Doskonałe źródło energii i niedoceniona "maść" na bolące stawy. Kiedy warto sięgnąć po smalec z gęsi?

Bogaty w witaminy A i E oraz zdrowe tłuszcze, jest cennym dodatkiem do diety, dodającym energii. Stosowany zewnętrznie rozgrzewa i łagodzi bóle stawów. Gęsi smalec wciąż znajduje swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i medycynie. Jakie wartości odżywcze posiada i jak najlepiej stosować smalec z gęsi, by przyniósł ulgę i dostarczył energii? Odpowiadamy.

Smalec z gęsi i jego wartości odżywcze

Smalec to wytopiony tłuszcz zwierzęcy, który - chociaż kaloryczny - może dostarczyć organizmowi sporą dawkę energii i zdrowych tłuszczów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

W smalcu znajdziemy także witaminy: E, A, D oraz żelazo, magnez i fosfor. 

Nie należy zapominać, że smalec jest produktem tłustym i zawiera wysoką ilość cholesterolu - nie nadaje się do codziennego stosowania w kuchni czy do smażenia, czy jako dodatek do pieczywa. 

Gęsi smalec jest bogaty w  jednonienasycone kwasy tłuszczowe - te same, które znajdziemy w orzechach czy oliwie. Spożywany w niewielkich ilościach stanowi cenne źródło substancji odżywczych dla organizmu. 

Reklama

Gęsi smalec - na co pomaga?

Gęsi smalec nie tylko wewnętrznie, ale stosowany też zewnętrznie może pomóc w wielu dolegliwościach. Na co warto stosować gęsi smalec? 

Leczenie przeziębienia i infekcji dróg oddechowych

Gęsi smalec stosowano jako środek rozgrzewający na kaszel i przeziębienia. Wcierano go w klatkę piersiową lub plecy, dzięki czemu pomagał on rozgrzać ciało, ułatwiając tym samym odkrztuszanie zalegającej w oskrzelach wydzieliny. Do dziś znajduje on swoje zastosowanie właśnie w okresie infekcji, dlatego jeśli męczy nas kaszel i katar - gęsi smalec może okazać się doskonałym wsparciem w walce z infekcją.

Bóle stawów i mięśni

Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, gęsi smalec stosuje się jako naturalny środek łagodzący bóle reumatyczne i napięcia mięśniowe. Wystarczy jego niewielką ilość wmasować w obolałe miejsce. Lepsze krążenie krwi i wyższa temperatur sprawią, że ból stanie się zdecydowanie mniejszy. 

Sucha i popękana skóra

Smalec z gęsi jest doskonałym środkiem nawilżającym i regenerującym dla skóry suchej i pękającej. Pomaga w leczeniu spierzchniętych dłoni i popękanych pięt. W zmienioną chorobowo skórę wystarczy wmasować jego niewielką ilość, by zauważyć, że skóra jest nawilżona i mniej napięta.

Gęsi smalec na odporność

Spożywanie gęsiego smalcu w niewielkich ilościach dostarcza organizmowi energii i składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia lepszą odporność. Najlepszym okresem na spożywanie gęsiego smalcu jest okres wzmożonych infekcji, czyli na jesień oraz w zimie. 

Jak stosować gęsi smalec?

Smalec można stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. 

Wewnętrznie:

  • w kuchni: gęsi smalec nadaje się do smażenia lub jako dodatek do pieczywa; 
  • profilaktycznie: można spożywać małą ilość (np. łyżeczkę dziennie) w ramach diety, aby dostarczyć organizmowi zdrowych tłuszczów i witamin. Ostrożność powinny zachować osoby z wysokim cholesterolem.

Zewnętrznie:

  • na przeziębienia: niewielką ilość smalcu warto podgrzać w garnku tak, aby był ciepły, a następnie wystarczy go wmasować w skórę klatki piersiowej, pleców lub stóp;
  • na bóle stawów: smalec należy wetrzeć w bolesne miejsca i owinąć je bandażem lub ściereczką, aby podtrzymać ciepło;
  • na skórę: smalec można użyć jako naturalny balsam na suche miejsca, np. dłonie, łokcie czy pięty.

CZYTAJ TAKŻE:

Unikaj tych produktów, jeśli masz dnę moczanową. Puryny szkodzą nerkom i stawom

Wspominała o niej już św. Hildegarda. Smaruj siniaki i obrzęki, stosuj pod oczy

Pielęgnuje na zewnątrz i wewnątrz. Aloes to naturalny eliksir zdrowia

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL