Jak działa i gdzie znaleźć witaminę E?
Sława witaminy E jako tej, która jest jedną z najskuteczniejszych w walce z wolnymi rodnikami, nie wzięła się bez przyczyny. Ale bądźmy ostrożni. Jej nadużywanie może być bardzo niebezpieczne, szczególnie dla panów.
Witamina E, zwana inaczej α-tokoferolem, swą drugą nazwę zawdzięcza zdolności do podnoszenia płodności (tokos - potomstwo, ferre, phero - przynosić). Jest witaminą nieobecną w mięsie, znajdziemy ją za to w roślinach. Ze względu na jej właściwości nazywa się ją witaminą witalności i młodości.
Witamina E słynie przede wszystkim ze swych właściwości antyoksydacyjnych - skutecznie walczy z wolnymi rodnikami. Dzięki utlenianiu złego cholesterolu przeciwdziała miażdżycy. W konsekwencji zatem chroni przed zawałem.
W naszej diecie nie powinno zabraknąć witaminy E również z uwagi na jej działanie przeciwnowotworowe. Konieczna jest też ona w leczeniu chorych na cukrzycę, gdyż aktywnie wspomaga działanie insuliny i normuje poziom glukozy we krwi.
Kobiety w ciąży także muszą zadbać o jej dostarczanie organizmowi: i swojemu, i rozwijającego się płodu, u którego witamina E zapobiega wadom cewy nerwowej. Zażywanie tej witaminy zaleca się również osobom aktywnie uprawiającym sport, gdyż gwarantuje ona pełną wydolność mięśni.
Witaminę E znajdziemy w olejach roślinnych, przede wszystkim w słonecznikowym i tych tłoczonych na zimno. Migdały, większość orzechów oraz wszelkie produkty, które zawierają pełne ziarna zbóż - dzięki nim też możemy uzupełniać niedobory witaminy E.
Poza tym sięgajmy po zielone warzywa liściaste, takie jak sałata, szpinak oraz kapusta.
Należy zachować środki ostrożności przy suplementach zawierających witaminę E - nie tylko bywają zbędne, ale i szkodliwe - mogą zwiększać ryzyko raka prostaty i cukrzycy.