Macierzanka na zdrowie
Napar z macierzanki łagodzi problemy z trawieniem, ale nie tylko.
Krzewinka ta osiąga ok. 15 cm wysokości. Rozrastając się, tworzy malownicze darnie. Ziele macierzanki zbiera się od czerwca aż do września.
Co zawiera?
Macierzanka to źródło olejków eterycznych (zwłaszcza tymolu). Zawiera także sole mineralne, kwasy organiczne i garbniki.
Wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze oraz wykrztuśne. Można ją spożywać w postaci odwarów i naparów przygotowanych z suszu.
Na co pomaga?
Usprawnia przemianę materii i poprawia trawienie. Przynosi ulgę w nieżytach jelit (na przykład przy zatruciach pokarmowych), zmniejsza wzdęcia.
Zaleca się ją także osobom starszym i po przebytych chorobach - ma bowiem właściwości regenerujące.
Zewnętrznie stosuje się napar z macierzanki do płukania gardła, przemywania skóry pokrytej krostkami, na owrzodzenia i trudno gojące się ranki. Napar ten łagodzi też skutki ukąszenia owadów.
35/2014 Świat i Ludzie
Więcej w serwisie:
Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!