Dieta dla kobiet w ciąży

Każda kobieta podczas ciąży staranniej myśli o tym, co je. Pożywienie mamy jest głównym źródłem składników odżywczym dla rozwijającego się dziecka, dlatego należy szczególnie dbać o dietę w tym czasie.

W czasie ciąży organizmowi potrzeba więcej białka i wapnia, niezbędnych dla tkanek i kości dziecka. Trzeba także dostarczyć dodatkową ilość kwasu foliowego w celu ochrony przed uszkodzeniami cewy nerwowej płodu, a także więcej żelaza, aby pomóc krwinkom czerwone w transporcie tlenu do dziecka. 

Oto 6 grup produktów, które pomogą zbilansować twoją ciążową dietę:

1. Produkty pełnoziarniste

Pełnoziarniste pieczywo i zboża są wzbogacone w kwas foliowy i żelazo, mają więcej błonnika niż białe pieczywo i ryż. Płatki owsiane na śniadanie, makaron razowy lub brązowy ryż na obiad, a na kolację kanapki z pieczywa z pełnymi ziarnami dostarczą ci odpowiednią ilość tych składników.

Reklama

2. Rośliny strączkowe

Różne rodzaje fasoli, soczewica, groch i soja są bardzo pożądane w diecie. Możesz wypróbować je w zupach, sałatkach i daniach z makaronem. Oprócz dostarczania białka, są również dobrym źródłem kluczowych składników odżywczych, takich jak żelazo, kwas foliowy, wapń i cynk.

3. Łosoś

Kwasy tłuszczowe omega-3 są dobre dla mózgu i oczu dziecka, a łosoś jest ich doskonałym źródłem. Dostarcza też białka i witamin z grupy B. W porównaniu z innymi rybami, w łososiu jest stosunkowo niska zawartość rtęci. Można przyrządzać go na wiele sposobów - na grillu, pieczonego, wędzonego, w sałatce.

4. Jaja

Jaja są uniwersalnym i dobrym źródłem białka, które dostarcza aminokwasy potrzebne tobie i twojemu dziecku. Zawierają więcej niż kilkanaście witamin i minerałów, w tym cholinę, która jest bardzo korzystna dla rozwoju mózgu dziecka. Należy pamiętać, aby nie jeść niedogotowanych lub surowe jaja.

5. Owoce jagodowe 

Borówki, maliny, jeżyny są pysznymi przekąskami i smakują wyśmienicie jako dodatki do różnych potraw. Jagody są pełne witaminy C, potasu, kwasu foliowego i błonnika.

6. Jogurt naturalny o niskiej zawartości tłuszczu

Jeden kubek zwykłego jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu ma więcej wapnia niż mleko, jest bogaty w białko, a nie mają dodatku cukru jak aromatyzowane jogurty. Możesz urozmaicić go owocami lub chrupiącym musli pełnoziarnistym.



INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL