Sezon na truskawki. Na co pomagają, a komu szkodzą?
Truskawki pojawiają się wiosną i świetnie nadają się do wiosennego oczyszczania organizmu. Ich soczysta czerwień kusi, by zrywać je prosto z krzaczka, zanim w pełni dojrzeją. Ale uwaga! Właśnie te przedwcześnie zerwane potrafią wywołać reakcje uczuleniowe. Jeśli nie w smak wam wysypka, poczekajcie cierpliwie. Warto, bo korzyści z jedzenia truskawek jest wiele.
Truskawki są przede wszystkim nieprzebranym bogactwem witaminy C. Już trzy truskawki dostarczą jej tyle, co sok z jednej cytryny, a dwie garście zapewnią dzienną zalecaną ilość witaminy C oraz przeciwutleniaczy.
Wśród owoców, truskawki, podobnie jak inne owoce jagodowe, wyróżnia bardzo duża ilość antyoksydantów. To główny powód, dla którego w sezonie powinniśmy sięgać po nie tak często, jak to tylko możliwe. Na dodatek, nie martwiąc się zupełnie o linię. Niewiele w nich kalorii.
W truskawkach znajdziemy jeszcze wiele innych zdrowych składników: od żelaza i magnezu, przez witaminy z grupy B, po kwasy tłuszczowe omega-3.
Truskawki korzystnie wpływają na pracę śledziony, stojącej na straży naszej odporności, oraz trzustki, która odpowiada za trawienie. Jeżeli czujecie się osłabieni lub dolega wam ból i obrzęk brzucha, to sięgnijcie po truskawki przed głównym posiłkiem.
Truskawki przyniosą także ulgę cierpiącym na zaburzenia pracy układu moczowego.
Ze względu na dużą zawartość witaminy C i krzemu truskawki są niezwykle pomocne przy odnowie naczyń krwionośnych i tkanki łącznej. Niektórzy, na wzmocnienie zębów, poprawienie kondycji dziąseł, a nawet usunięcie kamienia nazębnego, zalecają, by przekroić truskawkę na pół i natrzeć nią zęby i dziąsła. Po 45 minutach usta należy przepłukać ciepłą wodą. Zdania co skuteczności tego sposobu są jednak podzielone.
Truskawki przywracają nie tylko uśmiech, ale i głos. Są świetnym, naturalnym sposobem na leczenie bólu gardła i chrypki.
Jedzenie truskawek poprawia apetyt. Warto również wiedzieć, że owoce te są silnym afrodyzjakiem.
Św. Hildegarda, znana średniowieczna mistyczka i uzdrowicielka, truskawki nazywała jednak "kulinarnymi truciznami" i w jednym ze swoich traktatów ostrzegała przed ich spożywaniem. Co miała na myśli? Piszemy o tym TUTAJ.
Wiadomym jest, że truskawek powinny unikać osoby uczulone na ten owoc. Truskawki są też szkodliwe dla cierpiących na alergię na salicylany, osób przyjmujących beta-blokery oraz osób z zespołem jelita drażliwego i chorobami zapalnymi jelit.
Elżbieta Sawerska
CZYTAJ TAKŻE:
Arbuz zdrowszy niż sądzono. Mogą go jeść nawet cukrzycy