Jabłka: Szybka i zdrowa przekąska. Dlaczego warto po nie sięgać?

Jabłka to niewątpliwie najpopularniejsze owoce w naszym kraju. Można je dostać o każdej porze roku, i o każdej porze roku powinniśmy się nimi zajadać. Z wielu powodów. Jabłka są niskokaloryczne, a do tego mają cenne właściwości zdrowotne i odżywcze. Jesienią i zimą, na przykład, wesprą naszą odporność.

Jabłka wielu z nas spowszedniały. Może chociaż część znów spojrzy na nie łaskawszym okiem i włączy je do diety, gdy przypomni sobie, jakie właściwości ma ten owoc. 

Jabłka: 

- mają mało kalorii - w ponad 80 proc. składają się z wody. W 100 g tego owocu znajduje się ok. 50 kalorii. Są sycące, dlatego to idealny wybór dla osób, które dbają o figurę lub chcą zgubić zbędne kilogramy;

- mają niski indeks glikemiczny (IG<50), dlatego polecane są diabetykom, przy czym, uwaga, nie należy ich zbytnio rozdrabniać (im bardziej rozdrobniony produkt, tym jego IG jest wyższy);

Reklama

- zawierają spore ilości błonnika - najwięcej znajdziemy go w skórce (w takiej postaci jabłka przyniosą nam najwięcej korzyści). Substancja ta reguluje pracę jelit, usprawnia proces trawienia, chroni przed zaparciami, stabilizuje poziom cukru, a także zapobiega procesom starzenia. Co więcej, jabłka, dzięki błonnikowi, zapobiegają powstawaniu miażdżycy, chronią przed zawałem i zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworu jelita grubego i okrężnicy;

- zawierają pektyny, które m.in. oczyszczają organizm z toksyn i odpowiadają za prawidłowy rozrost flory bakteryjnej (wykazują działanie prebiotyczne);

- obniżają ciśnienie krwi - nad wahaniami ciśnienia krwi pomaga zapanować zawarty w jabłkach potas;

- pomagają kontrolować poziom cholesterolu - jak informują naukowcy, w tym celu powinniśmy spożywać dwa jabłka dziennie;

- wzmacniają odporność, bo zawierają dużą ilość witaminy C oraz cynk, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju białych krwinek;

- ze względu na zawartość witaminy C radzą sobie także z wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki organizmu (witamina C to silny antyoksydant);

- wspierają pracę mózgu - jabłka to jedno z głównych źródeł flawonoidów, antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu się mózgu. Poprawiają koncentrację;

- zawierają kwercytynę, która obniża ryzyko wystąpienia demencji starczej, choroby Alzheimera oraz zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju choroby Parkinsona;

- poprawiają funkcje płuc, zmniejszają ryzyko rozwoju dychawicy (z tego samego względu cenione są pomidory); 

- wzmacniają kości, zapobiegają osteoporozie oraz hamują rozwój próchnicy

- są źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny po nie sięgać m.in. kobiety w ciąży;

- chronią wzrok (są bowiem źródłem witaminy A). Osoby, które je spożywają, rzadziej cierpią na zaćmę oraz rzadziej zmagają się ze zwyrodnieniem plamki żółtej (to choroba, która dotyka najczęściej seniorów);

- zawierają witaminę K, która pozytywnie wpływa na krzepliwość krwi;

- zapobiegają rozwojowi anemii (a to ze względu na obecność żelaza).

Czytaj także: 

Śniadanie? Tak, ale bez tych produktów

Zaskakująca właściwość jabłek. Odkrycie naukowców

Niezbędne owoce w codziennej diecie 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: jabłka | jabłka właściwości zdrowotne
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL