Dynia rozgrzewa, wzmacnia odporność i chroni skórę. Przygotuj na kilka sposobów
Sezon na dynię trwa, dlatego warto wykorzystać jej właściwości zdrowotne i w okresie jesiennym częściej po nią sięgać. Dynia przyciąga nie tylko swoim smakiem, ale również witaminami i składnikami odżywczymi, które korzystnie wpływają na naczynia krwionośne, oczy oraz odporność. Dlaczego warto jeść dynię i w jakiej postaci jest najlepsza?
Dynia zawiera w sobie wiele pierwiastków, które korzystnie wpływaj na funkcjonowanie organizmu. Jest skarbnicą przede wszystkim selenu, potasu, magnezu i cynku. Ponadto zawiera duże ilości błonnika i witamin. Te ostatnie to przede wszystkim witamina A, E, C ale także kwas foliowy.
Po dynię powinny sięgać osoby z problemami kardiologicznymi, ponieważ wykazuje ona działanie kardioproteksyjne. Wykazano, że związki zawarte w tym warzywie obniżają ciśnienie tętnicze krwi ale także hamują odkładanie się cholesterolu w ścianach naczyń tętniczych.
Wysoka zawartość błonnika pokarmowego usprawnia pracę jelit oraz zapobiega zaparciom oraz wzdęciom.
Dynia wykazuje również działanie przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe. Jej spożywanie w okresie jesiennym wzmacnia układ odpornościowy oraz dostarcza organizmowi cennych witamin i minerałów.
Czytaj więcej: Dlaczego niektórzy nie chorują? Sekret świetnej odporności
Zawarty w dyni beta-karoten korzystnie wpływa na wzrok oraz skórę. Osoby z problemami skórnymi, atopowym zapaleniem skóry czy trądzikiem powinny włączyć dynię do swojej diety, by zmniejszyć intensywność objawów chorobowych. Beta-karoten pobudza także produkcję włókien kolagenowych, które odpowiadają za napięcie skóry.
Dynia powinna być spożywana z dużą ostrożnością przez cukrzyków, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny. W 100 gramach dyni znajduje się tylko 28 kalorii, jednak IG wynosi aż 75. Nie oznacza to, że osoby z cukrzycą czy insulinoopornością powinny z niej całkowicie zrezygnować. Porcje powinny być mniejsze, a warzywo spożywane rzadziej.
Dynię najchętniej spożywamy w postaci zupy. Przepis jest niezwykle prosty, a efekt smaczny. Dynię należy obrać ze skóry i usunąć nasiona. Następnie wystarczy pokroić ją w kostkę, dodatkowo pokroić ziemniaki i ząbek czosnku. Wszystko wrzucić do garnka i zalać bulionem. Do zupy warto dodać intensywne przyprawy, takie jak kurkuma czy pieprz cayenne. Po ugotowaniu warzyw całość należy dokładnie zblendować, dodając pół szklanki mleka.
Zupę można podawać jako krem, bądź z dodatkiem uprażonych pestek dyni a nawet groszkiem ptysiowym. Rozgrzewa, syci i dostarcza wielu cennych składników odżywczych.
Aby zachować więcej witamin, warzywo można pokroić w kostki i upiec w piekarniku do miękkości. Tak przygotowaną dynię można podać jako dodatek do obiadu, bądź dorzucić do sałatki Z dyni można także przygotować smaczne i zdrowe frytki bądź ją zamarynować.
CZYTAJ TAKŻE:
Napój cynamonowy z trzech składników. Na stres, osłabienie i męczący kaszel
Syrop z imbiru, miodu i cytryny. Prosty przepis na odporność i przeziębienie
Na zmęczenie, brak energii i problemy z koncentracją. Ile kawy to za dużo?