Salmonella nie tylko w jajach. Zakażone mięso znalazło się w kebabie

Takie mięso może być źródłem salmonelli. Jedna osoba nie żyje
Takie mięso może być źródłem salmonelli. Jedna osoba nie żyje123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Mięso kurczaka może być źródłem salmonelli
  2. Niebezpieczna bakteria w jelitach
  3. Objawy salmonellozy. Zatrucie bakterią to nie tylko bóle brzucha
  4. Postępowanie w zatruciu Salmonellą - zmniejsza ryzyko powikłań

Mięso kurczaka może być źródłem salmonelli

Zobacz również:

    Niebezpieczna bakteria w jelitach

    Objawy salmonellozy. Zatrucie bakterią to nie tylko bóle brzucha

    • nudności i wymioty,
    • silne bóle brzucha,
    • biegunkę z domieszką krwi lub śluzu,
    • podwyższoną temperaturę ciała,
    • bóle i zawroty głowy,
    • kurczowe bóle łydek, spowodowane zaburzeniami elektrolitowymi.
    Jedząc nieprzebadane jaja z niedogotowanym żółtkiem narażamy się na zakażenie Salmonellą
    Jedząc nieprzebadane jaja z niedogotowanym żółtkiem narażamy się na zakażenie Salmonellą123RF/PICSEL

    Zobacz również:

    Postępowanie w zatruciu Salmonellą - zmniejsza ryzyko powikłań

    1. Wysoka temperatura niszczy bakterie, dlatego przygotowując produkty spożywcze, w których istnieje ryzyko występowania pałeczek, konieczna jest wcześniejsza obróbka termiczna.
    2. Ugotowane na twardo jajko, czy mocno ścięta jajecznica nie stanowi ryzyka zakażenia, w przeciwieństwie do np. jaja na miękko.
    3. Przed użyciem surowych jaj, np. do ciast czy kremów, najpierw należy je wyparzyć przez kilka minut w gorącej wodzie, by unieszkodliwić ewentualne bakterie. Pałeczki Salmonelli giną w temperaturze powyżej 70 stopni Celsjusza.
    4. Mięso - drób, wołowina czy wieprzowina - powinny być jedzone po uprzednim uduszeniu lub usmażeniu, tak, by zminimalizować ryzyko zarażenia.
    5. Spożywając wodę z kranu należy mieć świadomość, że może zostać ona skażona bakterią. Wodę najlepiej przegotować, a następnie pić bez obaw o zarażenie.
    6. Kategorycznie należy unikać kąpieli i zabaw w miejskich fontannach, w których woda płynie w obiegu zamkniętym, co sprzyja namnażaniu się bakterii, w tym Salmonelli, bakterii kałowych, gronkowca. Na ciężki przebieg zakażenia narażone są dzieci, a to właśnie one najczęściej bawią się w miejskich fontannach.
    Fala upałów w Polsce. Jak chronić się przed przegrzaniem? Ratownik wyjaśniaPolsat News
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie. Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.