Przyczyny i leczenie anemii w ciąży
Gdy jesteś w ciąży, bardzo prawdopodobne jest, że będziesz cierpiała na niedokrwistość ciążową. Dotyka około 40 proc. przyszłych matek, jest zjawiskiem fizjologicznym i wynika ze zmian, które zachodząc w organizmie kobiety ciężarnej.
Krew nie ma wystarczającej ilości zdrowych czerwonych krwinek do przenoszenia tlenu do tkanek, ponieważ zwiększa się jej objętość i stopień rozcieńczenia w organizmie. Prawdziwa anemia w ciąży rozwija się w sytuacji niedoboru pierwiastków i witamin niezbędnych w procesach krwiotwórczych.
Możemy o niej mówić, gdy dochodzi do spadku poziomu hemoglobiny poniżej 11 g/dl lub hematokrytu poniżej 33%. Niedobory hemoglobiny grożą zaburzeniami rozwoju płodu i niedotlenieniem.
W pierwszym trymestrze z powodu poważnej anemii może dojść nawet do poronienia. W drugim trymestrze może spowodować zahamowanie wzrostu płodu lub powstanie wad wrodzonych. Anemia w trzecim trymestrze może spowodować poród przed czasem.
Podczas ciąży mogą pojawiać się różne rodzaje anemii. Są to:
1. Niedokrwistość z niedoboru żelaza - najczęstsza forma anemii. Występuje, ponieważ zwiększa się zapotrzebowania na żelazo, a nie zawsze matka potrafi tak zbilansować dietę, aby dostarczyć odpowiednią jego ilość. Bywa że mimo odpowiedniej diety anemię powodują zmniejszone wchłanianie żelaza z jelit lub silne wymioty.
2. Niedokrwistość z niedoboru kwasu foliowego. Foliany z grupy witamin B, zwane częściej kwasem foliowym, zużywane są przez organizm do produkcji nowych komórek, w tym zdrowych czerwonych krwinek. Niedobór kwasu foliowego może bezpośrednio przyczynić się do niektórych rodzajów wad wrodzonych.
3. Niedobór witaminy B12. Jeśli zabraknie tej witaminy, organizm nie może produkować wystarczająco dużo zdrowych krwinek czerwonych. Na ten typ anemii narażone są szczególnie kobiety, które nie jedzą mięsa, produktów mlecznych i jaj, gdyż w tych produktach jest najwięcej witaminy B12.
Bywa że ciężarne cierpiące na pękające hemoroidy mają obfite krwawienia z odbytu, które także prowadzić mogą do utraty żelaza z organizmu. Dodatkowo ryzyko anemii zwiększają czynniki takie jak ciąża mnoga, ciąża u nastoletniej matki, palenie tytoniu, picie alkoholu oraz wrodzone choroby krwi matki. Czasami anemia pojawia się po porodzie, na skutek obfitego krwawienia podczas i w trakcie porodu.
Wczesne objawy anemii to przede wszystkim:
- ciągłe uczucie zmęczenia i osłabienie
- bóle i zawroty głowy
- zła kondycja skóry, włosów i paznokci
W późniejszym stadium anemię charakteryzują:
- napady duszności
- bladość skóry
- przyspieszone bicie serca
- drętwienie kończyn
- niedociśnienie tętnicze
Jeśli zaobserwujemy te objawy u siebie zanim jeszcze anemię wykażą wyniki badań z krwi, warto zatroszczyć się o naturalną suplementację żelaza.
Wraz z początkiem ciąży warto zadbać o dietę bogatą w żelazo. Naturalnymi źródłami przyswajalnego żelaza są: wołowina, cielęcina, tuńczyk, jaja, mleko, sery, buraki, szpinak, jarmuż. pietruszka. Wiele kobiet, po konsultacji z lekarzem, zażywa suplementy dla ciężarnych, które zazwyczaj zawierają zwiększone dawki żelaza.
Dla maksymalnych rezultatów warto przyjmować je na godzinę przed jedzeniem (pokarm zmniejsza absorpcję żelaza z jelit) wraz ze szklanką soku pomarańczowego lub z suszonych śliwek (witamina C pomaga zwiększyć wchłanianie żelaza, a sok z suszonych śliwek pomaga na nieuniknione zaparcia, które dodatkowo żelazo wywołuje).
Pamiętaj też, że produkty mleczne mogą utrudniać wchłanianie żelaza. W sytuacji obfitego krwawienia, np. z powodu odklejenia się łożyska, konieczna może się okazać transfuzja krwi. Anemia z niedoboru kwasu foliowego lub witaminy B12 wymaga uzupełniania niedoborów tych składników odżywczych.