Jak leczyć grzybicę języka?
Grzybica języka zwykle objawia się białym nalotem na języku. Nie należy jej lekceważyć i trzeba jak najszybciej rozpocząć leczenie. Warto pamiętać, że istotną częścią terapii jest odpowiednia dieta - ograniczenie węglowodanów.
Grzybicę języka wywołują najczęściej grzyby (drożdżaki) ze szczepu Candida - stąd też inne nazwy tej choroby - drożdżyca, kandydoza. Grzyby te normalnie bytują w naszym organizmie. W pewnych warunkach stają się jednak niebezpieczne - w zaburzeniach naturalnej flory bakteryjnej, w stanach obniżonej odporności, po antybiotykoterapii, w niektórych chorobach (cukrzyca), po zabiegach operacyjnych i urazach, przy zachwianiu równowagi hormonalnej.
Grzybica języka częściej atakuje osoby starsze, zwłaszcza używające protez zębowych, oraz niemowlęta i dzieci. Rozwojowi grzybicy języka sprzyja palenie tytoniu, spożywanie alkoholu i słodyczy, niedobór żelaza, kwasu foliowego, cynku, witamin (B i C), stany zapalne w jamie ustnej i co najważniejsze - brak dbałości o higienę jamy ustnej.
- biały nalot na języku i podniebieniu, czasem sięgający do gardła i przełyku, charakterystyczny szczególnie u dzieci o konsystencji zsiadłego mleka,
- nieprzyjemny zapach z ust,
- owrzodzenia i nadżerki,
- suchość w gardle i kłopoty z przełykaniem,
- pieczenie i ból w miejscu zmienionej chorobowo błony śluzowej,
- zapalenie języka.
Grzybica języka lubi nawracać a leczenie bywa długotrwałe (nawet dwa tygodnie po zaniku objawów). Zaniedbanie może prowadzić do rozprzestrzenienia się grzybicy na inne części ciała. Najczęściej stosuje się specjalne leki przeciwgrzybiczne w postaci maści lub płynów.
Terapię wspomagają probiotyki, minerały, witaminy oraz błonnik pokarmowy. W leczeniu grzybicy języka bardzo istotna jest dieta - ograniczenie węglowodanów, a zwłaszcza całkowita rezygnacja ze słodyczy. Zaleca się dużo warzyw, nabiał, szczególnie produkty probiotyczne, np. jogurt.