Reklama

Syrop z imbiru, miodu i cytryny. Prosty przepis na odporność i przeziębienie

W okresie jesienno-zimowym imbir urozmaica nam często smak herbaty. Dodawanie plasterka imbiru ma przede wszystkim na celu nas rozgrzać, wzmocnić odporność, a w przypadku infekcji - wspomóc jej leczenie. Dla tych, którzy nie przepadają za smakiem syropu z cebuli czy czosnku, świetną alternatywą będzie syrop imbirowy, a właściwie syrop z imbiru, miodu i cytryny. Zdradzamy, jak go przygotować.

Imbir, miód i cytryna - właściwości

Imbir lubi towarzystwo miodu i cytryny, i składniki te, zarówno razem, jak i osobno, w okresie jesienno-zimowym stanowią nieocenione wsparcie dla organizmu. Warto po nie wtedy sięgać jak najczęściej. Można dodawać je do herbaty, można przygotowywać z nich zdrowotne napary. To połączenie idealne, które sprawdzi się również pod postacią syropu. Będzie on dobrą odmianą dla tych mniej lubianych domowych specyfików, o których już wyżej wspomnieliśmy, a po które zwykle sięga się w chorobie.

Imbir, pierwszy z tej trójki, ma niepowtarzalny zapach i smak, a zawdzięcza to gingerolom. Tej grupie związków przypisuje się m.in. działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Imbir to produkt, który wspomoże organizm w walce z przeziębieniem (zwalcza rinowirusy odpowiedzialne za większość przeziębień), pozwoli szybciej się wygrzać, zadziała przeciwgorączkowo, wykrztuśnie, rozrzedzi wydzielinę zalegającą w drogach oddechowych, złagodzi kaszel i wzmocni odporność.

Reklama

Jesienią w domowej apteczce nie może zabraknąć też miodu, który działa jak naturalny antybiotyk. Ma on właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwbólowe. Wzmacnia odporność i sprawdza się w infekcjach dróg oddechowych. Łagodzi ból i drapanie w gardle, pomaga walczyć z uporczywym kaszlem, działa przeciwgorączkowo. Przy przeziębieniu warto sięgać np. po miód lipowy, spadziowy czy rzepakowy. Miód, nie dość, że pomaga uporać się z chorobą, to także jest pomocny w okresie rekonwalescencji.

Cytryna to także produkt o licznych właściwościach zdrowotnych. Znajdująca się w niej witamina C wspomaga obronę immunologiczną. Włączenie cytryny przy sezonowych infekcjach złagodzi ich przebieg.

Syrop z imbiru, miodu i cytryny - kiedy przyjmować?

Syrop z imbiru, miodu i cytryny warto zacząć przyjmować od razu po wystąpieniu pierwszych niepokojących objawów - kiedy czujemy, że "coś nas bierze". Najczęściej specyfik ten stosowany jest przy przeziębieniach i innych infekcjach górnych dróg oddechowych. Działa rozgrzewająco i napotnie, pomaga zwalczyć infekcje, a przyjmowany profilaktycznie - wzmacnia odporność. Jest też świetną miksturą na ból gardła i kaszel.

Syrop z imbiru, miodu i cytryny stosowany jest również na inne bolączki. Przyjmuje się go też przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego, w przypadku nudności towarzyszących zatruciom pokarmowym, chorobie lokomocyjnej, a także pierwszemu trymestrowi ciąży.

Syrop z imbiru, miodu i cytryny - jak stosować?

W celu wzmocnienia odporności u osób dorosłych wystarczy jedna łyżka syropu z imbiru, miodu i cytryny dziennie. W trakcie trwania infekcji dawka ulega zwiększeniu - zaleca się zażywać wtedy nawet do trzech łyżek syropu w ciągu doby.

Syrop z imbiru, miodu i cytryny można przyjmować na łyżeczki, ale można też dodać go do herbaty - ciepłej, ale nie gorącej. Sprawdzi się również jako dodatek do piwa.

Syrop z imbiru, miodu i cytryny - przepis

W najprostszym przepisie na syrop imbirowy znajdziemy trzy składniki - imbir, cytrynę i miód. Czasem dodaje się również goździki, kurkumę, cynamon czy anyż.

Do przygotowania syropu z imbiru, miodu i cytryny potrzebujesz dokładnie:

  • 4-,5-centymetrowego korzenia imbiru,
  • dwóch cytryn,
  • miodu (np. lipowego czy spadziowego).

Cytryny należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Pozbywamy się pestek. Imbir trzeba obrać ze skórki i albo zetrzeć na tarce, albo pokroić w cieniutkie plastry.

W wyparzonym słoju układamy składniki warstwami. Można zacząć od imbiru, czyli - najpierw warstwa imbiru, potem warstwa plasterków cytryny, a następnie 2-3 łyżki miodu. I ponownie powtarzamy warstwy, aż do wypełnienia naczynia. Zakręcony słój odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Po przecedzeniu jest gotowy do spożycia. Przechowujemy go w lodówce.

Nie wyrzucaj plasterków cytryny z syropu. Je także można dorzucić do herbaty. 

CZYTAJ TAKŻE: 

Domowa apteczka na jesień. Co powinno się w niej znaleźć? 

Mikstury na odporność. Pięć sprawdzonych receptur

Banan i miód, czyli domowy syrop na kaszel

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL