Co to jest glutaminian sodu i czy jest szkodliwy?
Już w 1908 roku Japończyk Kikunar Ikeda wyizolował z wodorostów glutaminian sodu. Związek znany jest też pod nazwą sól sodowa kwasu glutaminowego (MSG). Jest stosowany jako składnik wielu produktów spożywczych, ale również używany jako wypełniacz tabletek oraz dodawany do kosmetyków.
Jako składnik produktów żywnościowych jest dopuszczony do używania przez Unię Europejską i występuje pod nazwą E621. Glutaminian sodu najczęściej można znaleźć jako wzmacniacz smaku w bardzo wielu produktach przetworzonych. I nie są to tylko fast foody, ale również dodatki do dań przygotowywanych w domu (kostki rosołowe, mieszanki przypraw) oraz produkty typu instant (zupy w proszku). Ma on charakterystyczny smak, który w końcu nazwano umami.
Nie jest to produkt zakazany ani uznany za substancję szkodliwą. Występuje też naturalnie w wielu produktach. Przeprowadza się coraz więcej badań, czy nadmiar MSG w organizmie może być przyczyną niektórych dolegliwości. Często łączy się go z problemami pojawiającymi się po spożyciu potraw azjatyckich, w których używa się glutaminian sodu w bardzo dużych ilościach.
Objawia się to nadmiernym pocenie oraz biegunką. Choć osąd ten, że to z powodu MSG jest dość subiektywny, bo taką reakcje alergiczną mógł spowodować również inny składnik.
Pojawiły się również podejrzenia wskazujące jego wpływ na układ nerwowy. Wszelkie jednak badania nie wykazały do tej pory, aby ten składnik był szkodliwy dla zdrowia. Zaleca się jednakże, by dzieci, zwłaszcza małe nie otrzymywały pokarmów z dodatkiem chemicznego E621.