Wzmacnia odporność, wspomaga leczenie infekcji. Tak działa "królewski" miód faceliowy

Choć nazywany królewskim, wcale nie należy do popularnych. A szkoda, bo miód faceliowy, po pierwsze - wykazuje wiele właściwości leczniczych, po drugie - ma niepowtarzalny smak. Na co pomoże miód faceliowy i jak go stosować? Odpowiadamy.

Miód faceliowy - z czego jest? Czym jest facelia?

Miód faceliowy pozyskiwany jest z kwiatów facelii, uwielbianej przez pszczoły miododajnej rośliny (co ciekawe - jednej z najbardziej wydajnych), która uprawiana jest w wielu krajach świata, w tym także w Polsce. 

W naszym kraju najpopularniejszą odmianą facelii jest facelia błękitna, ale warto wiedzieć, że istnieje w sumie ok. 200 gatunków tej rośliny. Facelia błękitna to przede wszystkim roślina miododajna i pastewna, ale która służy też rolnikom jako doskonały nawóz.

Jak wygląda facelia? To roślina osiągająca do 80 cm wysokości, często o pędach niskich, płożących się, szorstko owłosionych, liściach z ząbkowatymi brzegami i wyraźnie widocznym unerwieniem oraz dzwonkowatych, fioletowych lub niebieskofioletowych kwiatach z wystającymi pręcikami.

Reklama

Facelia błękitna kwitnie latem. Jedną z jej zalet jest szybki wzrost. Wschodzi po ok. tygodniu od zasiewu, a zakwita między szóstym a 10. tygodniem. Kwitnie obficie, do pięciu tygodni.  

Miód faceliowy - właściwości

Facelia jest jedną z najbardziej cenionych roślin miododajnych. Miód faceliowy nazywany "królewskim miodem", a to dlatego, że pszczelarze określają facelię błękitną "królową miododajności".

Miód faceliowy jest miodem nektarowym, czyli kwiatowym. Ma jasną, żółtawą barwę, w smaku jest słodki i delikatny, można w nim wyczuć delikatną, cytrusową nutę. Wyróżnia się kwiatowym aromatem. Po krystalizacji staje się biały. Jest to taki typ miodu, który z pewnością posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. A jakie ma właściwości?

Na co dobry jest miód faceliowy?

  • poprawia ogólne samopoczucie,
  • wzmacnia odporność,
  • zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych, 
  • pomaga w regeneracji organizmu po chorobie, ciężkim wysiłku czy wyczerpującej pracy,
  • obniża ciśnienie tętnicze,
  • wspomaganie leczenia chorób układu krążenia, chorób układu pokarmowego i oddechowego,
  • posiada właściwości antyseptyczne.

Miód faceliowy - jak stosować?

Odrobiną miodu faceliowego można osłodzić sobie np. herbatę, jednak najlepiej już schłodzoną. Należy bowiem pamiętać, że aby miód zachował swoje cenne właściwości, nie może być podgrzewany ani poddawany działaniu wysokiej temperatury. Wysoka temperatura niekorzystnie wpływa na zawarte w nim składniki.

W przypadku miodu faceliowego zaleca się przygotowanie tzw. napoju z miodu. Do jego przygotowania potrzebujesz jednej łyżki miodu i pół szklanki wody o temperaturze pokojowej. Mieszaj do czasu, aż miód się rozpuści. Napój jednak nie powinien być spożywany od razu, a dopiero po upływie ok. 12 godzin. Jak się wskazuje, najlepiej go wypić przed posiłkiem.

Miód faceliowy - na to zwróć uwagę

Miód faceliowy najlepiej kupić od sprawdzonego dostawcy, zaufanego pszczelarza lub w sklepie ze zdrową żywnością. Możemy być wtedy spokojni o jego skład. W prawdziwym miodzie faceliowym kwaskowa nuta będzie ledwo wyczuwalna. Wyraźnie kwaskowaty smak miodu faceliowego może świadczyć o tym, że nie jest to produkt najwyższej jakości. "Oszukany" miód nie będzie posiadał aromatu i nie będzie krystalizował.

CZYTAJ TAKŻE: 

Ostrożnie z miodem. Kto powinien go unikać?

Drogi cukier to nie wszystko. Drożeje też miód

Miodówka, czyli nalewka z miodu. Przepis i właściwości

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: miód właściwości
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Popularne