Reklama

Obserwuj swój stolec. Dla zdrowia!

​Jak powinien wyglądać stolec zdrowego człowieka? I co można wyczytać z wyglądu tego, co ląduje w toalecie? Bardzo dużo! W diagnostyce zdrowia na podstawie kału pomocna jest tzw. bristolska skala uformowania stolca. To narzędzie, które pozwala na określenie prawidłowości kału. Ze względu na prosty i niemedyczny język skala przyda się zwłaszcza pacjentom, którzy mogą samodzielnie ocenić swój kał i w razie ewentualnych nieprawidłowości udać się do lekarza. Skala wyróżnia 7 typów stolca.

Bristolska skala uformowania stolca - co to jest i kiedy jest stosowane?

Bristolska skala uformowania stolca została stworzona w 1997 roku przez Heatona i Lewisa z Uniwersytetu w Bristolu. Skala jest naukową klasyfikacją stolca, która dzieli kał ludzki na 7 grup. Kryterium dotyczy ich kształtu oraz konsystencji kału. Bristolska skala zakłada, że wygląd stolca związany jest bezpośrednio z czasem przebywania w jelicie grubym.   

Bristolska skala uformowania stolca wykorzystywana jest także w diagnostyce zespołu jelita drażliwego, która opiera się obecnie na Kryteriach rzymskich IV. To najnowsza (2016) aktualizacja definicji choroby, która bierze pod uwagę takie kryteria jak wypróżnianie i konsystencję stolca. Aktualnie wyróżnić można 4 rodzaje zespołu jelita wrażliwego: zespół jelita wrażliwego z zaparciem (IBS-C), zespół jelita drażliwego z biegunką (IBS-D), zespół jelita wrażliwego mieszany (IBS-M) oraz zespół jelita wrażliwego w postaci nieklasyfikowanej (IBS-U). 

Ponadto opisy stolców przedstawione w bristolskiej skali pozwalają uzyskać informację na temat normalnego i nieprawidłowego kału. Język skali jest bardzo prosty i co ważne - niemedyczny. Dzięki temu narzędzie jest niezwykle przydatne dla pacjentów, którzy mogą porównać swój stolec, do kału przedstawionego w skali i w razie potrzeby zgłosić się do lekarza prowadzącego, który zaproponuje odpowiednie badania lub leczenie.   

Reklama

Typy stolca według bristolskiej skali uformowania stolca:      

Typ 1: zaparcia

Stolec jest trudny do wydalenia. Przypomina zbite grudki podobne do orzechów.      

Typ 2: zaparcia

Stolec trudny do wydalenia oraz grudkowaty i twardy.     

Typ 3: normalny stolec

Stolec jest wydłużony z charakterystycznymi pęknięciami na powierzchni. Jest łatwy do wydalenia.      

Typ 4: normalny stolec

Stolec jest smukły i wężowaty oraz charakterystycznie miękki na powierzchni. Jest łatwy do wydalenia.      

Typ 5: skłonność do biegunki

Stolec jest miękki, jednak posiada charakterystyczne krawędzie. Jest bardzo łatwy do wydalenia.      

Typ 6: biegunka

Stolec jest papkowaty, jednak posiada delikatne krawędzi. 

Typ 7: biegunka

Stolec jest bardzo wodnisty i przypomina ciecz. Brak stałych elementów i krawędzi.


Warto pamiętać, że normalny stolec powinien być wydalany bez żadnego problemu, czy bólu. Kał może przybierać jednak różny kształt. To samo dotyczy jego wielkości. Tak jak zostało już napisane - wygląd stolca zależy przede wszystkim od czasu przebywania w jelicie grubym. Inne czynniki, które mają wpływ na jego wygląd to typ spożywanego pokarmu oraz jego ilości. Kluczowe mogą być również przyjmowane leki. Jakiekolwiek nieprawidłowości w stolcu, które utrzymują się dłużej niż kilka dni, powinny być skonsultowane z lekarzem. 

Biegunka i zaparcia mogą być bowiem objawem wielu chorób. Przykładowe przyczyny biegunki to m.in. zakażenie rotawirusem, alergie (zwłaszcza pokarmowe), zatrucia, zespół Leśniowskiego-Crohna, problemy hormonalne czy zapalenie jelit. Zaparcia z kolei mogą być związane m.in. z żylakami odbytu, cukrzycą, niedoczynnością tarczycy, endometriozą, przepukliną i ostrym zapaleniem jelit. 

Obserwując swój kał, należy zwrócić uwagę także na inne nieprawidłowości. Niepokojące jest przede wszystkim pojawienie się krwi w stolcu.

Czytaj także:

Rak jelita grubego. Oto, dlaczego jest taki groźny

Błędy przy oddawaniu moczu. Który ty popełniasz?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kał wygląd | stolec

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL