Macierzanka na zdrowie

Napar z macierzanki łagodzi problemy z trawieniem, ale nie tylko.

Krzewinka ta osiąga ok. 15 cm wysokości. Rozrastając się, tworzy malownicze darnie. Ziele macierzanki zbiera się od czerwca aż do września.

Co zawiera?

Macierzanka to źródło olejków eterycznych (zwłaszcza tymolu). Zawiera także sole mineralne, kwasy organiczne i garbniki.

Wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze oraz wykrztuśne. Można ją spożywać w postaci odwarów i naparów przygotowanych z suszu.

Na co pomaga?

Usprawnia przemianę materii i poprawia trawienie. Przynosi ulgę w nieżytach jelit (na przykład przy zatruciach pokarmowych), zmniejsza wzdęcia.

Reklama

Zaleca się ją także osobom starszym i po przebytych chorobach - ma bowiem właściwości regenerujące.

Zewnętrznie stosuje się napar z macierzanki do płukania gardła, przemywania skóry pokrytej krostkami, na owrzodzenia i trudno gojące się ranki. Napar ten łagodzi też skutki ukąszenia owadów.

35/2014 Świat i Ludzie

Więcej w serwisie:

Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!

Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta

Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?

Świat & Ludzie

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL