wspiera działanie układu odpornościowego, magnez pełni wiele funkcji w układzie nerwowym, a polifenole i karotenoidy wykazują działanie antyoksydacyjne.
Picie soku z kiszonej kapusty może pomóc nie tylko w polepszeniu odporności organizmu. W wielu przypadkach to także remedium na usprawnienie działania układu pokarmowego. Wszystko za sprawą probiotyków, dzięki którym możliwe jest zachowanie równowagi flory bakteryjnej w jelitach. Z kolei działanie antyoksydacyjne skutkuje redukcją wolnych rodników, będących źródłem stresu oksydacyjnego – dzięki temu maleje ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów.
Sok z kiszonej kapusty może również wesprzeć perystaltykę jelit. Wiele osób traktuje specyfik jako świetny sposób na zaparcia.
Włączenie soku z kapusty kiszonej do jadłospisu może nieść za sobą wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim warto pić rzeczony specyfik na czczo - wówczas będzie lepiej oddziaływać na florę bakteryjną jelit, a to za sprawą znajdujących się w nim probiotyków.
Sok z kiszonej kapusty warto również przyjąć jako naturalne wsparcie organizmu w pierwszych objawach przeziębienia. Doskonale podziała na odporność, osłabienie i zatkany nos. Uważaj jednak by w infekcji nie łączyć go z przyjmowanymi lekami - jest silnie kwaśny odczyn może zaburzyć działanie lekarstw.
Picie soku z kiszonej kapusty praktykowane jest również przez osoby zmagających się z kacem. Czy kwaśny sok faktycznie może zredukować dolegliwości poalkoholowe? Okazuje się, że głosy na ten temat są podzielone. W pozbyciu się kaca na pewno pomogą duże ilości wody. W przypadku chęci zastosowania soku z kiszonej kapusty na zatrucie alkoholem, lepiej zażyć 2-3 łyżki i obserwować reakcję organizmu. Sok z kiszonej kapusty może wykazywać działanie przeczyszczające, wobec tego nie należy wówczas przesadzać z jego ilością, aby nie dopuścić do odwodnienia.
Czy można codziennie pić sok z kiszonej kapusty? Włączając napój do swojej diety, na początku warto spożywać jedną szklankę napoju 3-4 razy w tygodniu i obserwować reakcję organizmu. Jeżeli nie wystąpią żadne niepokojące objawy, można spożywać go codziennie.
Okazuje się, że nie każdy może pozwolić sobie na picie soku z kiszonej kapusty, zwłaszcza w dużych dawkach. Z uwagi na występujący w napoju sód, powinny ograniczyć go osoby cierpiące na nadciśnienie i choroby układu krążenia oraz nerek. Co więcej, lepiej nie przesadzać z ilością tego soku, z uwagi na możliwość wystąpienia biegunki.
Soku z kiszonek, w tym z kiszonej kapusty, nie powinny pić osoby cierpiące na choroby żołądka: refluks żołądkowo-przełykowy, wrzody, zespół jelita drażliwego, czy przerost bakterii jelitowych SIBO. Napój jest dość kwaśny, co w niektórych przypadkach może nasilić dolegliwości i podrażniać i tak już będącą w stanie zapalnym błonę śluzową narządów układu pokarmowego. Lecząc się gastrologicznie warto skonsultować włączenie soku z kiszonej kapusty do diety ze swoim lekarzem.
CZYTAJ TAKŻE:
Polski rarytas nie jest dla nich. Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych?
Smak tradycji zamknięty w słoiku. Kapuściana bomba witaminowa