Sezon na truskawki. Na co pomagają, a komu szkodzą?

Truskawki pojawiają się wiosną i świetnie nadają się do wiosennego oczyszczania organizmu. Ich soczysta czerwień kusi, by zrywać je prosto z krzaczka, zanim w pełni dojrzeją. Ale uwaga! Właśnie te przedwcześnie zerwane potrafią wywołać reakcje uczuleniowe. Jeśli nie w smak wam wysypka, poczekajcie cierpliwie. Warto, bo korzyści z jedzenia truskawek jest wiele.

Truskawka - owoc bogaty nie tylko w witaminę C

Truskawki są przede wszystkim nieprzebranym bogactwem witaminy C. Już trzy truskawki dostarczą jej tyle, co sok z jednej cytryny, a dwie garście zapewnią dzienną zalecaną ilość witaminy C oraz przeciwutleniaczy.

Wśród owoców, truskawki, podobnie jak inne owoce jagodowe, wyróżnia bardzo duża ilość antyoksydantów. To główny powód, dla którego w sezonie powinniśmy sięgać po nie tak często, jak to tylko możliwe. Na dodatek, nie martwiąc się zupełnie o linię. Niewiele w nich kalorii.

W truskawkach znajdziemy jeszcze wiele innych zdrowych składników: od żelaza i magnezu, przez witaminy z grupy B, po kwasy tłuszczowe omega-3.

Reklama

Właściwości truskawek

Truskawki korzystnie wpływają na pracę śledziony, stojącej na straży naszej odporności, oraz trzustki, która odpowiada za trawienie. Jeżeli czujecie się osłabieni lub dolega wam ból i obrzęk brzucha, to sięgnijcie po truskawki przed głównym posiłkiem.

Truskawki przyniosą także ulgę cierpiącym na zaburzenia pracy układu moczowego.

Ze względu na dużą zawartość witaminy C i krzemu truskawki są niezwykle pomocne przy odnowie naczyń krwionośnych i tkanki łącznej. Niektórzy, na wzmocnienie zębów, poprawienie kondycji dziąseł, a nawet usunięcie kamienia nazębnego, zalecają, by przekroić truskawkę na pół i natrzeć nią zęby i dziąsła. Po 45 minutach usta należy przepłukać ciepłą wodą. Zdania co skuteczności tego sposobu są jednak podzielone. 

Truskawki przywracają nie tylko uśmiech, ale i głos. Są świetnym, naturalnym sposobem na leczenie bólu gardła i chrypki.

Jedzenie truskawek poprawia apetyt. Warto również wiedzieć, że owoce te są silnym afrodyzjakiem

Św. Hildegarda, znana średniowieczna mistyczka i uzdrowicielka, truskawki nazywała jednak "kulinarnymi truciznami" i w jednym ze swoich traktatów ostrzegała przed ich spożywaniem. Co miała na myśli? Piszemy o tym TUTAJ

Kto nie powinien jeść truskawek?

Wiadomym jest, że truskawek powinny unikać osoby uczulone na ten owoc. Truskawki są też szkodliwe dla cierpiących na alergię na salicylany, osób przyjmujących beta-blokery oraz osób z zespołem jelita drażliwego i chorobami zapalnymi jelit. 

Elżbieta Sawerska

CZYTAJ TAKŻE: 

Arbuz zdrowszy niż sądzono. Mogą go jeść nawet cukrzycy

Jak rozpoznać polskie truskawki? Ile kosztują?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie truskawek? 

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Dowiedz się więcej na temat: truskawki | truskawki właściwości
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL