Jajka z niespodzianką, czyli salmonella w produktach spożywczych. Na to uważaj

Bakteria salmonelli wywołuje nieprzyjemne objawy, ale może prowadzić również do rozwinięcia groźnej choroby, jaką jest dur brzuszny. Zaniepokoić powinny nas bóle brzucha, wymioty oraz wysoka gorączka. Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu przez Ferrero Polska Commercial części produktów marki Kinder ze względu na potencjalne ryzyko zakażenia ich groźnymi pałczekami Salmonella typhi. Co trzeba wiedzieć o bakterii i jakie niesie ryzyko?

Salmonella - co to jest?

Bakterie z rodzaju Salmonella bytują zarówno u ludzi jak i u zwierząt. Przeżywają w zainfekowanych komórkach i wywołują różne objawy. Najgroźniejsze są pałeczki duru brzusznego - Salmonella typhi, które wywołują stan zagrażający zdrowiu i życiu człowieka. Wnikają przed przewód pokarmowy, a następnie do tkanki chłonnej, gdzie bardzo szybko się namnażają. Pałeczki niedurowe kolonizują z kolei przewód pokarmowy, wywołując zatrucie pokarmowe, czyli ostrą salmonellozę.

Salmonella - źródło zakażenia

Głównym źródłem zakażenia salmonellozą  jest zainfekowana żywność lub woda. Najczęściej jest to niedogotowane mięso drobiowe ale również owoce morza, ciasta ze śmietaną, nabiał oraz zanieczyszczone warzywa odchodami zwierząt.

Reklama

Bardzo dużym źródłem zakażenia są kurze jaja. Kury zakażają się od innych ptaków lub w drodze kontaktu z gryzoniami i ich odchodami. Mycie jaj czy ich dezynfekcja z zewnątrz jest nieskuteczna, ponieważ pałeczki salmonelli pojawiają się zanim wytworzy się skorupka jaja. Aby uniknąć zakażenia, jedyną skuteczną metodą jest właściwa obróbka cieplna jaj przed spożyciem.

Nosicielami pałeczki salmonelli są również gady i płazy. Należy mieć to na uwadze, jeśli posiadamy w domu żółwie, jaszczurki, lub odwiedzamy kogoś, kto posiada takie zwierzęta w domu.

Salmonellozy są również najczęstszą przyczyną biegunek podróżniczych. W klimacie tropikalnym występuj ą w porze deszczowej, a w klimacie umiarkowanym najczęściej do zatruć pokarmowych dochodzi w ciepłych miesiącach, np. w wakacje.

Na zakażenie szczególnie narażone są osoby w podeszłym wieku, z obniżoną odpornością oraz niemowlęta.

Salmonella - objawy

Okres inkubacji choroby jest krótki, a pierwsze objawy mogą wystąpić już kilka godzin po spożyciu zakażonego jedzenia. Zakażenie pałeczkami salmonelli zazwyczaj przebiega jako ostre zapalenie jelit i towarzyszy mu:

  • gorączka,
  • wymioty,
  • kurczowe bóle brzucha,
  • luźne stolce.

Biegunka w zatruciu ustępuje najczęściej po 3-7 dniach, natomiast gorączkę udaje się obniżyć w ciągu 2-3 pierwszych dni od zachorowania.

Salmonella - objawy u dzieci

Salmonella u dzieci jest niezwykle groźna, ponieważ biegunka oraz wymioty w szybkim tempie osłabiają organizm młodego pacjenta oraz mogą doprowadzić do zagrażającemu odwodnieniu. Objawy, na które należy zwrócić u dziecka, to:

  • senność,
  • apatia,
  • suche błony śluzowe,
  • biegunka,
  • uporczywe wymioty,
  • zmniejszona ilość wydalanego moczu.

Dzieci, częściej niż dorośli, wymagają hospitalizacji celem uzupełniania utraconych płynów i elektrolitów drogą dożylną. Jest to niezwykle istotne, ponieważ odwodnienie u dzieci postępuje o wiele szybciej i o wiele trudniej uzupełniać płyny doustnie, kiedy dziecko zmaga się z uporczywymi wymiotami. 

Salmonella - leczenie

Leczenie salmonellozy w dużej mierze opiera się o działanie objawowe - uzupełnianie płynów i elektrolitów, obniżenie gorączki. Nie zaleca się podawania antybiotyków, ponieważ mogą one jedynie wydłużyć okres choroby. Hospitalizacji wymagają zazwyczaj osoby starsze, osoby z dużym ryzykiem odwodnienia (niemowlęta i dzieci), biorczy przeszczepów i osoby zarażone wirusem HIV.

Salmonella - powikłania

Zakażenie pałeczkami salmonelli może przerodzić się w zakażenie ogólnoustrojowe. Na skutek namnażania bakterii może dojść do zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenia stawów, zapalenia płuc czy tkanek miękkich. Należy obserwować objawy zakażenia i w przypadku, kiedy nie słabną, jak najszybciej udać się do szpitala.

Salmonella - profilaktyka

Aby zapobiec zakażeniu pałeczkami salmonelli, należy przestrzegać podstawowych zasad higieny osobistej. Warto jednak pamiętać o kilku dodatkowych zaleceniach, które mogą uchronić przed zakażeniem. Do najważniejszych zalicza się:

  • częste mycie rąk,
  • dokładne mycie warzyw i owoców,
  • uniknie potraw niedogotowanych i niedosmażonych,
  • sprawdzanie dat ważności na produktach spożywczych, zwłaszcza mięsa i nabiału,
  • nie zamrażanie raz rozmrożonych produktów spożywczych,
  • spożywanie przegotowanej wody, zwłaszcza w trakcie wakacji,
  • spożywanie jaj, majonezu, śmietany ze sprawdzonych źródeł.

Salmonella w produktach marki Kinder

Komunikat GIS dotyczy wszystkich partii Kinder Schokobons 46 g, 125 g i 200 g o dacie trwałości od 25.05.2022 do 23.08.2022.

Kinder Niespodzianka Maxi 100g o nr partii: L355R03, L356R03, L004L03, L006L03 o dacie przydatności do spożycia 21.08.2022.

Kinder Niespodzianka Maxi 100g o nr partii L356R03, z terminem ważności 17 -18.09.2022 oraz Kinder Maxi Mix 133g z terminem przydatności do spożycia 21.08.2022. Komunikat dotyczy partii: L322RWPJ, L323RWPJ, L354RWPJ, L013LWPJ i L039LWPJ.

CZYTAJ TAKŻE: 

 Bakteria niebezpieczna zwłaszcza latem

Przyczyny i objawy zakażenia groźną bakterią E.coli


INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: salmonelloza
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL