Choroby odzwierzęce. Czym można zarazić się od zwierząt?
Z zoonozą mamy do czynienia w przypadku choroby, która występuje wśród zwierząt, ale może zostać przeniesiona na człowieka. Zoonozy można podzielić na kilka grup, w zależności od czynnika chorobotwórczego:
Przykład: wścieklizna - może wystąpić w wyniku ugryzienia przez zarażone zwierzę. Objawy u ludzi są podobne jak u zwierząt - ślinotok, nadmierne pobudzenie, wodowstręt. Bez pomocy lekarskiej i podania serii zastrzyków wścieklizna w ciągu kilku dni prowadzi do śmierci.
Przykład: toksokaroza - jej źródłem są glisty kocie lub psie. Najczęściej zarażają się nią dzieci podczas zabawy w piaskownicach lub przez kontakt z zakażonymi zwierzętami. Zwykle przebiega bezobjawowo.
Przykład: listerioza - z reguły nie daje szczególnych objawów. Można się nią zarazić przez zakażoną żywność (niepasteryzowane mleko, surowe lub wędzone na zimno ryby, surowe owoce i warzywa). Listerioza może być groźna dla osób z obniżoną odpornością, szczególnie powinny się jej wystrzegać kobiety w ciąży - stanowi bardzo poważne zagrożenie dla płodu.
Przykład: toksoplazmoza - zarażenie może nastąpić poprzez zjedzenie surowego mięsa lub pokarmu zanieczyszczonego odchodami zwierząt (zwłaszcza kotów). Zwykle przebiega bezobjawowo lub daje objawy grypopodobne; groźna bywa dla osób z osłabioną odpornością, a także u kobiet w ciąży, gdyż może przenikać przez łożysko do płodu i powodować wystąpienie ciężkich wad wrodzonych.
Choć zagrożenie zdaje się czyhać niemal wszędzie i trudno w pełni się przed nim ustrzec, ryzyko zachorowania można ograniczyć w prosty sposób: przestrzegając podstawowych zasad higieny, zawsze sprzątając psie odchody na spacerze z pupilem oraz unikając surowej żywności czy niemytych owoców i warzyw.
A nade wszystko - wzmacniając odporność, gdyż jej osłabienie szczególnie naraża na powikłania związane z chorobami odzwierzęcymi.