Niewiele kalorii, a korzyści dla serca, jelit i skóry. Jedz też czerwone

Najchętniej wybieramy te czarne, ale te czerwone i białe też są wartościowe. Porzeczki, niezależnie od koloru, są bardzo zdrowe i bogate w składniki odżywcze. Każdy rodzaj jednak ma swoje unikalne właściwości, ich skład i wartość odżywcza nieco się od siebie różnią, dlatego dobrze wiedzieć, czego jest więcej w czarnych porzeczkach, czego w czerwonych, a co do zaoferowania mają białe owoce. Dziś pod lupę weźmiemy czerwone porzeczki. Co w nich wyjątkowego?

Czerwone porzeczki - co to za owoce?

Porzeczki należą do rodziny agrestowatych. Mają drobne owoce o błyszczącej skórce, które cieszą nie tylko oko, ale i podniebienie. Są niskokaloryczne, mają niski indeks glikemiczny i, dzięki bogatemu składowi, wykazują wielorakie działanie prozdrowotne. Wszystkie, niezależnie od koloru, warto włączyć do diety jako źródło witamin, minerałów i antyoksydantów.

Czerwone porzeczki są powszechnie uprawiane w Europie, w tym Polsce. Krzewy nie są specjalnie wymagające, rzadko kiedy zapadają na choroby i są bardziej mrozoodporne, dlatego są tak cenione. Najważniejszy jednak pod względem gospodarczym jest gatunek porzeczki czarnej. Czarna odmiana porzeczek doczekała się też największej liczby badań naukowych i publikacji, i najwięcej wiadomo właśnie o właściwościach jej owoców. Nie znaczy to jednak, że czerwonych i białych porzeczek nie warto jeść. 

Reklama

Jak smakują czerwone porzeczki?

Czerwona porzeczka to nie tylko duża zawartość witamin, minerałów i innych ważnych dla zdrowia związków. To także charakterystyczny smak. Czerwone porzeczki są dość kwaśne, ale są tacy, którzy właśnie tego w owocach poszukają. Nieco inaczej jest z czarnymi porzeczkami, które mają w sobie zarówno głęboką słodycz, jak i wyrazistość smaku i idealną kwasowość. 

Czerwone porzeczki - wartości odżywcze

Czarne porzeczki uchodzą za najzdrowsze i na nich głównie skupia się uwaga badaczy, ale to nie znaczy, że czerwone porzeczki nie mają niczego do zaoferowania i nie są zdrowe. Eksperci podkreślają, że porzeczki, niezależnie od barwy, należą do grupy bardzo wartościowych owoców o wielu cechach prozdrowotnych.

Owoce te są dobrym źródłem cukrów, kwasów organicznych, polifenoli, w tym flawonoidów i antyoksydantów oraz mikro- i makroelementów. Z witamin w czerwonych porzeczkach znajdziemy m.in. witaminę C (choć w mniejszej ilości niż w czarnych porzeczkach), do tego witaminy z grupy B, prowitaminę A czy witaminę K. Poza tym czerwone porzeczki są źródłem wapnia, potasu, magnezu, fosforu, żelaza czy cynku. Nie zapominajmy, że owoce te to także błonnik i dużo kwasu chlorogenowego.

Porzeczki czerwone to owoc o niskiej kaloryczności. 100 g to ok. 45 kcal. 

Właściwości czerwonych porzeczek. Dlaczego warto je jeść?

Regularne spożywanie owoców czerwonej porzeczki ma pozytywny wpływ na zdrowie. Zawarte w owocach porzeczki flawonoidy obniżają m.in. ryzyko zachorowalności na choroby nowotworowe. Przeciwutleniacze, do których zaliczają się flawonoidy, uznaje się też za ważny element profilaktyki chorób układu krążenia czy cukrzycy.

W porzeczkach istotna jest także obecność witaminy C. Zapobiega ona niekorzystnemu działaniu wolnych rodników, zmniejszając liczbę uszkodzeń na poziomie DNA, bierze udział w syntezie kolagenu czy w metabolizmie tłuszczów, a także zwiększa przyswajanie żelaza niehemowego. Poza tym dzięki niej porzeczki pozytywnie wpływają na odporność.

Czerwone porzeczki mogą być cennym uzupełnieniem diety z potencjałem przeciwcukrzycowym i przeciwnadciśnieniowym - wskazują badacze. Pomagają w obniżeniu ciśnienia tętniczego, a także w obniżeniu cholesterolu. Wykazują właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne i tonizujące, dlatego są polecane również osobom z problematyczną cerą trądzikową oraz tłustą. Mają też właściwości moczopędne. 

Owoce czerwonej porzeczki wspomagają pracę układu pokarmowego. Związki w nich obecne zmniejszają ryzyko m.in. zawałów serca, ale też udarów mózgu.

Porzeczki czerwone są zdrową i bezpieczną przekąską dla osób zmagających się z nadwagą czy otyłością. Są polecane na diecie odchudzającej.

Jak jeść czerwone porzeczki?

Czerwone porzeczki mogą być spożywane na surowo, można też dodawać je do jogurtów, musli, słodkich wypieków, a także deserów. Na ich bazie wykonywane są dżemy, soki oraz nalewki. Przygotujemy z nich pyszny kompot, a także słodko-kwaśne sosy, które idealnie komponują się z mięsami. Świeże porzeczki dobrze współgrają także ze składnikami sałatek owocowych, jak i warzywnych. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Młode ziemniaki wypadają lepiej niż stare? Pod tym względem na pewno

Jeden składnik czyni z niego superowoc. Zmniejsza ryzyko chorób serca i raka

Naturalne źródło witaminy D. Działają przeciwmiażdżycowo, są dobre dla mózgu

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: porzeczki | owoce | zdrowe owoce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL