Dużo tych związków mają truskawki. Fisetyna kluczem do długowieczności?

Fisetyna to flawonoid obecny w różnych owocach i warzywach, takich jak jabłka, winogrona, cebula i ogórki. Szczególnie obficie występuje w truskawkach. Coraz częściej podkreśla się antyoksydacyjne właściwości fisetyny, które mogą mieć znaczenie w zapobieganiu procesów starzenia się. Jakie właściwości ma fisetyna i dlaczego warto sięgać po produkty, które ją zawierają? Odpowiadamy.

Fisetyna - co to jest

Fisetyna to naturalny związek chemiczny należący do grupy flawonoidów, który charakteryzuje się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Można go znaleźć w różnych owocach i warzywach, takich jak jabłka, winogrona, cebula, ogórki, a także w niektórych roślinach leczniczych. Najwięcej fisetyny znajduje się jednak w truskawkach.

Reklama

Fisetyna - właściwości

Należy podkreślić, że większość badań dotyczących fisetyny została przeprowadzona na poziomie komórkowym lub na zwierzętach, a nie wszystkie korzyści dla zdrowia zostały jeszcze potwierdzone u ludzi. Możemy jednak stwierdzić, że substancja ta wydaje się mieć działanie:

  • antyoksydacyjne - fisetyna neutralizuje wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki, prowadząc do starzenia się organizmu i rozwoju różnych chorób,
  • przeciwzapalne - ma zdolność do zmniejszania stanów zapalnych, co może być korzystne w zapobieganiu chorobom przewlekłym,
  • neuroprotekcyjne - wykazuje działanie ochronne na komórki nerwowe, co może wspomagać funkcje poznawcze i chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak alzheimer,
  • przeciwnowotworowe - może hamować wzrost komórek nowotworowych i indukować ich apoptozę (zaplanowaną śmierć komórkową),

Fisetyna może także wspierać zdrowie układu odpornościowego poprzez swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe, a także poprawiać wrażliwość na insulinę i regulować poziom cukru we krwi.

Gdzie znajdziemy fisetynę?

Fisetynę znajdziemy w:

  • truskawkach - są jednym z najbogatszych źródeł fisetyny,
  • jabłkach - szczególnie w skórce,
  • winogronach - głównie w czerwonych winogronach,
  • cebuli - szczególnie w czerwonej cebuli,
  • persymonie (kaki),
  • ogórkach,
  • brzoskwiniach - także zawierają fisetynę, choć w mniejszych ilościach.

Związek ten znajdziemy przede wszystkim w surowych owocach i warzywach, ale także suplementach diety - fisetyna dostępna w postaci kapsułek, tabletek, lub proszku.

Wpływ fisetyny na długowieczność

Fisetyna przyciągnęła uwagę naukowców jako potencjalny związek przedłużający życie. Badania na zwierzętach sugerują, że fisetyna pomaga eliminować komórki senescentne, które przestają się dzielić i mogą przyczyniać się do starzenia się organizmu i rozwoju chorób związanych z wiekiem. Usuwanie tych komórek może poprawić zdrowie i wydłużyć życie.

Dzięki swoim właściwościom neuroprotekcyjnym, fisetyna może wspierać zdrowie mózgu i zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym, co jest kluczowe dla utrzymania jakości życia.

Badania na myszach wykazały, że podawanie fisetyny, zarówno krótkoterminowe, jak i okresowe, zmniejsza oznaki starzenia w różnych tkankach oraz w określonych typach komórek w tkance tłuszczowej. Istotne jest to, że długotrwałe podawanie fisetyny myszom poprawiło równowagę tkanek, zahamowało związane z wiekiem patologie, a także zwiększyło ich średnią i maksymalną długość życia.

Fisetyna zmniejsza także markery stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego, co zostało zaobserwowane w tkankach kilka dni po zakończeniu jej podawania. Sugeruje się, że fisetyna usuwa starzejące się komórki, które tworzą się kilka dni lub tygodni po urazie (przynajmniej w warunkach laboratoryjnych), zamiast działać przez ciągłe zajmowanie receptorów lub wpływ na enzymy.

Jednakże, biorąc pod uwagę dobrze udokumentowane działanie flawonoidów, takich jak fisetyna, możliwe jest, że wydłużenie żywotności wynika nie tylko ze zmniejszenia starzenia, ale także z mechanizmów, takich jak zmiana mikrobiomu jelitowego.

Fisetyna i działanie przeciwnowotworowe

Fisetyna wykazuje także obiecujące działanie przeciwnowotworowe w różnych typach nowotworów, poprzez hamowanie rozwoju komórek nowotworowych, zapobieganie postępowi cyklu komórkowego, wzrostowi komórek oraz indukowanie apoptozy.

Źródło:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6197652/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7802565/

CZYTAJ TAKŻE: 

Pochodzi z greckiej wyspy długowieczności. Wyjawiła, co jedzą codziennie

Cztery rady eksperta od długowieczności. To robi każdego dnia

Podali przepis na długie życie. Osiem nawyków, które wydłużą życie o ponad 20 lat

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL