Dieta przy zespole SIBO
SIBO (zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego) wymaga specjalnej diety. Z jadłospisu pacjenta powinny zniknąć produkty, które źle wpływają na jelita. Zaliczyć do nich można m.in. laktozę, warzywa strączkowe czy przetworzone mięso. Co warto spożywać? Zobaczcie zasady diety Low Fodmap, GAPS oraz SCD. To trzy najbardziej polecane diety dla pacjentów z SIBO.
SIBO, czyli zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, to stan, w którym w jelicie cienkim pojawia się za dużo bakterii lub dostają się tam bakterie normalnie przebywające w jelicie grubym. Jak do tej pory nieznana jest bezpośrednia przyczyna SIBO. Wiadomo jednak, że w zdecydowanej większości zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego towarzyszy innych schorzeniom. Chodzi m.in. o takie choroby jak marskość wątroby, celiakia, zapalenie trzustki, cukrzyca czy choroba Leśniowskiego-Crohna.
Leczenie SIBO zależy przede wszystkim od przyczyny zespołu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. Najczęściej pacjentom podaje się antybiotyki. Chodzi przede wszystkim o takie substancje jak metronidazol, ryfaksyminę oraz ciprofloksacynę. Popularnym lekiem stosowanym na SIBO jest Xifaxan. Terapia powinna trwać do 10 dni. SIBO wiązać się może z niedoborami witaminowymi. W takim przypadku nie należy zapominać o odpowiedniej suplementacji. U pacjentów, u których SIBO wynika ze zmian anatomicznych, dobre efekty przynieść może odpowiednie leczenie chirurgiczne.
Bez względu na zastosowane leczenie, pacjenci z SIBO powinno pamiętać o odpowiednim odżywianiu. W przypadku zespołu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego zaleca się przede wszystkim trzy diety - Low Fodmap, GAPS Diet oraz SCD Diet. Wszystkie trzy diety zaliczane są do restrykcyjnego sposobu odżywiania i nie należy traktować ich jako diety odchudzającej.
Dieta Low Fodmap dąży do wykluczenia produktów zawierających krótkołańcuchowe węglowodany oraz fermentujące oligosacharydy, które są słabo wchłaniane przez organizm i mogą prowadzić do wzdęć i bólu brzucha.
Lista produktów zakazanych:
- Produkty zawierające znaczną ilość fruktozy - napoje gazowane, miód, dżemy, słodycze, miód, słodziki, słodkie przekąski, ciasta i inne desery
- Owoce - wiśnie, liczi, gruszki, jabłka, mango, brzoskwinie, awokado, śliwki i arbuzy
- Warzywa - szparagi, grzyby, kalafior, karczochy, groszek cukrowy, fasola, groch, soja, soczewica, cebula, brokuły, patisony, por, koper włoski i czosnek
- Inne produkty - wszelkie produkty zawierające laktozę oraz orzechy nerkowca, pistacje, owoce suszone, pszenica, jęczmień i ryż
Produkty te eliminuje się na okres 4-8 tygodni. Po tym czasie należy obserwować swój organizm i powoli wprowadzać zakazane produkty. Dobrze tolerowane mogą zostać w jadłospisie na stałe, z innych warto zrezygnować.
Dieta Gut and Psychology Syndrome opiera się na wyeliminowaniu szkodliwych substancji takich jak: węglowodany złożone, cukier i słodziki, produkty przetworzone, rośliny strączkowe, niedojrzałe banany, kakao, produkty zawierające laktozę, alkohol, kawa i mocna herbata. Podstawą diety jest rosół przygotowany na dobrej jakości mięsie i warzywach. Poza nim spożywać można kiszonki, ryby, jaja, owoce i warzywa (poza zakazanymi) oraz oleje roślinne.
Dieta GAPS powinna trwać około dwóch lat. Składa się z sześciu etapów:
1 etap - tzw. faza wprowadzająca. Trwa od pięciu do siedmiu dni i w tym czasie należy spożywać wyłącznie rosół
2 etap - do diety można włączyć kiszonki oraz duszone warzywa
3 etap - do diety można włączyć jajka i oleje roślinne
4 etap - do diety można włączyć pieczone posiłki (wcześniej wszystkie potrawy muszą być gotowane)
5 etap - można rozpocząć spożywanie surowych warzyw
6 etap - można rozpocząć spożywanie surowych owoców
SCD Diet, czyli dieta specyficznych węglowodanów, opiera się na założeniu, że drobnoustroje potrzebują do życia właśnie węglowodanów, dlatego wyeliminowanie ich doprowadzi do zmniejszenia ilości bakterii w jelitach. Z tego powodu z diety należy wykluczyć wszystkie produkty zawierające węglowodany złożone.
Lista produktów zakazanych:
- Produkty zbożowe - pszenica, jęczmień, żyto, owies, gryka, kasza bulgur, proso, komosa ryżowa, ryż, muesli, tapioka,
- Owoce i warzywa - ziemniaki, bataty, kukurydza, warzywa strączkowe, warzywa konserwowe, owoce w puszkach,
- Mięso i ryby - przetwory mięsne i rybne, produkty przetworzone (parówki, pasztety, kiełbasy, wędlina), dania gotowe, żywność typu fast food,
- Nabiał i produkty białkowe - mleko krowie, maślanka, ser kozi, serek wiejski, serki do smarowania, ser feta, kefir, mozzarella, ricotta, mascarpone, śmietana, mleko sojowe, tofu, jogurty owocowe, lody mleczne, bita śmietana,
- Inne produkty - cukier, słodziki, melasa, syrop klonowy, sacharoza, syrop z agawy, margaryna, słodycze, lody, ciasta, soki owocowe i napoje gazowane.
Aleksandra Chruścielewska
Zobacz także:
Kolor moczu, który świadczy o nowotworze. Wiedziałeś o tym?
Badanie ogólne moczu - jak interpretować wyniki?
Jak się przygotować do badania moczu?
Przewijanie osób dorosłych - w Polsce pojawiły się już... komfortki! Wiesz, co to jest?