Leptospiroza - kto jest narażony na zachorowanie?
Leptospirozę wywołuje krętek, który jest roznoszony zarówno przez dzikie, jak i domowe zwierzęta. Choroba u ludzi wywołuje poważne uszkodzenia narządów.
Choroba przenosi przez mocz zwierząt, a krętki, które ją powodują, są odporne na ujemne temperatury. Pojawiają się w glebie, dlatego najczęściej chorują na nią osoby, które pracują pod ziemią, pracownicy kanalizacyjni i hydraulicy.
Pojawia się też u rolników i osób, które kąpią się w naturalnych zbiornikach wody. Krętek leptospirozy przenika do skóry przez uszkodzoną tkankę.
Choroba powoduje na początku zakażenia poważne objawy, które przypominają nieco grypę. Pojawia się wysoka temperatura, połączona z uczuciem rozbicia, bólami stawów i bólami gardła. Mogą wystąpić także objawy skórne, do których należy rumień i wysypka.
Gdy zostaną one zlekceważone, choroba odpuszcza na jakiś czas. Następnie krętki zaczynają się osiedlać w organach ciała, a toksyny, które wydzielają, mają działanie niszczące na organizm. Choroba daje wiele powikłań, takich jak zapalenie płuc, zatrucie organizmu toksynami i zapalenie mięśnia sercowego.
Dochodzi także do uszkodzenia wątroby i naczyń krwionośnych.
Krętki leptospirozy pojawiają się często w naturalnych zbiornikach wodnych, dlatego należy unikać takich miejsc. Leptospirozą zarażają się też osoby, które pracują ze zwierzętami (chów trzody), dlatego w takim zawodzie należy przestrzegać noszenia ubrań ochronnych i zachowywać procedury.
To samo tyczy się osób pracujących w zakładach spożywczych i tych, które pracują w pobliżu terenów podmokłych. W przypadku skaleczenia się, nie wolno dopuścić do dostania się brudnej, potencjalnie skażonej wody do rany.