Bruceloza - choroba odzwierzęca
Choroby odzwierzęce najczęściej dotykają weterynarzy oraz rolników, a także osoby pracujące przy produkcji żywności. Do niebezpiecznych dolegliwości należy bruceloza, którą przenosi wiele gatunków zwierząt.
Brucelozą można zarazić się przez bezpośredni kontakt ze zwierzęciem. Bakterie znajdują się także w jego wydzielinach i mleku, a kolejną drogą zakażenia jest droga wziewna lub zakażenie rany. Zakażenie od innego człowieka jest bardzo rzadkie.
Okres wylęgania się choroby trwa od tygodnia do kilku miesięcy. Podobnie do wielu innych chorób zakaźnych daje ona na początku objawy takie, jak grypa. Pojawiają się one co kilka tygodni i chory może przypisać je innym chorobom.
Gdy dojdzie do jej rozwoju, dochodzą bóle stawowe i zapalenie wsierdzia. Następnie choroba uszkadza inne narządy, może zająć na przykład opony mózgowe, narządy płciowe i śledzionę.
Wiele objawów w późniejszym okresie choroby utrudnia jej rozpoznanie. Następuje to zwykle dzięki badaniom serologicznym.
Kuracja tej choroby jest długotrwała i wymaga stosowania antybiotyków. Chory musi zadbać o wzmocnienie organizmu za pomocą prawidłowego odżywiania się i odpoczynku.
Brucelozą można zarazić się przede wszystkim w miejscu, gdzie hodowane są zwierzęta lub przeprowadzany jest ich ubój. Osoby pracujące w takich miejscach muszą stosować odpowiedni strój, który zabezpieczy przed zachorowaniami.
Bakterie tej choroby znajdują się też w mleku, dlatego należy unikać spożywania niepasteryzowanego mleka i przetworów, które zostały z niego wykonane.
Bardzo ważne jest także obserwowanie zwierząt i reagowanie na pierwsze objawy chorób, a następnie izolowanie chorych sztuk. Dzięki temu choroby takie jak bruceloza nie będą się rozprzestrzeniały.