Jak rozpoznać niedobór witaminy B6?
Witaminę B6 tworzą aż trzy substancje: pirydoksal, pirydoksyna i pirydoksamina. Wpływa na odpowiednią gospodarkę białkową, wspomaga układ krwionośny i nerwowy. Zobacz, co warto o niej wiedzieć.
Witamina B6 rozpuszcza się w wodzie oraz ulega rozkładowi podczas mrożenia i obróbki w wysokiej temperaturze. Tracimy ją zatem podczas smażenia, gotowania i duszenia potraw.
Bez witaminy B6 niemożliwa jest prawidłowa gospodarka białkowa (to ona rozkłada aminokwasy). To witamina B6 wspomaga tworzenie się enzymów, hormonów oraz hemoglobiny.
Ciśnienie krwi, praca mięśni i serca - wszystkie te procesy przebiegają prawidłowo pod warunkiem, że dostarczona zostaje w odpowiednich dawkach witamina B6.
Funkcjonowanie naszego układu nerwowego oraz odpornościowego, wspomaganie leczenia nowotworów i nerek - bez witaminy B6 nie byłoby skuteczne. To ona też łagodzi bóle, depresję, drażliwość. Niedostateczne spożycie witaminy B6 może powodować stany zapalne skóry, zatem warto dbać o jej dostateczne dawki, również dla urody.
Najwięcej witaminy B6 znajdziemy w otrębach i zarodkach pszennych, mięsie z piersi indyka, wątrobie, makreli, łososiu, fasoli białej, kaszy gryczanej oraz soi.
Równie niebezpieczny jak niedobór jest nadmiar witaminy B6. Ucierpi przede wszystkim nasz system nerwowy, co może objawić się zwyrodnieniami tkanki nerwowej, słabością mięśni, niepewnym chodem oraz uczuciem mrowienia.
Nadmiar witaminy B6 odbije się też niekorzystnie na gospodarce aminokwasowej.