Czym są aminokwasy?
Aminokwasy są budulcem białek, które istnieją w organizmie człowieka, ale również tych, które dostarczamy wraz z pożywieniem. Są gwarancją zdrowia, dlatego warto wiedzieć jak ich dostarczać.
Aminokwasy wytwarzane w naszym organizmie nazywane są zbiorczo aminokwasami endogennymi, do których należą: alanina, asparagina, kwas asparaginowy, cysteina, glutamina, glicyna, prolina, seryna, tauryna, tyrozyna. Natomiast te, które dostarczamy w ramach diety, czyli histydyna, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, walina, nazywamy aminokwasami egzogennymi.
Aminokwasy biorą udział produkowaniu hormonów (insuliny, tyroksyny i adrenaliny), enzymów, płynów ustrojowych oraz neuroprzekaźników przenoszących w mózgu impulsy elektryczne. Dodatkowo odgrywają rolę w procesie regeneracji mięśni, komórek, skóry, włosów i paznokci. Łagodzą skutki palenia papierosów i picia alkoholu.
W trakcie intensywnego wysiłku fizycznego pełnią rolę materiału budulcowego mięśni i są źródłem energii, dlatego osoby regularnie uprawiające sport, zaopatrują swoją dietę w produkty o wysokiej zawartości aminokwasów. Prawidłowo funkcjonujący organizm podczas pracy mięśni wytwarza te substancje, stąd ludzie prowadzący raczej bierny tryb życia są zmuszeni do suplementowania aminokwasów.
Niedobór spowodowany jest najczęściej nieodpowiednią dietą. Problem niedoboru aminokwasów spotyka osoby, które jedzą potrawy ubogie w białko, czy są wegetarianami. Brak w organizmie cysteiny objawia się obniżeniem odporności i słabszym spalaniem tłuszczów, a w rezultacie otyłością.
Przyjmowanie aminokwasów zlecane jest najczęściej przez lekarza. Dawki zależne są od choroby, a najlepiej przyjmować je przed posiłkiem. Niewskazane jest przyjmowanie preparatów zawierających aminokwasy przez kobiety w ciąży i karmiące piersią, chorych na cukrzycę i nadciśnienie oraz osoby z chorobami wątroby i nerek.
Więcej w serwisie:
Gładkie stopy bez tarki. Prosty krem za mniej niż złotówkę!
Skórka od banana wybieli zęby lepiej niż najdroższa pasta
Jak dbać o storczyki, aby kwitły przez wiele lat?