Zioła, które poprawią twoje zdrowie – na wątrobę, trzustkę, cholesterol

Nie od dziś wiadomo, że rośliny mają ogromną naturalną moc. Na szczególną uwagę zasługują zioła, które każdy z nas ma w kuchni. Dowiedz się, które z nich są w stanie pozytywnie wpłynąć na wątrobę, trzustkę i cholesterol!

Zioła, które wspomagają pracę wątroby

Dobra kondycja wątroby jest bardzo ważna, ponieważ w dużej mierze odpowiada ona za detoksykację ludzkiego organizmu. Ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tego narządu ma zbilansowana dieta. Zioła natomiast wspomagają wytwarzanie żółci i sprawiają, że wątroba działa znacznie lepiej. Na które rośliny warto się zdecydować?

Mlecz, czyli ostropest plamisty

Mlecz to jedno z najkorzystniejszych ziół dla wątroby. Można go przyjmować m.in. w kapsułkach czy w postaci naparu. Znajduje się w nim sylimaryna, czyli składnik, który zabezpiecza wątrobę przed uszkodzeniami i regeneruje ją, kiedy zachodzi taka potrzeba. Poza tym ostropest plamisty pozytywnie wpływa na procesy trawienia i zapobiega powstawaniu chorób układu pokarmowego.

Karczoch zwyczajny

Karczoch zwyczajny często występuje w formie tabletek bogatych w fenolokwasy. W prawidłowym funkcjonowaniu wątroby konieczna jest produkcja żółci. To właśnie karczoch odpowiada za procesy jej wytwarzania i wspomaga je, gdy ulegają zaburzeniom. Na właściwe działanie organu wpływają również właściwości przeciwzapalne tej rośliny. Co ważne, karczoch pomaga jeszcze w zapobieganiu miażdżycy czy zwalczaniu cholesterolu.

Pokrzywa zwyczajna

Pokrzywa to jedno z najpopularniejszych ziół, które cechuje się bardzo szerokim zakresem działania. Stosuje się ją m.in. przy leczeniu marskości wątroby czy różnego rodzaju stanów zapalnych. Ma też zdolności obniżania cukru we krwi, wspomaga również odporność. Początkowe etapy prowadzonych badań wykazują, że pokrzywa ma pozytywny wpływ na wątrobę w przypadku cukrzyków i zapobiega jej uszkodzeniu.

Zioła, które korzystnie wpływają na trzustkę

Trzustka jest odpowiedzialna za prawidłowe trawienie cukrów, tłuszczów i białek. Odpowiednio dobrane zioła bardzo ułatwiają jej pracę nad prawidłowym metabolizmem człowieka.

Cynamon

Cynamon ma wpływ na trzustkę, ponieważ zawiera substancje, które mogą wpłynąć na poziom cukru we krwi. Cynamon zawiera związki chemiczne zwane polifenolami, które wykazują właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Badania wykazały, że cynamon może obniżać poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 2. Ponadto cynamon może pomóc w regulowaniu poziomu insuliny we krwi, co jest ważne dla osób z cukrzycą. Wpływ cynamonu na trzustkę może również pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.

Imbir

Imbir cechuje się bardzo wyrazistym i aromatycznym smakiem. Jego działanie przeciwzapalne zapobiega występowaniu chorób trzustki. Dzięki niemu narząd działa prawidłowo, a do organizmu przenikają wartościowe składniki z pokarmów. Badania sugerują, że cynamon może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi poprzez zwiększenie wrażliwości na insulinę i poprawę wydzielania insuliny przez trzustkę. Ponadto cynamon może mieć właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, antybakteryjne i przeciwgrzybicze, co może przyczynić się do ogólnego zdrowia trzustki.

Kurkuma

Kurkuma to trzecia przyprawa, która cechuje się pozytywnym wpływem na funkcjonowanie trzustki. Badania sugerują, że kurkumina - aktywny składnik kurkumy - może pomóc w ochronie trzustki poprzez zwiększenie wydzielania insuliny, zmniejszenie stanów zapalnych i stresu oksydacyjnego. Ponadto kurkuma może pomóc w redukcji ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2, która często jest związana z zaburzeniami trzustki.

Wysoki cholesterol - jakie zioła warto stosować? Bardzo częstym powodem wysokiego cholesterolu jest niezdrowa dieta, więc za pomocą zbilansowanych posiłków można walczyć z tym problemem. Warto wprowadzić do swoich nawyków żywieniowych zioła, które pomagają w obniżeniu poziomu złego cholesterolu. Poza tym liczy się prawidłowe odżywianie, spożywanie dużej ilości wody, ograniczenie używek i fast foodów, a także niezdrowych tłuszczów w potrawach. Czynnikiem wspomagającym powinna być również aktywność fizyczna.

Ostropest plamisty

Mlecz pomaga nie tylko na wątrobę, ale też na wysoki cholesterol. Duże stężenie sylimaryny w roślinie obniża poziom LDL, a zwiększa HDL. Oznacza to, że mnoży ilość tzw. dobrego cholesterolu w organizmie człowieka. Poza tym ma szereg innych właściwości, które wspomagają działanie układu trawiennego. Zapobiega stanom zapalnym i występowaniu miażdżycy. Z suszonego mleczu można przyrządzać herbatę, która nie tylko dobrze oddziałuje na organizm, ale i pysznie smakuje.

Zielona herbata

Zielona herbata to napar uwielbiany przez wiele osób, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, jak dobroczynny wpływ ma ona na zdrowie. Wysokie w niej stężenie polifenoli sprawia, że obniża ona nie tylko poziom cholesterolu, ale także ciśnienia krwi. Regularne picie zielonej herbaty przyczynia się do walki z miażdżycą, jak i zapobiega jej powstawaniu u osób z predyspozycjami do tej choroby.

Czosnek

Czosnek to bardzo wartościowa roślina, którą najlepiej włączyć do codziennej diety. Jest to najskuteczniejsze rozwiązanie, ponieważ jego działanie jest efektywne jedynie przy regularnym spożywaniu byliny. Jeśli chodzi o cholesterol, czosnek bardzo dobrze reguluje jego odpowiedni poziom w organizmie i zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych. Jedzenie go na co dzień sprawia, że ryzyko zachorowania na schorzenia układu sercowo-naczyniowego znacznie spada. Poza tym wykazuje działanie wzmacniające ogólną odporność organizmu i wspomaga utrzymywanie odpowiedniego poziomu ciśnienia krwi.

Dieta bogata w różnorodne składniki o cennych właściwościach ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania wszystkich organów wewnętrznych człowieka. Dlatego warto zgłębić temat znaczenia ziół i innych składników w żywieniu, a następnie włączać je do swoich codziennych potraw. Nim to jednak nastąpi, najlepiej jest się skonsultować z lekarzem.

Bibliografia:

  1. P. Znajdek-Awiżeń, Co można zrobić z pokrzywy? Właściwości, zastosowanie, ewentualne przeciwskazania, https://www.aptelia.pl/czytelnia/a806-Co_mozna_zrobic_z_pokrzywy_Wlasciwosci_zastosowanie_ewentualne_przeciwwskazania, [dostęp: 06.03.23].
  2. 2. M. Kwiecień, A. Winiarska-Mieczan, Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, Probl Hig Epidemiol 2011, 92(4): 810-812.

Artykuł sponsorowany

materiały promocyjne

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Strona główna INTERIA.PL