Popularny olej wysoko na liście produktów szkodliwych. Podnosi cholesterol i ryzyko zawału
Jak sam nazwa wskazuje, pochodzi on z miąższu owoców palmy oleistej i znalazł swoje zastosowanie nie tylko w produktach spożywczych, ale także kosmetykach czy biopaliwach. Olej palmowy - bo o nim mowa - budzi wiele kontrowersji w kontekście szeroko pojętego zdrowia, ale także wpływu na środowisko. Czy olej palmowy faktycznie jest szkodliwy? Gdzie znajduje się go najwięcej i dlaczego jego nadmiar szkodzi? Na te wszystkie pytania odpowiadamy poniżej.
Olej palmowy ma wszechstronne zastosowanie, dlatego jego spore ilości pojawiają się nie tylko w produktach spożywczych, ale także w kosmetykach czy środkach czystości.
W produktach spożywczych najwięcej znajduje się go w margarynach, smażonych potrawach, ale także w wypiekach, ciastkach, czekoladach a nawet chipsach. Jest wykorzystywany tak szeroko ze względu na swoją stabilność w bardzo wysokich temperaturach ale także z uwagi na długi termin przydatności.
Oprócz jedzenia, olej palmowy dodawany jest do mydeł, szamponów oraz kremów do twarzy. Wykazuje silne działanie nawilżające, dlatego tak chętnie wykorzystywany jest w środkach do pielęgnacji ciała.
Warto też wiedzieć, że olej palmowy jest wykorzystywany do produkcji biopaliw, w szczególności biodiesla, tym samym stanowi alternatywę dla paliw kopalnianych.
Olej palmowy, zwłaszcza nierafinowany, zawiera szereg składników odżywczych. Oznacza to, że jego umiarkowane spożywanie nie tylko nie szkodzi, ale wręcz przynosi korzyści dla zdrowia.
Olej ten jest jest źródłem witamin A i E, które pełnią ważną rolę w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Witamina A wspiera zdrowie wzroku, natomiast witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który może wspomagać zdrowie skóry i układu sercowo-naczyniowego.
W oleju palmowym znajdują się także kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone. Te ostatnie odgrywają one ważną rolę w funkcjonowaniu układu krwionośnego, chroniąc serce przed chorobami i tętnicze przed zakrzepami. Zalicza się do nich kwasy omega-3 i omega-6.
Jak olej palmowy wpływa na cholesterol? Przeprowadzono badania, które wykazały, że spożywanie oleju palmowego w umiarkowanych ilościach nie prowadzi do wzrostu poziomu złego cholesterolu (LDL), jak ma to miejsce w przypadku niektórych innych tłuszczów nasyconych. Jednak jego nadmierne spożywanie o wiele szybciej wpływa negatywnie na poziom cholesterolu.
Olej palmowy znalazł się na czarnej liście składników w produktach spożywczych ze względu na niekorzystny wpływ na zdrowie w nadmiernych ilościach. Jako, że zostaje on wykorzystywany do wielu produktów, nieświadomie jesteśmy narażeni na jego nadmiar w diecie. Dlatego w ostatnich latach kładzie się szczególny nacisk na to, by w trakcie zakupów dokładnie sprawdzać etykiety produktów, które kupujemy.
Pozwoli to uniknąć spożywania w nadmiarze produktów szkodliwych. Dlaczego jednak olej palmowy znajduje się na czarnej liście?
W wersji rafinowanej olej ten zawiera dużo tłuszczów nasyconych, które przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i chorób serca. Codzienne spożywanie dużych ilości tych tłuszczów prowadzi do nagłego wzrostu cholerestolu LDL.
W procesie rafinowania oleju palmowego mogą też powstawać niewielkie ilości tłuszczów trans, które są niezdrowe i przyczyniają się do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych.
CZYTAJ TAKŻE:
Z czym przyjmować witaminy A, D, E oraz K? Nie tylko tłuszcze są istotne
Obniży cholesterol i zadba o jelita. Dodawaj do owsianki, a nawet kotletów
Bezkonkurencyjny wśród produktów na serce. Sprawia, że staje się mocniejsze