Dlaczego warto jeść ser feta? Jest źródłem wapnia i białka, to też naturalny probiotyk
To jeden z najlepszych serów sałatkowych, po jaki chętnie sięgają Polacy. Jest obowiązkowym dodatkiem do sałatki greckiej czy pierogów ze szpinakiem. Ser feta oprócz tego, że jest smaczny, to jest doskonałym źródłem wielu pierwiastków i witamin. Dlaczego warto go jeść, a kto powinien ograniczyć jego spożycie? Odpowiadamy.
Ser feta to mieszanka mleka owczego i koziego w proporcji 80 do 20, który następnie podlega konserwacji w solance, trwającej około trzech miesięcy. Ser po wyjęciu z solanki szybko kwaśnieje, dlatego sprzedawany jest właśnie w zalewie, by nie tracił swoich właściwości zarówno smakowych jak i odżywczych. A jakie wartości odżywcze ma ser feta?
Jest źródłem kwasów nasyconych, białka, wapnia, fosforu, selenu oraz witamin z grupy B. Zasługuje zatem na szczególną uwagę w codziennej diecie.
Do diety warto włączyć ser feta, ponieważ jest on doskonałym źródłem probiotyków, których zadaniem jest chronić mikroflorę jelitową. Jej dobra kondycja pozwala na utrzymanie prawidłowego metabolizmu, zmniejsza ryzyko chorób przewodu pokarmowego a także zapobiega występowaniu problemów trawiennych, takich jak zaparcia, biegunki czy wzdęcia.
Ryboflawina, czyli witamina B2 uznawana jest za substancję, która zmniejsza częstotliwość występowania bólu głowy czy migreny. Feta to dobre źródło ryboflawiny, dlatego osoby cierpiące na migrenę powinny włączyć ten produkt spożywczy do codziennej diety.
To jednak nie wszystko, bo witamina B2 wykazuje również działanie chroniące wzrok, zapobiegając jaskrze czy zaćmie.
W serze znajduje się białko alfa-laktalbumina, która po połączeniu z wapniem i cynkiem - których nie może zabraknąć w diecie - wykazuje działanie przeciwnowotworowe oraz przeciwbakteryjne.
W trakcie wielu badań wykazano, że wapń w połączeniu z witaminą D działają hamująco na rozwój komórek nowotworowych a także chronią przed ich występowaniem. Do tej pory udowodniono, że ten witaminowy duet może ochronić przed rakiem piersi, rakiem jelita grubego oraz prostaty.
Ser feta ma intensywny smak i aromat, a także jest bardzo słony. Można dodawać go do potraw na ciepło, wówczas należy zrezygnować z dosalania przygotowanego posiłku. Feta nadaje się także jako dodatek do sałatek, można nią faszerować warzywa, takie jak bakłażan czy paprykę. Ser można zjeść z pieczywem, oliwkami i pomidorami.
Przede wszystkim osoby, które nie tolerują laktozy lub histaminy nie powinny zbyt często sięgać po ser feta. W przypadku nadciśnieniowców również należy zachować ostrożność ze względu na duże ilości soli zawarte w produkcie, która podnosi ciśnienie tętnicze.
Kobiety w ciąży powinny uważać, ponieważ wybierając oryginalny, niepasteryzowany ser mogą zarazić się bakterią Listeria monocytogenes - niezwykle niebezpieczną dla rozwijającego się płodu. Należy jednak wiedzieć, że sery feta (sery typu greckiego) sprzedawane w polskich marketach najczęściej są produkowane z pasteryzowanego mleka krowiego, a więc nie ma zagrożenia, że będą one źródłem niebezpiecznej bakterii.
CZYTAJ TAKŻE:
Lepsza od zwykłej mozzarelli. Na pizzę proś właśnie o taką
Dodatek, którego zakazałby ci kardiolog. Żółty ser podnosi ciśnienie i cholesterol
Jest lepszy od jogurtu naturalnego. Oto dlaczego warto jeść skyr