Obniżają cholesterol i ciśnienie, wspomagają odchudzanie. Stosuj mielone
Siemię lniane to produkt petarda. Jego zastosowanie w celach prozdrowotnych jest bardzo szerokie. Wskazuje się, że siemię lniane obniża cholesterol i ciśnienie, ułatwia kontrolę glikemii, wspomaga odchudzanie, pomaga na zaparcia. W jakiej postaci siemię lniane przyniesie najwięcej korzyści? Jak je stosować? Czy są jakieś przeciwwskazania? Wyjaśniamy.
Siemię lniane, czyli niewielkie, mające zaledwie 2, 3 mm nasiona lnu pospolitego (zwyczajnego), to jeden z najpopularniejszych środków znanych medycynie naturalnej znajdujący też zastosowanie w kuchni i kosmetologii. Zaliczany jest do grona superfoods.
Wyróżnia się dwa rodzaje siemienia - najpopularniejszym, najszerzej dostępnym jest siemię lniane o brązowe barwie. Nieco rzadziej stosowane jest siemię lniane o złocistym kolorze. Nasiona różnią się nie tylko kolorem, ale i właściwościami. I tak np. nasiona lnu brązowego charakteryzują się większą zawartością kwasów omega-3, a nasiona lnu złotego zawierają większą ilość białka.
W sklepach spożywczych, jak i w sklepach ze zdrową żywnością można kupić siemię lniane w postaci całych ziaren, a także mielone.
Po zalaniu nasion wodą powiększają one swą objętość, otaczając się dużą ilością śluzu. Otrzymujemy wówczas coś podobnego do kisielu. W takiej postaci stosowane są w celu łagodzenia dolegliwości żołądkowo-jelitowych.
Jeśli używamy całych nasion, można posypać nimi pieczywo, sałatkę czy zupy. Eksperci ds. żywienia zalecają jednak mielenie siemienia - zmielona forma jest łatwiejsza do strawienia. Z mielonego siemienia składniki odżywcze są bardziej dostępne dla organizmu.
Mielone siemię lniane można dodawać do koktajli, smoothies, jogurtów, pieczywa. Możliwości jest mnóstwo. Jeśli masz w domu całe nasiona, możesz je zmielić np. w młynku do kawy.
Z nasion lnu produkuje się olej lniany.
Jedna porcja siemienia lnianego zapewnia dobrą dawkę białka, błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3. Poza tym jest ono m.in. źródłem:
- witamin z grupy B,
- witaminy E,
- witaminy K,
- wapnia,
- magnezu,
- fosforu,
- żelaza,
- potasu,
- cynku.
Siemię lniane bogate jest w przeciwutleniacze. Mogą one pomóc w zapobieganiu chorobom poprzez usuwanie z organizmu cząsteczek zwanych wolnymi rodnikami. Jest ono też dobrym źródłem lignanów - związków zaliczanych do fitoestrogenów. Wspomagają one m.in. utrzymanie homeostazy zarówno w przypadku nadmiaru, jak i niedoboru hormonów steroidowych. Jak się podaje, siemię lniane może być ponad 800 razy bogatsze w lignany niż większość innych produktów. I jeszcze jedna ciekawostka. Lignany badano pod kątem właściwości przeciwnowotworowych. Niektóre badania wiążą spożycie siemienia lnianego z niższym ryzykiem raka piersi, szczególnie u kobiet po menopauzie.
Siemię lniane to także doskonałe źródło kwasu alfa-linolenowego (ALA) z rodziny omega-3, który jest ważny dla zdrowia serca. Stosowanie siemienia lnianego może być jednym ze sposobów na obniżenie poziomu cholesterolu, a także może znacząco obniżyć poziom zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia krwi. Co więcej, może stabilizować poziom cukru we krwi i wspomagać kontrolę poziomu cukru. Będzie więc korzystnym dodatkiem do diety m.in. dla ciśnieniowców i osób cierpiących na cukrzycę typu 2.
Duża zawartość błonnika sprawia, że siemię może pomóc również w promowaniu regularnych wypróżnień i poprawie zdrowia układu trawiennego. Działa ochronnie i łagodząco, wspomaga florę bakteryjną jelit. Jest skutecznym środkiem wspomagającym odchudzanie. Przyspiesza metabolizm i pobudza pracę jelit, a także zmniejsza uczucie głodu.
Według Arthritis Foundation siemię lniane może pomóc zmniejszyć ból i sztywność stawów.
By zauważyć korzyści z przyjmowania siemienia lnianego, zaleca się spożywać 1-2 łyżki produktu dziennie. Wiele korzyści zdrowotnych zaobserwowano już przy zaledwie 1 łyżce stołowej mielonego siemienia lnianego stosowanego każdego dnia.
Siemię lniane bogate jest w błonnik i chociaż jest to korzystny składnik dla zdrowia, bardzo szybkie zwiększenie jego spożycia może prowadzić do problemów trawiennych, w tym gazów i wzdęć. Niekiedy może wystąpić reakcja alergiczna na siemię lniane czy też olej lniany (to rzadkie przypadki, ale trzeba mieć je na uwadze).
Ponadto siemię lniane może wchodzić w interakcje z kilkoma lekami, w tym lekami rozrzedzającymi krew i lekami przeciwpłytkowymi. Osoby przyjmujące leki przed włączeniem tego produktu do diety powinny skonsultować się z lekarzem.
Z lekarzem powinny porozmawiać również m.in. osoby stosujące terapię hormonalną, gdyż niektóre związki siemienia lnianego mogą naśladować działanie estrogenu.
CZYTAJ TAKŻE:
Dodaj do jogurtu lub soku. Spirulina obniża ciśnienie i chroni przed udarem
Jak przygotować siemię lniane do picia?
Kisiel z siemienia lnianego na ból gardła