Właściwości aloesu

Roślina pochodząca z Afryki posiada nieocenione wartości zdrowotne. Przyspiesza gojenie ran i oparzeń, podnosi odporność organizmu a także pomaga w walce z alergiami, cukrzycą czy zaburzeniami przemiany materii. Sok z aloesu wspomaga odchudzanie.

Istnieje ponad 250 odmian rośliny. Większość z nich jest przystosowana do trudnych, suchych warunków, posiada umiejętność gromadzenia wody, dzięki czemu potrafi przetrwać bez niej nawet pięć lat.

Kompozycja wartościowych składników


Miąższ liści aloesu składa się w 96 proc. z wody. Jest bogatym źródłem białek występujących w postaci łatwo przyswajalnych aminokwasów ezogennych. Zawiera duże ilości witamin - C, B1, B2, B3, beta-karotenu oraz ważnych dla organizmu pierwiastków: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka czy żelazo. Niezwykle cennym składnikiem rośliny są enzymy (np. bradykinaza) oraz polisacharydy, posiadające zdolność wiązania się z białkami błon komórkowych i osocza.

Reklama

Sok z aloesu na oczyszczanie organizmu


Poleca się go osobom cierpiącym na osłabienie, brak odporności a także niedobór witamin i minerałów. Łagodzi dolegliwości układu trawienia, zaparcia, biegunki. Sok aloesowy oczyszcza krew i cały organizm z zatruwających go grzybów i drożdży.

Dzięki zdolności obniżania poziomu cukru we krwi  wspomoże cukrzyków, natomiast rozszerzając i oczyszczając naczynia krwionośne - sprawdza się w leczeniu miażdżycy czy nadciśnienia. Badania potwierdziły także skuteczność aloesu w łagodzeniu objawów schorzeń wzroku: krótkowzroczności, zwyrodnienia siatkówki, zmętnienia soczewki, zapalenia spojówek, rogówki lub tęczówki.

Aloes na odchudzanie


Roślina ta przyspiesza przemianę materii, działa również przeczyszczająco. Do zrzucenia zbędnych kilogramów wystarczy kilkutygodniowa kuracja, najlepiej przeprowadzona wiosną, kiedy organizm szczególnie potrzebuje oczyszczenia i odnowy. Łyżeczkę soku z aloesu powinniśmy pić codzienne przed śniadaniem, obiadem i kolacją.

Możemy również stosować nalewkę z aloesu, którą bez trudu kupimy w aptece, ale w łatwy sposób zrobimy także w domu. Około 30 g liści rośliny ucieramy na miazgę, dodajemy 500 g miodu, butelkę czerwonego wina oraz 100 ml spirytusu. Miksturę przelewamy do ciemnych butelek i odstawiamy na pięć dni w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie możemy spożywać nalewkę. 

Styl.pl

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: aloes
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL