Jedz garść "uśmiechniętych orzechów" dziennie. Odmładzają i poprawiają wzrok

Uważane były kiedyś za przysmak królów. Wierzono, że mogą uleczyć wątrobę i stosowano je na ból zęba. Dziś są popularną przekąską i uwielbianym dodatkiem do deserów, ciast, tortów, a nawet dań wytrawnych. Dostarczają organizmowi ważnych substancji odżywczych, są bogate w potas i witaminy. Co zawierają pistacje, nazywane też często "uśmiechniętymi orzechami"? Jak często je jeść, kto powinien ich unikać?

Pistacje bogate w witaminy i minerały

Chociaż orzechy uznawane są za tłuste i tuczące przekąski, są źródłem wielu cennych składników odżywczych i witamin. Nie inaczej jest z pistacjami, które zawierają potas, magnez, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Oprócz tego są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów omega-3 i omega-6.

Wartości odżywcze orzechów pistacjowych w 100 g:

Reklama
  • białko - 20,2 g,
  • tłuszcz - 45,3 g,
  • węglowodany - 27,2 g,
  • błonnik - 20,6 g,
  • wapń - 105 mg,
  • żelazo - 3,92 mg,
  • magnez - 121 mg,
  • fosfor - 490 mg,
  • potas - 1020 mg,
  • cynk - 2,2 mg.

Pistacje zawierają także beta-karoten i luteinę, które ogrywają ważną rolę w funkcjonowaniu narządu wzroku.

100 g pistacji łuskanych to średnio 560-600 kcal. 

Pistacje zakazane dla osób na diecie?

Orzechy należy spożywać w określonych ilościach, wówczas dostarczą cennych składników, ale unikniemy nadmiernego spożywania tłuszczów. Pistacje nie przyczyniają się do wzrostu masy ciała, a to wszystko dlatego, że nienasycone kwasy tłuszczowe ulegają szybkiemu utlenianiu i nie są magazynowane. Pistacje zawierają duże ilości białka i błonnika, co przemawia za ich obecnością w diecie nawet u osób, które dążą do redukcji masy ciała. 

Pistacje na cholesterol

Pistacje zawierają duże ilości γ-tokoferolu (20,4 mg/100 g), który wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe. Oprócz tego w zielonych orzechach znajdziemy fitosterole oraz niacynę, które wpływają na obniżanie "złego" cholesterolu. 

Pistacje idealne dla cukrzyków

Pistacje są dobrym wyborem na przekąskę dla osób z cukrzycą i insulinoopornością. Mają niski indeks glikemiczny (IG 18), a dodatkowo ich regularne spożywanie pozwala obniżyć poziom glukozy na czczo nawet o 16 mg/dl.

Pistacje spowalniają starzenie się

Zielone orzechy bogate są w przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się, a także zmniejszają ryzyko zachorowania na raka.

Wysoka zawartość witaminy E w orzechach korzystnie wpływa na wygląd i kondycję skóry. Regularne jedzenie pistacji sprawia, że skóra wygląda zdrowiej, młodziej, utrzymuje odpowiednie nawilżenie oraz jest mniej skłonna do zmian i przesuszeń.

Na skórę pozytywny wpływ ma również beta-karoten - wyrównuje koloryt i zapobiega bladości.

Cynk i selen, zawarte w pistacjach, wspierają leczenie chorób skórnych, takich jak np. trądzik.

Zielone orzechy na zdrowe jelita

Pistacje powinny znaleźć się w diecie osób z problemami jelitowymi. Zawartość błonnika w orzechach sprawia, że oczyszczają one jelita z zalegających mas, usprawniają perystaltykę jelit i zapobiegają wzdęciom.

Prebiotyki zawarte w pistacjach mogą pomóc w walce z problemami jelitowymi, takimi jak zespół jelita drażliwego czy choroba Leśniowskiego-Crohna. Regularne spożywanie pistacji może pomóc w zapobieganiu zaparciom.

Jakie pistacje wybrać?

W sklepach możemy kupić zarówno orzechy łuskane, jak i niełuskane. Do wyboru są także naturalne, prażone lub solone.

Włączając pistacje do diety, warto wiedzieć, że naturalne orzechy zawierają więcej cennych składników, które giną w procesie prażenia. Dodatkowo solenie orzechów sprawia, że niekorzystnie wpływają one na układ krążenia, zwłaszcza u tych osób, które chorują na nadciśnienie tętnicze.

Najlepszym wyborem będą orzechy naturalne, ale niełuskane. Pistacje, które nie zostały poddane obróbce termicznej, będą bogatsze w witaminy, a konieczność obierania ich z łupin sprawi, że... zjemy ich mniej. Pistacje szybko dają uczucie sytości i ustalono, że jesteśmy w stanie zjeść 30 proc. mniej orzechów niełuskanych niż tych, których nie musimy obierać z łupin.

CZYTAJ TAKŻE:

Minimum rtęci i najwięcej omega-3. Naukowcy wytypowali najzdrowsze ryby

Jest źródłem wapnia i białka, wspiera jelita i odchudzanie. Dlaczego warto jeść ser feta?

Zmagasz się z wysokim poziomem cukru? Naukowcy: To superwarzywo, które zbija glikemię

INTERIA.PL

W serwisie zdrowie.interia.pl dokładamy wszelkich starań, by przekazywać wyłącznie sprawdzone, rzetelne informacje o objawach i profilaktyce chorób, bo wierzymy, że świadomość i wiedza w tym zakresie pomogą dłużej utrzymać dobre zdrowie.
Niniejszy artykuł nie jest jednak poradą lekarską i nie może zastąpić diagnostyki i konsultacji z lekarzem lub specjalistą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL