Podagrycznik – Właściwości i działanie – Nauki Zielares
Podagrycznik pospolity nazywany jest także kurzą stopką, zielem diabelskiej stopki albo barszcznicą. Jest to roślina, którą można spotkać dziko rosnącą właściwie we wszystkich regionach Europy. Dodatkowo rośnie także w Azji, Ameryce Północnej i obszarach klimatu oceanicznego.
Podagrycznik to roślina o szerokich właściwościach leczniczych, które doceniane były już przez Neandertalczyków. Doceniali oni zdolność zioła do łagodzenia dolegliwości bólowych i jego korzystny wpływ na poprawę kondycji zdeformowanych stawów. W średniowieczu stosowano go głównie jako przyprawę w kuchni.
Popularność barszcznicy wzrosła między XIX a XX wiekiem za sprawą księdza i fizjoterapeuty Johanna Kunzle, który zaczął kurzą stopkę wykorzystywać do leczenia żylaków, podagry i różnych schorzeń stawów. Polska nazwa rośliny wywodzi się właśnie z jej zdolności do łagodzenia objawów podagry. Czym jest podagrycznik, jak go stosować i jakie ma właściwości?
Na merytoryczną dawkę wiedzy o podagryczniku zaprasza Zielares.pl - Portal o ziołach, witaminach, suplementacji i zdrowym stylu życia.
Podagrycznik rosnący w ogrodach, bardzo często traktowany jest jak chwast, a jednak roślina ta charakteryzuje się ciekawym składem, w którym znajdziemy:
- olejki eteryczne;
- duże ilości witaminy C;
- karoten;
- flawonoidy i przeciwutleniacze;
- cholinę;
- glikozydy flawonoidowe;
- minerały: miedź, żelazo, cynk, magnez, potas, mangan, bor.
Ze względu na bogaty skład podagrycznik wykazuje szereg właściwości zdrowotnych.
Zawarte w kurzej stopce substancje aktywne sprawiają, że roślina może być wsparciem w przypadku takich dolegliwości, jak:
- dna moczanowa;
- choroby układu pokarmowego;
- choroby układu moczowego, np. zapalenie pęcherza, kamica nerkowa;
- bóle stawów, nerwu kulszowego, choroby reumatyczne;
- hemoroidy;
- infekcje bakteryjne i grzybicze.
Podagrycznik uważany jest także za zioło, wspomagające wyciszenie organizmu i ułatwiające zasypianie.
Nazwa podagrycznik wzięła się właśnie z tego, że zioło okazało się pomocne w łagodzeniu objawów podagry, czyli dny moczanowej. Jest to dokuczliwe schorzenie, spowodowane nagromadzeniem się kwasu moczowego w organizmie. Napar z barszcznicy pomaga w usunięciu tego kwasu i może pomóc w naprawie mechanizmów metabolicznych, których zaburzenia powodują podagrę. Dla osiągnięcia dobrych efektów w tym zakresie zaleca się pić napar z podagrycznika regularnie, 3 razy dziennie.
Barszcznica wykazuje korzystne działanie na pracę jelit. Przyspiesza metabolizm, reguluje wypróżnienia i łagodzi zaparcia. Wykazuje korzystny wpływ na wątrobę. Zawarte w roślinie składniki mają zdolności odtruwające, a więc mogą oczyszczać organizm z toksyn.
Podagrycznik pomaga również na dokuczliwe hemoroidy. W tym celu najlepiej sprawdza się maść z ekstraktem z rośliny.
Suplementy diety z ekstraktem z podagrycznika mogą wpłynąć korzystnie na kondycję skóry, ponieważ zawarte w roślinie antyoksydanty hamują rozwój wolnych rodników, odpowiedzialnych między innymi za przedwczesne procesy starzenia skóry. Działanie antybakteryjne barszcznicy wspiera terapię trądziku i innych niedoskonałości.
Podagrycznik to zioło, które rośnie w Polsce powszechnie. Osoby, które chcą zbierać je samodzielnie, powinny dokładnie zapoznać się z wyglądem rośliny, aby nie pomylić jej z innym chwastem. W aptekach i sklepach zielarskich można znaleźć gotowy susz oraz suplementy diety z kurzą stopką. Najczęściej zaleca się spożywanie naparu z niewielkiej ilości suszonego ziela.
Jak każde zioło, także podagrycznik, spożywany w nadmiernej ilości może wywołać działania niepożądane. Do tej pory jednak nie zaobserwowano żadnych skutków ubocznych stosowania rośliny w zalecanych dawkach.
Stosowania podagrycznika nie zaleca się kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Osoby przewlekle chore, przed rozpoczęciem terapii podagrycznikiem powinny skontaktować się z lekarzem.
Artykuł sponsorowany