Psychobiotyki to naturalna pożywka dla mózgu. Jedz, a poprawisz samopoczucie i pamięć
Na przestrzeni ostatnich dziesięciu lat naukowcy odkryli, że to co jemy, wpływa nie tylko korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego oraz odporność człowieka, ale także ma znaczenie dla mózgu człowieka. Mikrobiota jelitowa tworzy oś mózgowo-jelitową, co bezpośrednio wpływa na działanie ośrodkowego układu nerwowego. Psychobiotyki, czyli korzystne bakterie, które wzmacniają oś mózgowo-jelitową, powinny na stałe zagościć w naszej diecie, jeśli chcemy zadbać o pamięć, koncentrację oraz zdrowie układu nerwowego. Gdzie ich szukać?
W organizmie człowieka znajduje się ponad sto milionów mikroorganizmów, które zamieszkują jelita. Odgrywają one istotną rolę w procesach trawiennych, odpornościowych ale także tworzą oś jelita-mózg, uczestnicząc w prawidłowej pracy ośrodkowego układu nerwowego.
Bakterie probiotyczne wpływają na układ nerwowy, uczestnicząc w produkcji neuroprzekaźników, np. serotoniny, melatoniny czy histaminy. Ich prawidłowy poziom wpływa na nastrój, ogólne samopoczucie, ale także na prawidłowy sen.
Ponadto psychobiotyki, czyli bakterie wpływające na mózg, oddziałują na układ dokrewny, odpowiedzialny za obniżanie poziomu kortyzolu - hormonu stresu.
Wykazano także, że psychobiotyki uczestniczą w tworzeniu cytokin przeciwzapalnych, które stanowią ważny element układu odpornościowego, chroniąc organizm przed chorobami.
Psychobiotyki, czyli szczepy bakterii korzystnych dla mózgu, wpływają na neuroprzekaźnik GABA, który odpowiada za dobre samopoczucie, relaks, odprężenie oraz zmniejszenie uczucia lęku oraz stresu.
Szczepy bakterii Lactobacillus i Bifidobacterium mogą poprawić zdolność uczenia się, koncentrację i pamięć, a także odgrywają ważną rolę w jakości snu człowieka.
Psychobiotyki mogą odegrać kluczową rolę w zapobieganiu depresji jak i w walce z chorobą już zdiagnozowaną. Ich odpowiednia ilość w układzie pokarmowym stymuluje produkcję serotoniny, która z kolei ma szczególny wpływ na nastrój i dobre samopoczucie. Równocześnie dochodzi do obniżenia kortyzolu, który jest hormonem stresu. Kortyzol w nadmiarze może prowadzić do nadciśnienia, arytmii, a nawet cukrzycy czy insulinoporności.
Zwiększoną dawkę psychobiotyków powinny przyjmować osoby, u których potwierdzono choroby o podłożu neurodegeneracyjnym. W przypadku Parkinsona czy alzheimera odpowiednia ilość bakterii korzystnych dla mózgu może przyczynić się do złagodzenia objawów. Psychobiotyki uszczelniają barierę jelitową, zapobiegają rozprzestrzenianiu się drobnoustrojów, które mogą zaostrzać objawy ze strony układu nerwowego.
Psychobiotyki są substancjami, które można zakupić jako suplement diety w aptekach. Do szczepów bakterii korzystnie wpływających na oś jelitowo-mózgową zalicza się:
- Lactobacillus helveticus,
- Lactobacillus rhamnosus,
- Lactobacillus reuteri,
- Lactobacillus casei,
- Bifidobacterium longum,
- Bifidobacterium infantis.
Psychobiotyki występują również naturalnie, a za dietę bogatą w najlepsze szczepy bakterii uznaje się dietę śródziemnomorską. To właśnie w niej znajduje się wiele substancji o niezwykle ważnych funkcjach dla orgnizmu - witamina D, witamina A, błonnik, cynk, polifenole, flawonoidy.
Wpływają one na stan mikrobioty jelitowej oraz utrzymanie prawidłowej liczby dobrych bakterii.
Aby wspierać funkcjonowanie mózgu naturalnymi produktami, warto sięgać codziennie przede wszystkim po:
- kiszonki,
- jogurty, kefiry i maślanki,
- orzechy oraz ziarna,
- przetwory z ciemnoniebieskich owoców (jagody, borówki),
- jajka ze sprawdzonego źródła,
- oliwę.
Oprócz tego zaleca się spożywanie pięciu porcji dziennie świeżych warzyw oraz owoców. Szczególnie warto wzbogacić jadłospis o jabłka, banany, kapustę, por oraz cebulę, bowiem zawierają one najwięcej korzystnych dla jelit i mózgu szczepów bakterii.
Prowadzone badania nad dietą psychobiotyczną wykazały, że osoby, które regularnie spożywają produkty korzystne dla mózgu, rzadziej zapadają na depresję, bezsenność ale także o wiele łatwiej radzą sobie z trudnymi emocjami oraz szybciej udaje im się opanować stres czy złość.
CZYTAJ TAKŻE:
Probiotyki i prebiotyki. Czy i kiedy warto je suplementować?
Jest lepszy od jogurtu naturalnego. Oto dlaczego warto jeść skyr